Terrassa

Un camí de 7 quilòmetres per recosir Terrassa

Un camí verd acostarà els barris de les Fonts i Can Parellada al centre de la ciutat

Un tram del camí ja existent/ Nebridi Aróztegui

Acostar dos barris perifèrics al centre de la ciutat. Amb una invitació a recórrer l’entorn natural de Terrassa i l’eix de les rieres, a peu o en bicicleta.

És el projecte per a millorar la connectivitat dels sectors de les Fonts i Can Parellada amb el centre de la ciutat. Un camí de 7 quilòmetres que transita per trams urbans i, sobretot, per espais naturals que esdevindran un itinerari verd, lliure de barreres i segur, sense espais foscos.

Avinguda d’Àfrica, a Can Parellada. Serà un dels trams urbans del futur camí /Nebridi Aróztegui

El camí descriu una “Y” que comença per la base al barri de les Fonts i marca dues rutes. Una cap a Can Parellada, amb final a l’Escola Francesc Aldea, i una altra cap al centre de Terrassa, que culmina al semàfor de la carretera de Rubí, just on comença el parc de Vallaparadís.

Serà una ruta urbana i de natura, segura i accessible, que es podrà recórrer a peu o també en bicicleta i que portarà fins al parc de Vallparadís

El projecte acosta a la ciutadania a la natura de l’entorn de les rieres i dibuixa el Camí de Vora al sud de Terrassa, una ruta que transita per l’interior de l’Anella Verda, més propera a la ciutat.
“És un projecte molt bonic –comenta la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares. Els veïns demanaven millorar la connectivitat i hem volgut dissenyar un recorregut amable, per anar a peu o en bici, tot gaudint de l’entorn natural”.

El camí vol ser una experiència personal i col·lectiva. No es tracta només d’una pista per anar o tornar, sinó un espai trufat de racons on quedar-se i fruir dels espais naturals. És per això que s’estructura en sis projectes singulars.

El primer, començant per l’extrem sud del parc de Vallparadís, recorre 886 metres en direcció sud. En aquest punt ja existeix un camí original que passarà a ser un micro parc fluvial, aprofitant la seva proximitat entorn de la riera del Palau.

6 trams diferenciats integren el total del camí, cadascun d’ells amb un espai singular d’estada

La ruta del nou camí s’acosta i se separa del ja existent, cosa que permet crear un espai ampli entre arbres heretats de les hortes de la zona. Una gran taula presidirà aquest lloc d’estada, que sota l’ombra de l’arbrat acollirà tatamis i divans.

Seguin aigües, avall s’obre el tram Palau Sud Can Guitard, de 596 metres de recorregut. En aquest punt, la ruta s’allunya del talús de la riera del Palau. El camí s’urbanitzarà amb sauló sòlid, un material que garanteix un pas segur de 4 metres d’amplada.

2,4 milions d’euros és el pressupost que acompanya el projecte. S’executarà amb ajuts externs

Aquest segon tam també tindrà el seu espai singular, un racó que convidarà a recordar les terrasses de correu de la zona i la supervivència de Can Guitard.

En un punt del camí principal, es crearà una pista paral·lela de 2 metres d’amplada que avançarà a una cota més elevada, amb vista a la masia i al paisatge de la zona. Es crearan microzones d’estada amb mobiliari, situades sota espais arbrats i plantes de floració.

El tercer tram del camí és el més llarg (1.630 metres) i avança pel camí vell de Terrassa a Rubí, cap a les Fonts. És l’espai que millor es conserva i avança pel lateral de la riera del Palau, on descriu una corba en aquest punt. Aquest accident del transvasament permet crear una zona de pícnic allà on l’amplada del camí és més generosa. Es plantaran plàtans multitronc per reduir l’impacte visual i sonor del pont elevat.

Un tram del camí ja existent a la zona de Can Guitart /Nebridi Aróztegui

Amb vistes al salt d’aigua

Arribant a la confluència de la riera del Palau amb la riera de les Arenes se situa el tram quatre del camí, un recorregut de 910 metres fins a l’estació de Ferrocarrils de les Fonts. Aquí la ruta passa prop del nou camp de rugbi, de l’aparcament i del parc infantil.

En aquest tram de connexió es crearan dos grans espais que miraran a la confluència de les dues rieres, un en forma de tatami i l’altre encarat al salt d’aigua. Seran ambients entre plantes de floració anual que proporcionen ombra.

En aquest punt les persones que caminin o circulin en bicicleta podran travessar la riera per la passera de vianants de les Fonts. Des d’aquí podran enfilar un nou tram de la ruta cap a Can Parellada.

El projecte s’ha aprovat inicialment, però no s’executarà a curt termini. Es finançarà amb ajuts externs 2

Per davant tindran 1.640 metres de trajecte per un entorn ara ja eminentment urbà, amb vista a la serra de Galliners i en direcció cap als polígons industrials dels Bellots. En aquest punt, ja endinsats al barri de Can parellada, el projecte transformarà un antic abocador de runa en el futur Parc d’Ègara. L’espai està format per dues terrasses amb un pi monumental i un conjunt d’oliveres i figueres.

Un projecte de futur
El desenvolupament de part del camí de connectivitat està subjecte a alguns projectes pendents d’execució. És el cas del darrer espai del recorregut, de poc més de 200 metres, situat a la banda esquerra de la riera del Palau (aigües avall), a l’alçada dels futurs polígons Palau Nord, Palau Sud i Can Guitard. La seva definició es concretarà amb el desenvolupament d’aquests sectors urbanístics.

El projecte global del camí ja té l’aprovació inicial, però no serà una realitat de manera immediata. “Esperem poder accedir a convocatòries d’ajuts com els Next Generation de 2022 per a disposar de recursos –explica Melgares . Per presentar-nos, cal que tinguem els projectes fets”.

La política recorda que hi ha altres connectivitats pendents com la de Terrassa “amb Viladecavalls i amb Sabadell. Les tenim presents i esperem poder millorar-les també en el futur”.

Un ciclista, ahir per un tram del futur camí /Nebridi Aróztegui

Un munt d’alternatives per a tothom

L’entorn natural de Terrassa s’omple cada dia, i especialment els caps de setmana, de persones que passegen, caminen, corren o van en bici. També per les rutes del sud de la ciutat i pels camins que discorren al costat de la riera del Palau, aigües avall. El projecte per a la millora de la connectivitat de les Fonts i Can Parellada coincidirà amb les pistes preexistents en poc més d’1 quilòmetre dels seus prop de 7 de recorregut. Els veïns dels dos barris podran deixar el cotxe i desplaçar-se fins al centre de Terrassa per itineraris verds. La ruta permetrà anar i tornar, triant entre els dos laterals de la riera del Palau. Els veïns de Can Parellada que comencin la ruta podran recórrer tot el traçat fins a les Fonts, creuar la riera de Rubí i pujar cap a Terrassa pel vessant dret de la riera del Palau. O bé agafar una drecera creuant la riera de les Arenes cap a Can Guitard.

Connexió amb la natura

Quan estigui executat en tot el seu recorregut, el nou camí de 7 quilòmetres serà una nova ruta per l’entorn natural, a través del connector del parc de Vallparadís, resseguint la riera del Palau, la riera de Rubí i la de les Arenes.

Una ruta d’anada i tornada

El camí per a millorar la connectivitat de les Fonts i Can Parellada és també una nova alternativa de passejada a peu o amb bici per als veïns d’altres barris de la ciutat. La ruta serà també una oportunitat de conèixer l’entorn natural del sud de la ciutat i visitar dels barris perifèrics.

El Camí de Vora

És un nou concepte que acompanya el projecte de l’Anella Verda, el camí circular de 35 quilòmetres que permet donar la volta sencera a la ciutat resseguint l’entorn natural. El Camí de Vora el conformen els camins interiors, els que discorren més a tocar de la trama urbana.

Un camí de 7 quilòmetres per recosir Terrassa
To Top