L’Ajuntament de Terrassa ha elaborat una guia de comunicació inclusiva amb la voluntat de fer reflexionar sobre el llenguatge que utilitzem en uns certs eixos i afavorir la igualtat, evitar estereotips i prejudicis entorn a certs col·lectius o persones diverses i adaptar les polítiques a la realitat social.
El document ha estat redactat a partir d’un procés participatiu transversal en què han intervingut els serveis municipals de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Ciutadania, Comunicació, Salut, Serveis Socials, Polítiques de Gènere, LGTBI+, Joventut i Gent Gran amb la col·laboració dels seus òrgans i taules de participació.
Segons la regidora de Presidència, Premsa i Comunicació i LGTBI+, Jennifer Ramírez, “per entendre aquesta guia i l’objectiu que persegueix, hem de partir de la base que les discriminacions o desigualtats també es generen de forma inconscient en el llenguatge que utilitzem, i és per això que pensem que aquesta guia pot arribar a generar petits canvis en el nostre llenguatge quotidià i en la manera en què interactuem en el nostre dia a dia, que poden significar un gran canvi en la nostra realitat social”.
Així, la guia, que ha estat editada tant en format físic com digital, estableix sis àrees de discriminació: gèneres, racialització, capacitats diverses, salut mental, edat i classe social. A cada una d’elles es posen exemples d’expressions habituals però excloents i, al costat, propostes inclusives que es poden utilitzar en el seu lloc.
A banda de trobar la guia impresa en un format de butxaca, es podrà consultar una versió ampliada d’aquesta a la web de l’Ajuntament de Terrassa, dins l’apartat de Comunicació.