La ciutat de Terrassa ha d’aspirar a tenir “un servei públic de l’aigua sostenible i ser un referent tecnològic”. Són les paraules del professor i investigador de la UPC Joseba Quevedo, responsable de projectes i medi ambient de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa. L’òrgan participatiu va anar ahir al ple per proposar “un projecte estratègic” basat en la transició tecnològica de la xarxa de comptadors d’aigua.
El projecte passa per la implantació de telecomptadors en les llars, connectats mitjançant una xarxa de comunicacions a una central que rebrà dades de manera contínua. D’aquesta manera, ha explicat el professor Quevedo, “amb una APP al mòbil podrem rebre una alarma i detectar fuites o aixetes obertes. Si tenim avis, podrem respondre a una alerta si comprovem que no hi ha cap consum durant el dia”.
Els telecomptadors eliminaran les lectures estimades -totes seran reals- i s’ajusten als requisits dels fons Next Generation. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Rivera, “ha obert un projecte estratègic per a la recuperació i la transformació econòmica (PERTE) sobre l’aigua digital, amb una dotació de 3 milions d’euros” ha explicat Quevedo, que convida a l’empresa municipal Taigua a presentar amb l’OAT “el millor projecte, un projecte competitiu i guanyador”.
La proposta de l’OAT va sortir endavant amb el vot unànime del ple. El govern coneix la iniciativa de l’observatori, de fet el va convidar a portar el projecte al ple “per obtenir la complicitat dels grups municipals”, objectiu que va assolir. L’executiu de Ballart va explicar que ja està fent una prova pilot de comptadors digitals a la ciutat. A banda dels avantatges pels usuaris, “aquest projecte ens permetrà reduir el cost operatiu i ambiental, detectar fuites i fraus en la facturació”, va comentar Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat.
Ahir, el ple va aprovar tots els dictàmens presentats pel govern, inclosa la proposta de resolució per deixar sense efecte la cessió gratuïta a la Generalitat del solar on s’ubicarà l’institut-escola Sala i Badrinas. L’administració autonòmica està a punt de licitar la construcció del centre d’ensenyament i ha demanat a l’Ajuntament de Terrassa que modifiqui la fórmula jurídica de cessió gratuïta per la de posada a disposició. El tràmit permetrà, va explicar ahir Melgares, que el nou edifici de l’institut-escola Sala Badrinas, un cop edificat per la Generalitat, passi a ser de titularitat municipal, com fins ara passa amb les escoles públiques de primària.
En el torn de participació ciutadana, el Consistori en ple va votar concedir al professor i sindicalista Enric Cama la Medalla d’Honor de la Ciutat.
Un referent, també per Ballart
Domènec Martínez, com a representant del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, va portar la proposta al ple en el torn de participació. Domènec va afirmar que el d’ahir era “un dia negre per la violació dels drets humans i els signes de guerra que ens fan esgarrifar”, en al·lusió als atacs russos a Ucraïna. “És doncs moment de fer valdre les conductes d’Enric Cama, el seu compromís i cooperació, l’altruisme, la solidaritat, la fraternitat i els valors ètics”.
Tots els grups van lloar ahir la figura del professor Cama, el seu compromís amb la democràcia, les llibertats i, en els darrers anys, amb la recuperació de la memòria històrica.
L’alcalde Jordi Ballart va ser alumne seu a l’Institut Nicolau Copèrnic i ahir va voler retre-li el seu personal homenatge. “L’Enric és i serà sempre el meu professor – va dir- Els nois i noies que vam estudiar al Nicolau Copèrnic no deixarem mai de recordar les seves classes i els seus diàlegs constructius i també provocatius. Ens obria els ulls al món, per aprendre com podíem millorar-lo. Aquests dies quan veiem el que passa a Eurpoa, té més sentit que mai l’europeisme de l’Enric Cama”.