roda de premsa de la mascarada presentació carnestoltes Alberto Tallón (2)
Terrassa

“No era prudent fer un Carnestoltes multitudinari al febrer”

Ja és oficial: les rues es faran al juny

Àlex Marteen, de la Confraria Mascarada, ha fet oficial avui la decisió / ALBERTO TALLÓN

La rua del Carnestoltes se celebrarà el 4 de juny. La Confraria Mascarada, organitzadora del Carnestoltes de Terrassa, ha fet pública i oficial avui la notícia que va avançar Diari de Terrassa el passat 18 de gener: enguany, a causa de la situació sanitària, els actes multitudinaris es traslladaran a la primavera. La Rua Infantil serà diumenge 5 de juny. “No era prudent ni lògic fer un Carnestoltes com sempre, un esdeveniment multitudinari així al febrer”, ha deixat clar Àlex Marteen, portaveu de la confraria. És molt probable que, si la cosa funciona, l’any que ve i els següents es torni a celebrar una rua preestiuenca; això sí, sense substituir els actes del Carnestoltes tradicional. Seria com un segon carnaval de carrer.

L’any passat no va haver-hi Carnestoltes, pel que fa a rues i actes al carrer. Enguany, sí, però d’aquella manera. “No podrà ser amb la normalitat desitjada”, ha dit Àlex Marteen. Els organitzadors pensaven que en l’edició del 2022 es recuperaria el format tradicional, però no ha pogut ser. Les restriccions sanitàries es van aixecant, però, tot i així, les comparses no tenien temps per preparar disfresses, carrosses i números en un mes. Tampoc es podien reunir com voldrien. No era factible, en definitiva, un Carnestoltes a la manera de sempre.

Però la Confraria Mascarada tenia clar que Carnestoltes al carrer n’hi hauria, sí o sí. “Dos anys sense rues haurien estat unes escombraries”, així de clar, i, segons la confraria, aquesta suspensió total un any més hauria comportat un perill cert per a la supervivència d’algunes entitats.

Alegria

Cadascun podrà celebrar el Carnestoltes com vulgui entre el 24 de febrer i el 2 de març: que es mengin la truita i les sardines, que es posin disfresses. “I animem als col·legis a que els infants es disfressin”, diu Marteen. La confraria farà bullir les xarxes socials amb propostes carnavalesques i crida a celebrar Dijous Gras, per exemple, i a penjar fotos de truites, de sardines, de disfresses. Però no hi haurà rues al carrer fins a juny.

Però al juny, que es prepari tothom, perquè els impulsors del Carnestoltes estan disposats “a recuperar l’energia i donar alegria a aquests milers de persones que fan del Carnestoltes de Terrassa un dels més grans de Catalunya”. El 4, el 5 i el 6 de juny (el 6, dilluns, serà festiu), Terrassa es vestirà de festa: la rua de sempre dissabte, la Rua Infantil diumenge (possiblement a la tarda), el sopar de comparses, el Ball de Màscares. I dilluns, 6 de juny, una cloenda simbòlica que no enterrarà res però servirà per tancar un carnestoltes atípic, primaveral, en màniga curta. En uns dies es presentarà el cartell oficial del Carnestoltes 2022.

“Era perillós no celebrar-lo. Tenim necessitat d’expressar-nos, d’alliberar-nos, de compartir. Donem suport a la decisió de la Confraria Mascarada, molt responsable en tots els sentits”, ha conclòs Rosa Boladeras, regidora de Cultura, que no ha descartat que l’opció d’una rua de juny es consolidi per sempre, sense substituir, per descomptat, al Carnestoltes tradicional.

“No era prudent fer un Carnestoltes multitudinari al febrer”
To Top