
Terrassa tornarà a tenir presència enguany en la competició de satèl·lits de l’Agència Especial Europea CanSat. Cinc equips formats a la ciutat prendran part en aquesta iniciativa en què grups d’estudiants d’educació secundària de tot Europa han de dissenyar, construir i llançar un mini satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc.
Hi participaran tres escoles i instituts locals: el Sagrat Cor, Creixen Terrassa i l’Institut de Terrassa. El primer ho farà amb un equip que ha escollit el nom de Drill Space. Creixen Terrassa hi competirà amb dos grups, After_Work i Laser_Cockle, i l’Institut de Terrassa amb dos més, Hermes i Vit-Elit.
Tots ells s’enfrontaran al repte de desenvolupar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit (energia, comunicacions, sensors, etc.) i encabir-los en el volum i forma d’una llauna de refrescos. Al llarg del procés de disseny hauran d’entregar tres informes (Preliminar, Revisió Crítica i Informe Final de Disseny).
Els enginys construïts seran llançats per un coet i durant el vol, els equips hauran de dur a terme una missió científica o demostració tecnològica que ha de finalitzar amb un aterratge segur. Hauran de recopilar les dades per poder-les analitzar i, després, presentar. Així, els mini satèl·lits ideats han de ser capaços de prendre mesures com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica, i de transmetre aquestes dades des de l’aire per telemetria.
L’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA) organitza cada any per a tot Europa aquest concurs dirigit a estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior amb l’objectiu de generar vocacions envers l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM entre el jovent.
CanSat és un repte tecnològic i científic, una competició internacional que es desenvolupa en tres fases: local, estatal i europea. La fase local a Catalunya està organitzada per l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb la col·laboració dels Departaments de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, Educació de la Generalitat de Catalunya i ESERO Spain.
Enguany s’hi han presentat un total de 50 equips de 37 centres diferents. Hi estaran representats una trentena de municipis catalans.
