Terrassa

Terrassa rep 8,9 milions dels fons Next Generation per a la mobilitat

Aquesta primera “pluja” de milions es destinarà a actuacions de mobilitat, accessibilitat i adequació de l’espai públic, inclosa la millora del Passeig del Compte d’Ègara

Els projectes aprovats en aquesta convocatòria, inclòs el Passeig, s'hauran d'executar al llarg dels pròxims tres anys/ Nebridi Aróztegui

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va resoldre ahir la concessió d’ajudes dels fons europeus del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia: Plan de choque de movilidad sostenible, segura y conectada en entornos urbanos y metropolitanos. En aquest sentit, Terrassa rebrà un total de 8,9 milions d’euros per executar diversos projectes, un 69,10% de l’import total sol·licitat per l’Ajuntament en la convocatòria.

Es tracta d’una notícia molt esperada per Terrassa, que veu com arriba la primera “pluja” de milions d’Europa. La ciutat anava a la convocatòria amb un pressupost de 17,3 milions d’euros que la UE finançarà parcialment.

Per a l’alcalde Jordi Ballart, «és una bona notícia per a la ciutat i del que n’estem molt satisfets, ja que ens permetrà fer un salt per avançar en les mesures i actuacions que estem treballant des del Govern Municipal per millorar l’accessibilitat, l’espai públic i la mobilitat a la ciutat, fent-la més sostenible, ordenada i eficient».

En aquest sentit, l’alcalde ha volgut destacar que entre els projectes aprovats s’inclouen temes com «millores en accessibilitat de carrers, obres de vianalització d’alguns vials de la ciutat, ampliació de voreres i millores d’encreuaments, així com mesures per garantir entorns escolars segurs». Entre les actuacions que han entrat en la concessió d’aquests ajuts s’han adjudicat projectes de vianalització i millora del Passeig del Comte d’Ègara i dels carrers de la Font Vella, del Forn, del Vall, del Portal Nou i de la Mina.

També s’han adjudicat fons per al finançament de la millora de l’accessibilitat i ampliació de voreres a la Ronda de Ponent; a diverses interseccions en el barri d’Ègara; a l’avinguda de l’Abat Marcet, amb quatre actuacions; així com a cruïlles de la carretera de Rellinars, a l’alçada del carrer de Terque i a l’avinguda de les Arts. A més, en aquest àmbit, també s’han adjudicat partides per a les ampliacions de voreres i millores d’accessibilitat al carrer del Cid Campeador, al carrer de Cervantes, del Col·legi i de Sant Francesc. Finalment, també s’han incorporat plans de millora en accessibilitat als passos de vianants en interseccions de centres escolars.

Un altre paquet d’actuacions que s’han incorporat en els projectes adjudicats fa referència al finançament per a intervencions tàctiques per ampliar l’espai per a vianants en calçada, com les que projectes entorns escolars, a l’Escola Ponent i a l’Escola El Cim, o a la plaça Jacint Verdaguer.

Pacificació del trànsit

Pel que fa a les actuacions en mobilitat, els projectes que han rebut finançament en aquesta adjudicació es troben aquelles actuacions per a la millora de la senyalització, semàfors i obres d’elevació de calçada per pacificar el trànsit. Així s’han previst obres d’elevació de passos de vianants, com el del carrer de Sant Marc, a l’alçada del de Bruc; nous encreuaments semaforitzats als encreuaments dels carrers del Doctor Cistaré amb avinguda de Béjar, de Miquel Servet amb la carretera de Montcada, o a la ronda de Ponent. A més, també s’inclouen millores en seguretat vial o la instal•lació de radars pedagògics en diferents punts de la ciutat

Pel que fa al transport públic i accessibilitat vertical, les ajudes europees han inclòs finançament per a la instal•lació de noves marquesines i parades accessibles i noves plataformes d’accés als autobusos, així com el finançament de les actuacions en l’ascensor de la Ronda de Ponent, amb la carretera de Rellinars, en ple procés d’instal·lació.

Per a l’alcalde, aquestes actuacions «potencien el transport públic, reforçant la seva qualitat i servei, amb l’objectiu de beneficiar a tota la ciutadania i en especial, a les persones usuàries de l’autobús en els seus trajectes a la ciutat». La resolució també dota recursos per a diversos projectes per la gestió intel•ligent i sostenible del trànsit i la mobilitat.

En aquest sentit, es planteja un sistema de motorització de la mobilitat, que permeti obtenir dades sobre els desplaçaments a peu i en bicicleta o de detecció de vehicles mitjançant sensors bluetooth per a l’obtenció d’informació de temps de recorregut en temps real. També s’ha aprovat l’ajut per a la confecció d’un programa de centralització semafòrica per la digitalització de la gestió del trànsit a les vies de circulació de la xarxa primària, que permetria una millor adaptació dels semàfors a les condicions reals de circulació i proveeix de dades que permeten la monitorització d’actuacions de mobilitat realitzades.

Finalment, s’han aprovat diversos projectes per posar les bases a la ciutat per a la futura implementació de les zones de baixes emissions, per complir amb la normativa de la Llei de baixes emissions i que els municipis han de començar a instaurar properament. Els projectes aprovats en aquesta convocatòria dels Next Generation s’hauran d’executar al llarg dels propers tres anys. Pel que fa a les xifres concretes, 8.894.442 euros corresponen a la part atorgada en la convocatòria de l’MITMA (90%+IVA), 3.188.917 euros aniran a càrrec de l’Ajuntament de Terrassa (10%+IVA) i 100.000 € es correspon a una ajut de la Diputació de Barcelona.

Terrassa rep 8,9 milions dels fons Next Generation per a la mobilitat
To Top