La data del gener de 2023 per a la implantació de les zones de baixes emissions està en qüestió. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha admès aquesta tarda a Terrassa que “costa poc posar una data. Però si no es compleix el que creem són falses expectatives, un no consens”. “Flexibilitzarem el que faci falta”, ha afegit. En un moment d’emergència climàtica, “si aquesta data ha de ser el 2024 o el 2025, però complim uns objectius, jo crec que voldrà dir feina molt ben feta”.
Jordà ha fet aquest anunci minuts abans de participar en la reunió de treball de l’associació de municipis de l’Arc Metropolità celebrada aquesta tarda al Teatre Principal de Terrassa. A la trobada han assistit alcaldes i representants municipis dels ajuntaments integrants de l’eix, entre ells l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
En el mateix sentit s’hi han pronunciat l’alcalde de Terrassa i Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès. “Es tracta ara es d’harmonitzar aquestes mesures a escala de país. El perill era que s’estigués legislant només pensant en la capital” per què aplicar restriccions a Barcelona “té una afectació molt transversal”. Un consens nacional és una bona eina, han dit els dos polítics, “en l’àmbit de país i també pactar coses possibles que ens facin anar endavant, sense perdre de vista el progrés econòmic”. En conseqüència, la data del gener de 2023 per aplicar les zones de baixes emissions “és una mica justa. Tots som conscients que serà molt difícil si volem complir”.
Teresa Jordà: “Si la data ha de ser el 2024 o el 2025, però complim uns objectius, jo crec que voldrà dir feina molt ben feta”
La decisió de flexibilitzar el calendari de la zona de baixes emissions, l’aplicació de les mesures de manera harmonitzada a tots els municipis, i les polítiques de futur per a la millora de la qualitat de l’aire, són els tres eixos de debat a la jornada de treball de Terrassa. Culminarà amb un acord que es ratificarà a la tercera Cimera de la Qualitat de l’Aire, que la consellera Jordà ha anunciat avui a Terrassa. Serà la primera d’àmbit de tota Catalunya i se celebrarà el pròxim 18 de març al Palau de Pedralbes de Barcelona.
Una trobada ha concretat Jordà, que “a diferència de les dues anteriors celebrades els anys 2017 i 2019, serà d’àmbit nacional, involucrant a tots els municipis de més de 20.000 habitants, diputacions, agents socials i econòmics de Catalunya“. La consellera ha afegit que “treballem per arribar a la cimera amb un gran acord de consens amb mesures i actuacions per millorar la qualitat de l’aire a Catalunya, perquè ha de ser una prioritat de país i requereix el compromís i la determinació de tothom”.
D’aquesta manera, a diferència les dues anteriors cimeres, que s’emmarcaven estrictament en l’àmbit de la primera corona metropolitana, s’amplia l’àmbit territorial per a l’aplicació d’un possible acord a tot el país, especialment a tots els municipis de més de 20.000 habitants, i a totes les diputacions. La Generalitat fa setmanes que treballa en la preparació d’aquesta gran trobada, a través d’un grup promotor, format per diversos departaments del Govern, organitzant reunions d’on han sorgit suggeriments i demandes dels diferents actors que han conformat el contingut d’un primer document de treball. Un document que ja ha estat tramès als ajuntaments i agents socials.
La trobada d’avui a Terrassa forma part d’una nova ronda de contactes per concretar l’acord definitiu. La consellera ha explicat que “justament municipis com els de l’Arc Metropolità” que són Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell, “tenen unes circumstàncies molt concretes, i volem reflectir en l’acord totes les realitats existents al país”.
A Terrassa, l’alcalde Jordi Ballart ha recordat que la lluita contra el canvi climàtic i per la qualitat de l’aire “és compartida”, però els municipis de la segona corona metropolitana reivindiquen que es tinguin en compte les propostes del territori. Els ajuntamens de l’Arc Metropolità proposen harmonitzar l’aplicació de la zona de baixes emissions a tots els municipis “perquè quan ens movem, totes les ciutats tinguin les mateixes condicions”, ha dit Ballart.
Les ciutats demanen també que “el primer any d’implantació, els residents puguin tenir una certa flexibilitat a l’hora de circular per les zones de baixes emissions“.
Per evitar la desinformació, els municipis demanen també una campanya de país “per poder explicar a la ciutadania unes mesures difícils d’aplicar. La teoria i els objectius els compartim tots, però a l’hora de tirar-los endavant, hi ha mesures que afecten el dia a dia de la ciutadania”, a apuntat jordi Ballart. La consellera Jordà s’ha compromès a Terrassa a impulsar una campanya de difusió a escala de país.