Des del juliol de 2021, en què l’Ajuntament de Terrassa va posar en marxa el programa de sòl no urbanitzable per garantir la protecció de l’entorn natural, s’han fet més d’una cinquantena d’inspeccions que han derivat en l’obertura de 26 requeriments a la propietat per construccions sense llicència, per construccions en mal estat, per l’acumulació de residus o usos indeguts.
D’aquests 26 requeriments, vuit s’han fet a masies; dotze a edificacions precàries, com són horts i campaments il·legals; i sis a la neteja i retirada de tanques perimetrals i al tancament de pous.
El programa, que està vinculat als serveis de Medi Ambient i Urbanisme, supervisa el compliment de les actuacions que s’hagin realitzat o es realitzin en aquest entorn natural protegit, que representa el 65% del terme de Terrassa. La seva finalitat és vetllar pel compliment de la normativa aprovada l’any 2020, quan va entrar en vigor la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) a l’àmbit de l’Anella Verda i el Pla Especial i Catàleg de Masies.
Pel que fa als requeriments, el gruix més important correspon a la retirada i neteja de les construccions precàries, fetes amb material de rebuig, perquè el terreny sigui apte per un futur ús agrícola. Dels 12 presentats, set corresponien a terrenys que han estat ocupats de manera il·legal i que la propietat ha manifestat l’inici d’accions legals. En relació amb les masies, l’Ajuntament ha cursat vuit requeriments perquè aportin un certificat tècnic de l’estat de l’edificació, ja que la Llei 2/2002 d’urbanisme, recull que cal preservar i rehabilitar les masies que estiguin protegides i incloses dins el catàleg municipal. L’equip d’inspecció que supervisa el compliment de la normativa urbanística i del paisatge a l’Anella Verda està format per una lletrada, una inspectora i una auxiliar de gestió.
“Aquestes inspeccions no tenen un afany recaptatori perquè el que volem ambdues parts és endreçar el sòl no urbanitzable i evitar que hi hagi focus de barraquisme, horts il·legals i espais degradats en l’entorn natural. No descartem l’actuació de la via subsidiària, per part de l’Ajuntament, per erradicar aquestes activitats il·legals”, explica el regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Carles Caballero.