Terrassa

Alumnes de la UAB faran una radiografia econòmica, social i urbanística de la ciutat

El treball, coordinat per l’Ajuntament i la universitat, aportarà informació valuosa a la redacció del nou Pla Director d’Equipaments

Reunió dels representants municipals i de la UAB sobre l'acord de col·laboració, aquest matí a l'Ajuntament de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa col·laborarà amb la Universitat Autònoma de Barcelona en la redacció del Pla Director de la Xarxa d’Equipaments municipals , que té com a objectiu acostar els serveis municipals al territori a través de quatre noves seus, alliberant d’aquesta manera espai als centres cívics i als casals de barri perquè les entitats desenvolupin la seva activitat.

El nou pla d’equipaments afronta ara una nova fase basada amb el treball de camp. L’Ajuntament treballarà amb els professors i els alumnes de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, en concret amb estudiants de l’assignatura de “Laboratori territorial i ambiental. Diagnosi” i amb alumnes de màster. Sota la direcció dels professors Anna Badia i Antoni Durà, un equip d’experts integrat també per tècnics municipals farà una diagnosi territorial de la ciutat en àmbits com el poblacional i l’econòmic, estudiant factors com la vulnerabilitat i exclusió social i també el context urbanístic, tenint en compte les previsions de desenvolupament dels anys vinents. L’objectiu és disposar “d’una diagnosi territorial actualitzada” de la ciutat, afirma Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert.

El tinent d’alcalde Isaac Albert, durant la presentació aquest matí de l’acord de col·laboració amb la UAB. Al darrera, la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres Margarita Freixas i el regidor d’Estructura Territorial Noel Duque.

El primer tinent d’alcalde ha presentat aquest matí l’acord amb la UAB acompanyat del regidor d’Estructura Territorial Noel Duque i de la degana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, Margarita FreixasDuque ha posat com a exemple de l’actual ocupació dels equipaments cívics la presència dels equips territorials de serveis socials. El polític ha apostat per alliberar espais per a les entitats.«Sabem que els equipaments cívics tenen potencial per a la dinamització del territori, però és necessari reforçar i potenciar el seu perfil comunitari. El desenvolupament de les seves capacitats quant a la proximitat, acció territorial i cohesió social enforteix el conjunt de la ciutat i és necessari que s’utilitzin per a allò que van ser creats».

Durant el treball de camp, l’Ajuntament prestarà assessorament als treballs de diagnosi que faran els estudiants al llarg del curs 2021-22, tot i que es pot ampliar al 2022-23. Pel que fa als estudiants de màsters, la seva col·laboració serà mitjançant les pràctiques externes extracurriculars. Aquestes col·laboracions entre la universitat i l’administració “són un incentiu per desplegar metodologies de treball participatives – ha explicat la degana Margarita Freixas-, en les que col·laboren professionals experts de les dues administracions i que orientaran els estudiants a executar projectes de diagnosi territorial i detectar necessitats. Quan els alumnes surten al món real, tornen a les aules molt més motivats“.

Un dels aspectes innovadors d’aquesta col·laboració ésprecisament el fet que el treball dels alumnes està integrat en les pràctiques i en l’assignatura. També en “el fet que hi treballaran amb dades reals de Terrassa, detectant problemes i formulant solucions”, ha afegit Freixas.

Els projecte de desplegament territorial de l’administració local es va iniciar el mandat anterior amb un document de bases que incorpora una anàlisi jurídica, organitzativa i territorial, un treball que es va desenvolupar en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Fundació Pi i Sunyer. Aquest mandat, diverses comissions tècniques i polítiques han avançat en la concreció d’un projecte, que vol renovar la presència dels serveis municipals al territori.

Isaac Albert explica que el seu departament aposta per desplegar un “nou model” que integrarà “tots els àmbits d’atenció, el telemàtic, el telefònic i el presencial” i que vol acabar amb la pràctica “d’enviar ciutadans a diverses finestres i serveis”. Es crearan quatre seus territorials en llocs estratègics i amb un únic procediment i protocol d’actuació per a totes les prestacions. Les seus es coneixeran més endavant, un cop finalitzada la investigació i el diagnòstic sobre el terreny.

“Aquest és un projecte que transcendeix el mandat”, ha apuntat Albert, que el 2023 deixarà aquesta iniciativa en altres mans, donat que ha anunciat que no repetirà com a candidat d’ERC a les municipals. El polític espera, tanmateix, “poder tancar el mandat amb la prova pilot d’una primera seu territorial”.

Alumnes de la UAB faran una radiografia econòmica, social i urbanística de la ciutat
To Top