Terrassa

Preocupen la inseguretat, la neteja i l’atur

Un de cada dos terrassencs creu que Terrassa millorarà en el futur

Els terrassencs puntuen amb un 7 l'experiència de viure a Terrassa /Nebridi Aróztegui

La ciutadania de Terrassa supera la pandèmia amb confiança en el futur de la ciutat, però preocupada per tres problemes: la inseguretat, la neteja i l’ocupació. Són les principals conclusions de l’enquesta del Baròmetre Municipal, que s’ha fet sobre una mostra de mil persones de diferents edats i amb residència a tots els districtes.

La inseguretat ciutadana continua liderant el rànquing dels problemes que la ciutadania percep com a més greus. La delinqüència és, el principal problema a escala de ciutat i els enquestats també el mencionen com el més important a efectes personals. Quan se’ls pregunta sobre la sensació d’inseguretat, però, la ciutadania posa una nota mitjana de 5, aprovat, als nivells de seguretat i fa una aposta clara per la policia de proximitat. A la pregunta sobre la futura implantació de la policia de barri, pràcticament 9 de cada 10 enquestats s’hi manifesten a favor.

La neteja és la segona preocupació ciutadana. Els terrassencs creuen majoritàriament, 7 de cada 10, que el servei de recollida d’escombraries està igual o millor i 8 de cada deu es mostren bastant d’acord o molt d’acord amb el fet que se sancioni a les persones incíviques tant amb la neteja viària com en la separació dels residus.

L’atur i l’economia apareixen entre les primeres preocupacions ciutadanes després de dos anys de pandèmia. Els terrassencs entenen que, després de solucionar el problema de la delinqüència, el govern de la ciutat hauria de tenir com a segona prioritat la millora de l’ocupació i de l’economia.

Aquesta inquietud contrasta amb la percepció positiva que els enquestats manifesten respecte a la ciutat. En una escala de 0 a 10, els terrassencs es mostren satisfets de viure a Terrassa, una experiència que puntuen amb un 7. La ciutadania està satisfeta de viure a Terrassa, on valoren, per aquest ordre, la qualitat de vida, la tranquil·litat, factors com la ubicació i la proximitat i les arrels familiars.
Lluny del pessimisme que podria associar-se a les incerteses generades per la pandèmia, la ciutadania de Terrassa mira al futur amb optimisme. A la pregunta de si la ciutat ha millorat o empitjorat el darrer any, 7 de cada deu egarencs afirmen que Terrassa o bé està igual o ha millorat. A la pregunta sobre què passarà en el futur, més de la meitat afirmen categòricament que Terrassa millorarà i un 24,7 afirma que continuarà igual. Vist d’un altra manera, pràcticament 9 de cada 10 persones miren al futur amb confiança o optimisme. Només un 9’8 % de la ciutadania manifesta expressament la seva percepció que la ciutat empitjorarà.

La regidora de Plans i Projectes, Ona Martínez, i el tinent d’alcalde d’Acció social Noel Duque, han estat aquest matí els encarregats de presentar aquest matí el Baròmetre Municipal. El govern municipal treu “la conclusió que la nostra ciutat confia molt en ella mateixa -ha dit Martínez- , que sentim un gran orgull de ser terrassencs i terrassenques, que tenim molt clar que hem de ser cada vegada més una sola ciutat i que ens sentim amb forces per tirar endavant i per mirar el futur amb optimisme”.

La regidora d’ERC ha subratllat que, amb el Baròmetre, l’executiu té “una bona oportunitat per conèixer de la forma més científica i objectiva possible què pensa la ciutadania sobre un ampli conjunt de qüestions. I això ens permet reflexionar i ajustar si calen les polítiques municipals, com una eina més de participació i de transparència”.

L‘Ajuntament de Terrassa és l’administració pública millor valorada en l’enquesta, amb una nota mitjana de 5,4, per sobre de la Generalitat de Catalunya i de l’administració de l’Estat, puntuades amb un 4,9. Respecte a l’actuació més positiva de l’Ajuntament, el primer lloc els ciutadans valoren els ajuts a l’habitatge i els ajuts socials, les actuacions a la crisi sanitària, les millores en la neteja i l’oferta cultural, esportiva i d’oci. Pel que fa a la neteja, la recollida dels residus, al manteniment dels espais públics i dels parcs infantils, la majoria de la ciutadania creu que en el darrer any estan igual o millor.

El tinent d’alcalde Noel Duque creu que aquesta valoració de la gestió municipal “és especialment valuosa després de gairebé dos anys de pandèmia i en un moment en el qual les administracions i la política en general reben una valoració a la baixa i molt sovint també molt crítica. La ciutadania de Terrassa és crítica també, i això ens ajuda sens dubte, però crec que cal subratllar que hi ha una valoració global positiva de les polítiques municipals”.

To Top