L’Ajuntament de Terrassa tornarà a convocar un ple extraordinari sobre l’Estat de la Ciutat. Els grups municipals han acordat en junta de portaveus impulsar una nova convocatòria, la segona aquest mandat. Serà durant la primera setmana del mes d’abril, en una data que els partits concretaran després del ple ordinari del mes de febrer, que se celebra aquest divendres.
La sessió serà una nova oportunitat per prendre-li els pols polític a la ciutat, coincidint amb una nova recessió de la pandèmia. De ben segur que la sortida de la crisi sanitària, social i econòmica centrarà el debat de l’abril, que no escaparà al clima preelectoral que respira el Consistori. Fa setmanes que els partits amb representació municipal actuen amb la mirada fixada a les eleccions municipals de 2023.
En les setmanes vinents es coneixerà l’ordre del dia del segon ple extraordinari sobre l’Estat de la Ciutat que es convoca aquest mandat. El març de 2021, els grups van recuperar aquesta convocatòria, aparcada des de feia anys. En aquell moment, tots els grups van aprovar per unanimitat una proposta de resolució amb 13 acords amb les línies de treball per a la recuperació.
Entre ells hi havia punts genèrics que comprometien el govern a posar les persones al centre de la gestió municipal, avançar cap a un nou model d’atenció que empoderi la ciutadania, transformar l’espai públic o garantir l’equilibri territorial. Altres més concretes, com l’impuls d’un procés participatiu sobre el futur de la ciutat -l’Agenda Urbana-, que va arrencar el maig de 2021, o l’encàrrec d’una enquesta/baròmetre de la ciutat on els terrassencs opinessin sobre els serveis, l’economia i la política. El baròmetre s’ha presentat aquest mateix febrer.
Els acords també incorporaven una aposta per consolidar un marc estable de coordinació territorial amb la resta de municipis i administracions, fent valdre el “potencial estratègic” de les poblacions de l’Arc Metropolità. Un any després, les perspectives han canviat. A finals de gener, l’alcalde Jordi Ballart deixava clar a una entrevista a Diari de Terrassa que la seva estratègia és ara “potenciar la projecció externa de la ciutat. No podem quedar-nos en estructures tancades com l’Arc Metropolità. Hem d’obrir la mirada”.
La participació ciutadana
2021 ha estat un any intens, colpidor per a molts egarencs. Aquesta és una realitat que es veurà reflectida en el ple extraordinari de l’abril, que ben segur tornarà a obrir les portes a la participació ciutadana.
Ara fa un any les associacions de veïns de Can Palet de Vista Alegre i de Can Roca van intervenir en el ple extraordinari, amb una representació de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa. Les primeres van portar les seves reivindicacions al ple i la tercera va llegir un llistat de propostes i millores pendents a la ciutat.
També hi van participar la Cambra de Comerç i l’ANC, que va reivindicar un nou model de participació ciutadana.
La proposta de recuperar el ple extraordinari sobre l’Estat de la Ciutat la va fer dilluns el portaveu socialista Marc Armengol. La sessió no era a l’agenda municipal, però els grups no van dubtar en sumar-se a la proposta i consensuar una data que faran arribar a les entitats de la ciutat, convidant-les a participar.
Castigar o bonificar els caixers
Tot per Terrassa i ERC impulsen un acord de junta de portaveus inspirat en la iniciativa d’el Vendrell, que estudia incrementar la taxa als caixers automàtics, dels 848 euros actuals fins als 10.000 euros, amb una bonificació del 90% pels bancs que garanteixin una atenció personalitzada a la gent gran. L’acord té garantida la majoria absoluta de les dues formacions al govern (TxT i ERC), que hauran de concretar si l’apliquen i com en el cas de Terrassa. El grup municipal de Ciutadans ha demanat a l’executiu local que “no es limiti a copiar el Vendrell i faci alguna cosa més”. El portaveu Javier González va proposar ampliar la reflexió, donat que el PSC va proposar fa un mes posar caixers als equipaments municipals, com fa Barcelona.