L’Ajuntament de Terrassa ha proposat al departament d’Educació una sèrie d’espais per ampliar i reforçar els ensenyaments de la Formació Professional (FP). Un d’aquests espais és l’edifici dels antics jutjats de la Rambla d’Ègara que està tancat fa 13 anys i que és propietat de la Generalitat. Així ho va anunciar la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, després de la reunió que va mantenir amb responsables del departament, en concret amb el director general d’FP, Àngel Miquel Rodríguez, i la directora de Serveis Territorials d’Educació, Maria Teresa Fons. La trobada, telemàtica per la Covid, també va comptar amb els màxims representants de la Cambra de Comerç i Cecot.
La reunió, a iniciativa de l’Ajuntament, tenia com a principal objectiu parlar del curs pròxim per evitar que passi el de l’any passat on es va detectar en una primera fase més de 800 sol·licituds d’FP que havien quedat fora. Però també es va fer una anàlisi de l’oferta i la demanda amb projecció de futur, amb un termini a cinc anys vista.
En aquest sentit, i en el tema dels espais per l’FP, laa va fer algunes propostes. Una d’elles va ser rehabilitar l’edifici dels antics jutjats de Terr regidorassa que van tancar l’any 2009 per l’obertura de la nova seu a la Rambleta. “El vàrem citar perquè aquest edifici és propietat de la Generalitat i seria una bona manera que és pogués recuperar. El factor clau és que es necessita una gran inversió, però seria una bona aposta”, va explicar Ciruana.
La regidora va anar més enllà i va convidar als responsables d’FP a fer una visita per espais disponibles a la ciutat per ús educatiu. La proposta va ser acceptada i es materialitzarà el dilluns, 17 de gener. El mateix inclou anar a l’edifici dels vells jutjats al costat de La Factoria Cultural de Terrassa.
Amb tot, Ciurana va recordar que la ciutat també pot fer cessió de terrenys per construir nous equipaments. Hi ha solars previstos per centres educatius a la carretera de Montcada (ara s’usa com a pàrquing del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya) i també a Can Boada a la vora de l’Institut Nicolau Copèrnic i de l’Escola Maria Galí.
A banda dels espais, també es va tractar l’oferta de cicles i les places encara que no s’ha pogut concloure res fins ara, més enllà de la nova FP en servei de vendes de xarcuteria i tres programes de formació inicia (PFI). Sobre el mateix, Ciurana va reiterar que cal ajustar estudis i places i sobretot aconseguir que s’omplin els cicles amb demanda laboral. “Seguim amb el problema que hi ha estudis de tipus industrial que demana l’empresa sense demanda d’estudiants. I voldríem canviar-ho perquè també seria un camí per donar feina”. Els altres agents presents a la reunió han posat l’accent en l’oferta i la demanda més que en els espais perquè pensen que això últim té més alternatives.
Cecot i Cambra
Els presidents de Cecot i Cambra de Comerç, Antoni Abad i Ramon Talamàs, respectivament han coincidit en mostrar la seva disposició i col·laboració a la Formació Professional. Abad ha manifestat que “tenim un gran repte i és que hi ha estudis de perfils professionals que necessita l’empresa (per exemple en el sector del metall i del transport) que no es cobreixen”. El president de Cecot ha afegit que “hi ha una tendència a seguir a ‘influenciadors’ però de Nadal i Messi només n’hi ha dos. Els joves han d’assumir que poden aprendre un ofici de bata blanca”.
Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Ramon Talamàs, ho ha corroborat. “Hem d’apostar amb fermesa per eines d’orientació a joves, a les famílies i a la societat per donar a conèixer els oficis que tenen més potencial pel que fa a sortides professionals”. Ambdós també van demanar adaptacions curriculars al món del treball.
En referència a la proposta de reconvertir els antics Jutjats en un centre d’FP, Abad considera que “és un edifici en un espai molt emblemàtic i que caldria repensar el seu ús futur”. El president de Cecot va suggerir obrir un concurs d’idees per a nous serveis.
13 anys tancat
La reconversió dels antics Jutjats en un centre educatiu d’FP que ara pren força, amb el compromís de la visita que farà la Generalitat, ja va sortir en el ple de setembre de l’any passat després que el grup socialista llances la proposta prèviament en roda de premsa, coincidint en la falta de places pel curs 2021-22. En aquell moment, el govern de Jordi Ballart en pacte amb Esquerra Republicana va considerar la idea, però es va posicionar més a favor de treballar per recuperar l’edifici situat en un lloc clau. L’antic Palau de Justícia compleix ara 13 anys del seu tancament. Al llarg d’aquest temps hi ha hagut propostes de tot, tanmateix res ha tirat endavant. Es va parlar d’una universitat de l’esport, d’un hotel d’entitats, d’una ampliació del Cap Rambla (aquesta semblava la més sòlida), d’una residència També es va comentar que l’Ajuntament i la Generalitat hi podrien obrir espais pels seus serveis.
L’edifici tancat ha patit el seu deteriorament i s’han hagut de fer operacions exprés. La Generalitat va haver d’intervenir l’agost de 2018 per evitar el risc de despreniments dels elements metàl·lics que cobrien la façana i que podien posar el perill dels conciutadans. Gairebé dos anys més tard, la Factoria Cultural va embellir les façanes nord i sud col·locant unes lones amb el lema “Terrassa ciutat de la dansa”.