Terrassa

Mil llars han rebut joguines solidàries

La campanya de Creu Roja tanca balanç amb l’entrega de més de 5 mil jocs a 1.874 infants de Terrassa. La resposta ciutadana ha permès cobrir una demanda que s’ha disparat el segon any de la pandèmia

Un membre de l'equip logístic al centre cívic President Macià, centre operatiiu de la campanya/ Lluís Clotet

L’assemblea local de Creu Roja tanca la campanya de joguines amb un increment del 19,6% en la xifra d’infants que han rebut jocs solidaris. Els indicadors de pobresa s’han disparat durant la pandèmia i colpegen els col·lectius més vulnerables, especialment els infants. Una realitat que s’ha vist reflectida en la campanya solidària de Creu Roja, que ha tancat la seva edició més intensa donant cobertura total a una demanda creixent.

En aquests Reis, 1874 nens i nenes de Terrassa han rebut un lot de joguines de Creu Roja. Són 365 més que l’any anterior, un 19,6% d’increment. Fins ara, l’entitat atenia una mitjana de 600 famílies i 1.500 nens durant la campanya de regals. Una estadística que s’ha disparat el darrer any, paral·lelament a l’augment de persones usuàries de Serveis Socials i dels programes socials de Creu Roja a Terrassa. A la campanya de 2021, les joguines han arribat a 920 famílies a la ciutat i a 1.874 nens i nenes.

Per fer front a una iniciativa extraordinària, l’assemblea local ha activat un dispositiu que ha permès recollir més de 5 mil joguines, la xifra més alta dels darrers anys. El 2020, les empreses, les entitats i la ciutadania van donar 4.500 joguines i el 2019, any prepandèmic, es van recollir 3.500 jocs. La solidaritat dels egarencs augmenta en proporció a les necessitats.

Una voluntària de Creu Roja, en tasques logístiques de la campanya / LLuis Clotet

Cristina Hernández, tècnica de joventut de Creu Roja, explica que “cada any intuïm quina serà la demanda de joguines de l’exercici següent. Aquest 2021 s’ha disparat el volum de famílies i d’infants, així i tot hem tornat a arribar a l’objectiu que tots els infants tinguin un lot de joguines per Reis”.

La tècnica comenta que són moltes les famílies que han acabat entrant el darrer any al circuit dels serveis socials i als programes d’alimentació com el Rebost. Durant 2020, “els primers mesos de confinament van estar marcats per l’atenció a l’emergència i el 2021, amb la situació més consolidada, s’ha pogut estabilitzar la xifra de famílies que necessiten ajuts. Això ens ha permès atendre la demanda real durant la campanya de joguines”.

Cinquanta voluntaris

A Creu Roja, un equip de 60 persones, entre 6 i 7 tècnics i més de 50 voluntaris, s’ha encarregat que el complex engranatge de la campanya funcionés com un rellotge. La iniciativa jugava aquest any amb el calendari en contra, donat que les activitats més potents de recollida de joguines educatives, no bèl·liques ni sexistes es concentren habitualment els caps de setmana de desembre.

El desembre de 2021 només deixava dos dissabtes i diumenges completament lliures de ponts i festes nadalenques.

Finalment, però, es van poder celebrar dues activitats solidàries clau. La primera, organitzada pel gimnàs Terrassa Sport Dance a Can Jofresa, on el públic assistent va aportar 300 joguines. També es van programar tres jornades de recollida de jocs infantils als centres  Carrefour, els dies 10, 11 i 12 de desembre, que es van saldar amb l’entrega de joguines per part dels clients per valor de 3.200 euros (unes 1.200 unitats).

“Activitats com la de Terrassa Sport Dance són molt maques, perquè les persones que hi participen fan la seva aportació i poden veure allà mateix com augmenta la recollida de joguines”, explica Cristina Hernández. L’any vinent, uns dels objectius de la iniciativa és augmentar el nombre d’activitats i recuperar-ne algunes d’edicions anteriors com les organitzades “amb el Club Natació Terrassa, amb la Coral Ohana i altres, com un torneig de futbol”.

La caravana de Creu roja a la cavalcada de Reis / Lluis clotet

Les entitats, els comerços i els particulars també han tingut un paper actiu en l’entrega de joguines per a la campanya de Creu Roja. Els principals punts de recollida eren al centre cívic President Macià, on es va instal·lar el centre logístic de recepció i classificació de lots, i la seu de Creu Roja.

La resposta ciutadana ha estat espectacular des de l’inici de la campanya, apunten des de l’entitat. “Des de l’1 de desembre vam anar omplint caixes i caixes de joguines”, expliquen. Tot i que les accions puntuals comporten una entrada important de jocs, són moltes les entitats i col·lectius que realitzen recollides de joguines internes, entre els socis o entre els companys de feina. Aquesta onada de solidaritat col·lectiva i popular és una de les claus de l’èxit de la campanya de Creu Roja a la ciutat.

Una altra, la bona coordinació del dispositiu, que aquest darrer any s’ha vist reforçat amb un equip de 4 coordinadors voluntaris que han planificat i preparat conjuntament la iniciativa, a banda de coordinar els diferents grups de treball.

Inscripcions amb cita

A l’edició de 2020, l’epidèmia va alterar l’agenda de la campanya de joguines. Les restriccions van forçar la inscripció telefònica de les famílies i es va haver de restringir l’agenda d’activitats. Aquest Nadal, la campanya ha arrencat amb una tornada a la normalitat en els procediments.

Recollida de lots de joguines a la seu de Creu Roja / Lluís Clotet

Les famílies han anat a Creu Roja amb cita prèvia, on se’ls ha informat de la campanya i on han pogut inscriu-re els seus fills, detallant-ne les edats i preferències en el joc. Això permet cada any que els lots de joguines incorporin una peça ajustada a les preferències de l’infant i dos més de complementàries.

La campanya té entre els seus objectius entregar als infants joguines sense estrenar -“tots mereixen una joguina nova”, defensa Creu Roja a la memòria de 2021-, i que responguin a la funció lúdica i educativa del joc. És per això que l’entitat demana joguines no bèl·liques, no sexistes i inclou a cada lot un joc col·lectiu, per fomentar la participació en grup o en família.

Consum responsable

La campanya de Creu Roja també posa l’accent en el consum responsable. Les carències econòmiques i socials que pateixen moltes persones i famílies en situació de vulnerabilitat es fan especialment paleses a les dates nadalenques, en un context en què prima el consumisme.

Totes les famílies ateses a la campanya de joguines compten amb un diagnòstic i seguiment per part o bé de Serveis Socials municipals (un 25,6% dels casos atesos) o bé perquè formen part d’un dels projectes de Creu Roja (74,4%).
D’aquest col·lectiu la meitat, un 51%, són unitats familiars usuàries del Rebost.

Totes les famílies que han participat en la campanya de joguines de 2021 compleixen amb tres requisits establerts: estar empadronades a Terrassa, tenir fills d’entre els 0 i els 10 anys i complir amb els criteris econòmics.

Cinquanta voluntaris han participat a la campanya de joguines 2021. La seva aportació ha estat imprescindible. / Lluís Clotet

Detectar nous casos i seduir nous voluntaris

Des de l’àrea de Joventut de Creu Roja s’han fixat un repte per la campanya de joguines vinent, la de 2022. Incrementar la difusió a les escoles, especialment als instituts, a les associacions de veïns i a les entitats de lleure, primordialment els esplais. “Fer-la a més gran escala- apunta Cristina Hernández-. Hi ha moltes famílies que no arriben a la campanya perquè no les tenim detectades des de Creu Roja ni de Serveis Socials. Els membres de les entitats i els monitors dels esplais ens poden donar un cop de mà en aquesta detecció”. D’altra banda, les escoles i els instituts són espais prioritaris de sensibilització pels voluntaris de Creu Roja. “Perquè se sentin part d’aquest projecte -diuen des de l’entitat-. Quan fem les xerrades els convidem a col·laborar un o dos dies a les tasques de classificació o confecció de lots. La pandèmia no ens ho ha deixat fer els dos darrers anys i és la part més maca de la xerrada, la que més gaudeixen”. La iniciativa és alhora, una forma de seduir nous voluntaris a una entitat que suma col·laboradors desinteressats cada any, de totes les edats. L’àrea de joventut, però, és tot un referent en la gestió de programes socials amb la implicació del voluntariat.

Mil llars han rebut joguines solidàries
To Top