La Campanya de recollida de joguines per a famílies vulnerables està acabant amb l’entrega dels lots assignats. Entre ahir i avui, al Centre Cívic President Macià, estan citades les famílies que han entrat en el projecte d’enguany que, en total recolliran uns 600 lots de joguines, que van destinades a uns 1.500 infants de la ciutat.
Les famílies, en fer la inscripció, també rebien una cita amb el dia i l’hora per anar a recollir els lots. Ahir, fent la pertinent cua, van anar al Centre Cívic President Macià i eren ateses per ordre d’arribada. Cues gens llargues. El personal de Creu Roja atenia a les persones i s’encarregaven d’anar a buscar els lots, que són personalitzats, ja que, amb la inscripció, es pregunta el nombre de fills, i, també, algunes preferències, per tal d’encertar més a l’hora de repartir les joguines.
Cristina Hernández, tècnica de Joventut de Creu Roja es mostrava satisfeta per com ha anat tota aquesta campanya. “El balanç en general ha estat positiu i hem recollit totes les joguines que necessitàvem” per poder completar els 600 lots destinats a les famílies que es va inscriure en aquest procés. Va elogiar “la implicació ciutadana” davant d’aquesta campanya i va afegir que “s’han fet molts actes de recollida de joguines i empreses i entitats i particulars s’han apropat a Creu Roja” per fer les seves aportacions solidàries.
Hernández va qualificar de “molt positiva” la predisposició de la gent a col·laborar i va explicar que, a causa de la pandèmia “alguns actes de recollida que abans eren multitudinaris i que aglutinaven a moltes persones, aquest any no s’han pogut fer, la valoració i la implicació de les persones que han volgut participar” ha estat molt bona.
Estem davant d’una campanya plenament consolidada i que ja fa anys que s’organitza i, per la tècnica de Joventut de Creu Roja a Terrassa “hi ha molta gent que col·labora fidelment cada any i hi ha entitats que s’hi han sumat”. No hi ha xifres, però Hernández considera que, després de Barcelona, Terrassa està entre les ciutats que atenen més famílies durant la campanya.
Hernández també va destacar “la feina que hi ha darrere, amb molta gent implicada i que ha fet possible que es puguin repartir joguines per a 1.500 infants” i va afegir que “són dies molt motivadors per al voluntariat perquè es materialitzen les entregues”. És a dir, es conclou la tasca feta els mesos anteriors.
Deu anys de voluntària
Jéssica Ángel ja fa deu anys que és voluntària de Creu Roja i ahir estava col·laborant en l’entrega dels lots als familiars dels infants. “Vaig començar amb gent gran, discapacitats i infants i, puntualment, estic fent campanyes”, explica. Diu que enguany “ha anat molt bé” i explica que “cada any intentem fer un equip i fer-ho tot perquè surti bé” i afegeix que “és molta feina, però si es fa amb ganes i t’agrada, ho pots fer i fa molta il·lusió, com a nosaltres quan érem petits”.
Explica que el procés és una entrevista prèvia, on es pregunta nombre de fills de la família, les joguines que els hi agraden més, i depèn de l’edat “es posen unes joguines o altres”. Personalment, és satisfactori i diu que “sempre m’ha agradat ajudar i més a la gent que ho necessita” i recorda que “de petita he tingut la sort de poder gaudir de les joguines i ara m’agrada ajudar perquè els infants que no poden, tinguin les seves”.
En total, ha col·laborat en la campanya d’aquest any més de cinquanta voluntaris de l’entitat. A més de les tasques d’ajudar a les inscripcions, també s’han encarregat de classificar les joguines que anaven arribant, procedent de particulars, empreses o entitats, per tal de poder satisfer els gustos dels infants. No hi ha cabuda per a joguines sexistes ni de caràcter bèl·lic, i es demana, a poder ser, que siguin educatives i, a més, també es valora que puguin fomentar que es juguin en família.
Les famílies inscrites han de complir uns requisits
Les famílies que es poden acollir a aquesta campanya de recollida de joguines ja venen derivades des de Serveis Socials de l’Ajuntament de Terrassa i, moltes, ja formen part dels diferents projectes que organitza Creu Roja. També n’hi ha que no són usuàries d’aquesta entitat i quer també arriben al projecte pel mateix conducte, a través de l’ens administratiu. Es tracta de famílies en situació de vulnerabilitat i han de complir una sèrie de requisits per poder participar d’aquesta campanya de cada any. No és una opció oberta a tothom i cales uns filtres que ja venen determinats.
En el cas que una família no pugui anar a recollir els lots el dia que se li ha indicat quan es fan la inscripció, i ho poden justificar, se la cita per un altre moment per poder recollir el lot que li correspon. En cas de no justificar el motiu pel qual la família no ha anat a recollir les joguines, no es fa l’entrega. Es demana, en aquest sentit, rigorositat als responsables de cada família.
És una circumstància que “passa molt poques vegades i és un percentatge molt baix”, assegura Cristina Hernández, tècnica de Joventut de Creu Roja. Les famílies que van a recollir el seu lot són la gran majoria.
Un procés molt elaborat per poder satisfer a les famílies
El procés de la campanya comença amb la recollida de joguines, que es fa de diverses maneres, com per exemple amb entregues de les persones a llocs determinats pels organitzadors, amb la recaptació per part d’empreses o entitats, o en actes solidaris on, en comptes de cobrar una entrada, es demana una joguina de manera simbòlica. Els voluntaris de la Creu Roja, a partir d’aquí, s’encarreguen de dur a terme una classificació, basant-se edats i temàtiques. Posteriorment, es van confeccionant els lots per famílies, a les que, el mateix dia de la seva inscripció a la campanya, ja són informades del dia i l’hora que hauran de presentar-se al Centre Cívic President Macià per rebre el material.
Joguines noves, una de les condicions més bàsiques
Cristina Hernández, tècnica de Joventut de Creu Roja, explica que, tot i que una de les condicions bàsiques per rebre les joguines és que siguin noves i per estrenar, hi ha algunes entregues que no ho compleixen i arriben algunes que són de segona mà. “És una cosa inevitable”, explica, encara que es recalca en tot moment que a la campanya només hi caben les joguines que siguin noves. Hernández assegura que, en general, la gent compleix amb aquest requisit, i també amb un altre, el d’evitar joguines de caràcter “sexista i bèl·lic”, si bé “alguna n’arriba, però molt poca quantitat”. Les joguines de segona mà tenen un destí, també i, tot i que no serviran per a la campanya en qüestió, sí que es podran aprofitar. “Les entreguem a entitats de lleure, com esplais” i altres.