CAP Nord-Terrassa
Terrassa

“Estem trepitjant l’alerta sanitària a Terrassa”

El districte 6 denuncia la situació del CAP Nord

CAP Terrassa Nord, a l'avinguda del Vallès

Han mantingut reunions amb l’Ajuntament i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), gestor del centre, i ara han decidit fer un volt de rosca a una reivindicació indignada que forma part d’una reclamació més gran, de ciutat, per l’estat de la sanitat pública a Terrassa. Entitats del districte 6 han comparegut aquest dimecres a la tarda davant els mitjans de comunicació per denunciar, una vegada més, les mancances del CAP Terrassa Nord. En aquesta ocasió, l’exposició del malestar té un afegit substancial: les associacions han enviat una carta al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, urgint-li a concertar una reunió i li donen uns dies per a la resposta. La mobilització al carrer està molt a la vora. “Estem trepitjant l’alerta sanitària a Terrassa”, ha dit Maite Bayés, portaveu de Marea Blanca. La Generalitat té una setmana per contestar.

Jaume Ávalos, president de l’associació de veïns de Sant Pere Nord, ha llegit l’escrit adreçat a la Generalitat. L’acte ha tingut lloc a les portes del CAP Nord, a l’avinguda del Vallès. La Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) participa de manera activa en un front integrat per les associacions veïnals del districte 6, Marea Blanca de Terrassa i el personal sanitari del CAP Nord. Tots ells manifesten el seu malestar “per les importants mancances en l’atenció sanitària al CAP Nord, ja que els serveis d’atenció primària estan funcionant de forma limitada”.

El Consistori s’ha reunit aquests setmana amb el departament de Salut, segons ha informat Pepe Sánchez, president de la FAVT. L’Ajuntament és coneixedor de les necessitats de la ciutat en aquest terreny, destaquen les entitats, que remarquen que la situació “ve de molt abans de la pandèmia” i que la crisi del coronavirus “no és excusa per deixar a la població en una manca d’atenció generalitzada” que es materialitza, per exemple, en el col·lapse del CAP per falta d’espai. L’ambulatori va ser creat l’any 1989 per atendre unes 26.000 persones i la seva cobertura actual és de 42.000, diuen els promotors de la iniciativa. L’equipament no es pot ampliar. A l’espera de més CAPs, les associacions demanen una solució alternativa que podria passar per un desdoblament en un altre lloc del districte o en mòduls prefabricats “per guanyar espais de consulta”.

Falta de personal

La qualitat assistencial és deficitària “per la falta de personal sanitari”, diu la plataforma. I aquest dèficit comporta complicaciones afegides “per poder concretar visites mèdiques, cites presencials o cites telefòniques”. Un altre problema: la llista d’espera és interminable, “fet que ocasiona l’agreujament de diferents patologies”. El temps d’espera és de fins un mes per al metge de familia, quan el CatSalut estableix un termini de 48 hores, i per a especialistes, “d’un any o més”. Una cosa semblant passa amb les proves diagnòstiques, per les quals el termini hauria de ser de 30 dies per les proves preferents i de 90 per les normals.

El sistema informàtic de la Meva Salut “és caòtic”, amb obstacles continuats per accedir-hi, amb bloquejos de la web. De principis de desembre del 2021 a finals de gener del 2022, no s’ha pogut contactar amb metges, infermes o administratives per aquest sistema, recalca la plataforma d’entitats, que denuncia també “la manca d’atenció personalitzada” a col·lectius com el de la gent gran o la població en risc d’exclusió social, una carència que es pot apreciar sobretot en els tràmits en línia.

“Defensem uns serveis de salut de qualitat, que siguin eficients, amb suficients mitjans humans i tecnològics per atendre la població” tal com especifica l’article XVII del Dret a la Salut de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat “subscrita per l’Ajuntament de Terrassa”.

Per tots aquests motius, la plataforma demana una reunió amb els responsables del CatSalut. Esperen resposta en uns dies. És urgent. El districte 3 també s’ha alçat pels problemes del CAP Terrassa Sud i l’Ajuntament ha deixat clar que Terrassa ha estat marginada durant molts anys per la Generalitat i que dona suport a les reivindicacions.

“Si no lluitem, perdrem el poc que tenim”, ha afirmat Núria Martí, membre de Marea Blanca. Per a aquesta entitat, Terrassa necessita, com a mínim, dos CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària). No en té cap, mentre ciutats molt més petites sí disposen d’aquest equipament sanitari. “Terrassa està pitjor que la resta de Catalunya”, ha assenyalat Pepe Sánchez.

“Estem trepitjant l’alerta sanitària a Terrassa”
To Top