Terrassa

Terrassa es planta per la sanitat pública

CAP Sud Terrassa Nebridi Aróztegui (4)

Diverses entitats preparen una mobilització ciutadana

El CAP Sud també es motiu de reivindicacions / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ja és una mica més que un rum-rum. Nombroses entitats de Terrassa denuncien l’estat de la sanitat pública en un context de cansament per multitud de factors: els problemes estructurals en els CAP, la reivindicació d’un CUAP, les llistes d’espera, l’atenció telefònica primordial en l’assistència primària. I aquestes entitats preparen mobilitzacions si el departament de Salut no atén les demandes. Almenys, primer, les demandes d’una reunió amb el conseller. L’Ajuntament no és aliè a les peticions i ha avançat que dona suport a les reclamacions.

Les protestes per l’estat del CAP Nord van explotar l’estiu passat, quan diverses entitats es van queixar de la saturació, de l’escassetat de cites presencials, de deteriorament del servei tot i l’esforç del personal, de les llistes d’espera, dels problemes d’un ambulatori que va néixer l’any 1989 per cobrir una població de 28.000 persones i té una cobertura actual de 42.000 i que s’ha quedat petit i no es pot ampliar. Es van instal·lar uns mòduls accessoris, però després van ser retirats i el 24 de gener, en una reunió de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT), l’Ajuntament i altres entitats amb el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), es va parlar del projecte d’instal·lar-los de nou.

El CAP Terrassa Sud també és objecte de denúncies veïnals. Associacions del districte 3 preparen un escrit per expressar al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el seu malestar per les mancances generals de l’atenció sanitària a la ciutat i per demanar una reunió. “El CAP Sud no té especialistes ni pediatria i per a això hem d’acudir al CAP Oest. I costa una vida aconseguir hora de visita quan truques per telèfon. És una vergonya”, afirma Sofía Cordero, presidenta de l’associació de veïns de Xúquer.

El CAP Rambla està saturat i el projecte per aconseguir un CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària) segueix en espera. Ciutats molt més petites que Terrassa disposen de CUAP i la nostra, com subratlla la FAVT, necessita un mínim de dos. Per totes aquestes raons, la federació de veïns i moltes entitats es plantegen exigir ja una trobada amb Salut i deixen clar que sortiran al carrer si no obtenen resposta. No es descarta una mobilització ciutadana per al mes d’abril.

Suport municipal

Setmanes enrere, Noel Duque, tinent d’alcalde de Drets Socials, va publicar en una xarxa social un escrit contundent. “Terrassa ha estat maltractada històricament per la Generalitat a l’hora de ser dotada d’infraestructures i personal sanitari, i necessita més centres d’atenció primària i un CUAP com a mínim”, indicava en el seu missatge, que subratllava els mals del CAP Nord, necessitat de “més i millors espais”. L’escrit acabava: si en trenta anys no s’han parat a pensar en Terrassa, “potser aquest és el moment de dir prou. Hi ha comparacions amb altres ciutats que fan molt de mal, i ja hem esperat massa”.

“Si ens continuen ignorant com ha passat històricament, perquè tenim el que tenim perquè durant molts anys se’ns ha oblidat, participarem en qualsevol acte reivindicatiu. Hem estat molt lleials amb la Generalitat, però quan és tan descarada la diferència de tracte hem de fer-nos sentir i estar al costat dels terrassencs. La Generalitat ha de saber que Terrassa està per sota del que mereix i necessita. Necessitem un pla. Si ens convenç, el secundarem. I si no n’hi ha, hem de reivindicar”, manifesta Duque a aquest diari.

To Top