L’Ajuntament de Terrassa ha aprovat avui per unanimitat al ple del mes de gener la sol·licitud d’adhesió a l’associació «Red Española de Ciudades Inteligentes» (RECI), entitat que fomenta l’intercanvi d’experiències i el desenvolupament de sinergies entre ciutats que comparteixen la seva aposta per la innovació urbana intel·ligent. Entre els objectius de la xarxa destaca impulsar la gestió automàtica i eficient de les infraestructures i els serveis urbans, així com la reducció de la despesa pública i la millora de la qualitat dels serveis.
El fet de promoure ara la integració de Terrassa dins la RECI, que sorgeix d’una proposta del ple municipal aprovada per unanimitat de tots els grups municipals, respon a la voluntat per la posada en marxa del nou projecte «Terrassa Ciutat Digital», que veurà la seva llum durant el 2022 i que va més enllà de l’univers Smart City del Pla director que va finalitzar l’any 2020.
La regidora de Tecnologia i Sistemes d’Informació, Ona Martínez, apunta que «el nou pla director 2022-2027 recollirà una visió actualitzada de la ciutat del futur, on la tecnologia ha d’ajudar a les persones a desenvolupar-se d’una manera més sostenible a les ciutats. Es tracta d’un canvi de paradigma: superem el concepte d’smart city, que ja ha donat els seus fruïts i ens ha situat com a referents en sensorització, per avançar cap a un context de ciutat digital. És en el marc d’aquest projecte ambiciós que Terrassa vol integrar-se dins la RECI».
En l’actualitat, la xarxa RECI integra 89 ciutats membres, una quarantena de municipis col·laboradors i les entitats RED.ES i el Col·legi d’Enginyers de Telecomunicacions. Segons Ona Martínez, «ser-hi dins de la RECI ens permetrà tenir accés i compartir informació estratègica amb ciutats com Barcelona, Màlaga, València, Madrid o Gijón. Volem formalitzar la nostra presència en el grup de ciutats capdavanteres que ja estan treballant amb els diferents ministeris en temes com Govern, Innovació Social i Economia Intel·ligent; Ciutats Verdes: Sostenibilitat i Infraestructures tecnològiques; i Digitalització i Intel·ligència artificial. Formar-ne part ens permetrà posicionar-nos i créixer amb el coneixement i l’experiència d’altres grans ciutats».
Com a mostra de la seva vocació col·laboradora, Terrassa ja forma part de diferents projectes, grups de treball i organitzacions, com la iniciativa europea lntelligent Cites Challenge, la xarxa de ciutats Eurocities i el Partenariat Europeu d’Innovació, a banda de la iniciativa Smartcat, impulsada per la Generalitat de Catalunya i els subcomitès d’Infraestructures, Govern i Mobilitat de Normalització de Ciutats Intel·ligents d’AENOR.
L’apunt històric
El 12 de gener de 2012, alcaldes, alcaldesses i representants de diversos municipis es van reunir a la ciutat de Logroño per analitzar la viabilitat i conveniència de crear la denominada “Red Española de Ciudades lnteligentes” (RECI), com a entitat associativa orientada a la compartició d’experiències, a l’enfortiment de la cooperació mútua per tal de desenvolupar sinergies i estratègies conjuntes d’innovació urbana intel·ligent i per aplicar polítiques basades en el desenvolupament tecnològic, afavorint un marc comú que atorgui major seguretat i confiança al sector empresarial.
L’associació té per objecte generar una dinàmica entre ciutats per tal de disposar d’una “xarxa espanyola de ciutats intel·ligents”, les quals han de promoure la gestió automàtica i eficient de les infraestructures i els serveis urbans, així com la reducció de la despesa pública i la millora de la qualitat dels serveis, aconseguint així atraure l’activitat econòmica i generant progrés.
La innovació i el coneixement, recolzats en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), són les claus sobre les quals basar el progrés de les ciutats en els propers anys, fent més fàcil la vida dels ciutadans, aconseguint una societat més cohesionada i solidària, generant i atraient talent humà i creant un nou teixit econòmic d’alt valor afegit.
Amb aquests objectius, la xarxa impulsa grups de treball on les ciutats integrants intercanvien experiències i coneixement. Actualment funcionen grups que treballen els següents aspectes: govern de la ciutat intel·ligent, innovació social, economia intel·ligent, energia, medi ambient, desplegament d’infraestructures i normativa (5G, IoT, Wifi, xarxes multiservei Mobilitat sostenible i connectada), sostenibilitat i semàntica (cap als ODS), digitalització i intel·ligència artificial. Ja formen part de la RECI les següents ciutats catalanes: Barcelona, Hospitalet, El Prat de Llobregat, Sant Cugat, Tarragona, Mataró i Cambrils.