La ciutadania no patirà un gran augment pel que fa a alguns dels preus dels serveis municipals aquest 2022, i els encariments vindran determinats més aviat dels subministraments que no depenen de l’Ajuntament de Terrassa, que ja va aprovar no incrementar les taxes i impostos per aquest any, per tal de “contenir i no augmentar” la pressió a la ciutadania aquest l’any. Així doncs, les butxaques terrassenques veuran com, en una gran part, els preus es mantenen.
Es notarà en els preus dels transports públics. El bitllet senzill de l’autobús, per exemple seguirà costant 1,45 euros (en episodi de contaminació atmosfèrica manté el preu d’1 euro) mentre que tots els títols conserven els mateixos preus que l’any 2020. La T-25 seguirà costant 18,10 euros i comprar la T-Hospital, 1 euro. La T-Blanca, destinada a les persones amb rendes més baixes, també experimenta una congelació. .
La tarifa per les rendes fins a 7.967,68 euros és de 5 euros, fins a 10,357,98 euros és de 10 euros, fins a 11.951,52 euros manté els 15 euros i, fins a una renda de 12.748,29 euros, el preu de la T-Blanca continua amb els 20 euros. Finalment, la T-Comerç, un títol que des de 2019 ofereixen els comerços de la ciutat als seus clients, manté el seu preu en 0,75 euros.
Preus congelats
També es congelen els preus als Ferrocarrils de la Generalitat i al tren de Rodalies. La T-Casual, que permet fer deu viatges d’una zona conserva el preu d’11,35 euros, mentre que la T-Usual, que permet viatges il·limitats durant 30 dies, costa 40 euros.
En el cas dels taxis, cal recordar que la Comissió de Preus de la Generalitat va acceptar la proposta de l’Institut Metropolità del Taxi (IMET), que va proposar un augment d’un 2,8% de mitjana en les tarifes de cara a aquest 2022. Aquest increment s’aplica a la baixada de bandera, a l’import per quilòmetre i al temps d’espera, però no és preceptiu en els trajectes amb preu tancat. L’augment es notarà en la baixada de bandera, a l’import per quilòmetre i al temps d’espera. No s’aplicarà als trajectes amb preu tancat.
Augment als aparcaments
Pel que fa als aparcaments, el ple municipal del passat mes de desembre va aprovar un augment de l’IPC, tant a la xarxa de pàrquings municipals com als que estan sota la direcció de l’empresa SABA, encara que la repercussió no serà idèntica.
Els aparcaments de SABA, que són els del Raval, plaça Vella i plaça del Doctor Robert, han patit un increment del 4%, que és el que correspon a l’IPC del mes de setembre. SABA té per contracte de concessió el dret a aplicar un increment de l’IPC a les seves tarifes. Pel que respecta als preus dels aparcaments municipals, s’apugen un 5,4%. En aquest cas, la diferència és que l’Ajuntament de Terrassa, que n’és el titular i el gestor, aplica l’IPC d’octubre.
Tot i que a 2021 es van anul·lar els pagaments en peatges a 550 quilòmetres de les autopistes catalanes, n’hi ha uns 120 quilòmetres de la xarxa que continuen sota la supervisió de la Generalitat de Catalunya i són de pagament. Els peatges corresponents a aquestes autopistes, des del passat 1 de gener, són un 5,4% més cars, ja que, per contracte, els preus s’actualitzen amb la inflació de cada mes d’octubre, i, aquest any, els preus s’han disparat.
Entre ells, destaca el de la C-16 que porta als túnels del Cadí, i que afecta directament als usuaris de Terrassa que van cap a Barcelona o cap a Manresa.