L’Ajuntament de Terrassa commemora enguany, per primer cop, la Setmana de l’Audició, que té lloc entre aquest 25 de febrer, Dia Mundial de l’Implant Coclear, i el 3 de març, Dia Mundial de l’Audició. Al llarg d’aquests dies tindran lloc diferents accions per fer visibles les persones amb discapacitat auditiva i els recursos existents per facilitar una comunicació més accessible.
L’objectiu de l’Ajuntament és dur a terme una campanya informativa per donar a conèixer els diferents equipaments municipals equipats amb bucle magnètic, uns aparells que redueixen el soroll de fons i milloren l’audició de les persones usuàries d’audiòfons o implant coclear.
La regidora de Salut i de Capacitats Diverses, Mónica Polo, considera que “la implicació institucional en la completa integració social de les persones amb qualsevol tipus de capacitat diversa és primordial per a garantir una societat justa i equitativa. És un dels nostres compromisos ferms com a Govern i anem avançant en la millora de la qualitat de vida de tota la ciutadania, sense distinció”. En aquest sentit, la regidora afegeix que “és per això que ens sumem a la commemoració de la Setmana de l’Audició i més, davant les xifres preocupants que l’OMS apunta: la previsió per a l’any 2050 és que existeixin a tot el món 700 milions de persones amb greus problemes de pèrdua d’audició. Crec que és important prevenir i oferir els recursos necessaris per a les persones que ho pateixen”.
Terrassa compta amb una vintena d’espais municipals equipats amb bucle magnètic, els quals permeten a la ciutadania amb discapacitat auditiva fer gestions a oficines d’atenció ciutadania, gaudir de la cultura a teatres i museus municipals o informar-se i fer tràmits a diferents oficines i serveis. A més, l’Ajuntament disposa d’un servei de préstec gratuït de bucles magnètics i amplificadors de so per cobrir necessitats de suport temporals a qualsevol espai i situació, com ara una reunió, una entrevista, una xerrada o una visita guiada. Per tal d’apropar aquests recursos a la ciutadania, l’Ajuntament ha elaborat un mapa amb pictogrames que difondrà, d’una banda, a través d’una campanya a les xarxes socials, i d’altra banda, a través de cartells a
equipaments municipals i entitats de persones grans.
Les persones grans amb audiòfons són un dels col·lectius potencialment beneficiaris dels bucles magnètics, però moltes d’elles no hi estan familiaritzades i no fan ús de les seves possibilitats.
A més de la campanya informativa, s’il·luminarà la façana de l’Ajuntament i el monument de la Dona de color lila, el dia 25 de febrer (Dia Mundial de l’Implant Coclear), i de color vermell granat el dia 3 de març (Dia Mundial de l’Audició).
1 de cada 4 persones perden audició amb l’edat
Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, més d’1 milió de persones a Espanya tenen una discapacitat auditiva, de les quals el 97% es comunica de manera oral. A més, es calcula que 1 de cada 4 persones perden audició amb l’edat, tot i que moltes persones grans mai es diagnostiquen ni utilitzen cap solució d’accessibilitat per recuperar la qualitat de vida i la capacitat de comunicació.