Terrassa

Un any intens per a la ciutat

Ara que l’any s’acaba, cal fer un repàs a tot allò que ha passat durant el 2021. Us ho hem anat explicant puntualment des de les pàgines de “Terrassa”. Des de l’inici de les obres de Sala i Badrinas fins a l’esfondrament d’un mur a les vies d’FGC. Totes aquestes notícies han anat configurant un any que quedarà en la memòria col·lectiva dels terrassencs durant molt de temps.

El “nou” Sala i Badrinas

Nebridi Aróztegui

L’inici de l’enderroc de l’antiga fàbrica Sala i Badrinas, el 14 d’octubre, és el símptoma d’un canvi de tendència a la ciutat, on després de la crisi del sector immobiliari s’albira l’eclosió de noves zones residencials. El Vapor Cortès i el futur sector de l’AEG començaran a caminar en breu. El primer és un dels més emblemàtics. El projecte d’urbanització de l’antiga fàbrica Sala i Badrinas transformarà una illa de més de 30 mil metres quadrats delimitats pels carrers de Baldrich, Prim, Lepant i la carretera de Rubí. El fons Coral Homes, majoritari a la junta de compensació, impulsa la promoció, on l’Ajuntament té tres parcel·les públiques. S’hi construiran 400 habitatges i un equipament municipal, es crearà una plaça pública i s’obrirà un nou vial que comunicarà el carrer de Sant Sebastià amb el d’Escudé. El nou sector també ha d’acollir el nou institut escola Sala i Badrinas, llargament reivindicat, un centre que ha d’entrar en funcionament l’any 2023 i que s’ubicarà a dues naus conservades per a aquesta finalitat. Els alumnes porten deu cursos en barracons ubicats a la carretera de Rubí.

Els ajuts dels Next Generation

Terrassa concorre als fons europeus Next Generation amb 40 projectes i amb un pressupost global de 917 milions d’euros. El mes de maig, la ciutat va fer la posada de llarg de la candidatura, que en els propers mesos s’ha de concretar amb l’arribada dels ajuts. Les propostes inclouen projectes de digitalització, sostenibilitat, innovació i competitivitat territorial. Formen tot un pla estratègic de ciutat. L’Ajuntament aspira a fer créixer el Parc Audiovisual de Catalunya. La patronal Cecot impulsa un nou model energètic i el CST, quatre projectes.

Disseny nou per a un Diari nou

El 23 d’abril es va fer públic el nou disseny de Diari de Terrassa. S’encetava una nova etapa amb una renovació important a nivell d’imatge i continguts, però conservant l’essència i la vocació de sempre. Acompanyat del canvi en el model editorial, es va adaptar el diari als nous temps. El nou disseny transmet una nova manera de fer: més protagonisme de les persones, més formats. Tot s’enfoca al mateix horitzó: seguir sent el referent informatiu dels terrassencs, tant al paper com a la web i les xarxes, i a través de nous productes digitals. Sempre amb un periodisme honest, crític i ambiciós i amb el ciutadà al centre.

L’àrea per a vianants es duplica però sense multes (de moment)

àrea vianants passeig comte d'ègara

Nebridi Aróztegui

El primer dia de juliol entrava en vigor, tot i que encara sense multes, la nova àrea de vianants, que duplicava la seva superfície. Era el pas més rellevant de l’anomenada “revolució verda”, que suposava una transformació radical en la mobilitat del centre i sectors propers. Un dels canvis més notoris afectava el passeig del Comte d’Ègara: ja no es podia passar en vehicle pel vial de sempre i s’havia de transitar pel vial del sud, i els cotxes no podien baixar cap al carrer de la Font Vella, sinó pujar pel carrer del Passeig. Les noves restriccions van suscitar queixes d’alguns veïns: uns expressaven la disconformitat per l’augment de trànsit a les zones que havien d’absorbir la circulació dels sector on s’aplicaven les restriccions. Altres reclamaven disposar també de les autoritzacions de pas. L’Ajuntament tenia previst començar a sancionar els conductors infractors a partir de demà, 1 de gener, però la moratòria prosseguirà fins al juliol.

Una nena mor en un incendi

Lluís Clotet

Una nena de 4 anys va morir en un incendi que va cremar un habitatge al carrer de Garcia Humet, al centre, a pocs metres del passeig del Comte d’Ègara. La petita es trobava sola en el pis. Segons van informar fonts properes a la investigació, la porta del pis estava tancada amb clau. La menor va ser traslladada en estat crític a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Va morir poc després. Els Mossos d’Esquadra van interrogar l’adult que tenia cura de la nena. Era el padrastre de la víctima. Les primeres indagacions, però, apuntaven a un origen accidental del foc.

Mur esfondrat a les vies

Lluís Clotet

Un mur de contenció de la línia de Ferrocarrils es va esfondrar de sobte aquell divendres al costat del túnel de la rambleta del Pare Alegre. Passaven uns minuts de les 16 hores. No va haver-hi una desgràcia per molt poc: un tren acabava de passar per aquest tram i es trobava ja al Centre. Desenes de viatgers van ser desallotjats a l’estació de Vallparadís. Un altre tren estava a punt d’arribar a la ciutat. El mur i la terra que contenia van sepultar les vies i van arrossegar la catenària, el que va obligar a interrompre el trànsit ferroviari del metro del Vallès, entre l’estació Terrassa Nacions Unides i Sant Cugat del Vallès, i a tallar la circulació de vehicles per un carril d’entrada des de l’autopista C-58. Una actuació exprés de Ferrocarrils de la Generalitat va permetre reprendre el servei de tren 67 hores després.

La mudança de Minyons a Cal Reig

Minyons presenta el seu ambiciós projecte per a la nova seu. Té previst marxar de la casa Jacint Bosch, al carrer del Teatre, que va comprar l’any 1988, i ha aconseguit la cessió municipal de les naus de Cal Reig, al carrer de la Mare de Déu dels Àngels. Allà construirà un espai privat, però d’ús públic, amb pati de 500 metres quadrats i una sala d’actes, amb un bar a peu de carrer, amb 1.300 metres quadrats de superfície construïda i amb un mirador privilegiat per observar la teulada del Museu de la Ciència. El 2022 vol començar les obres (pressupostades en 800.000 euros) per fer efectiva la mudança el 2023. El preu aproximat de venda de la casa Jacint Bosch estava al voltant d’1.400.000 euros.

Espectacular robatori de joies

Nebridi Aróztegui

S’havien perpetrat altres robatoris similars, a l’Orange de la plaça Vella, per exemple, però l’assalt per encastament a la joieria Ponsa, del carrer de la Font Vella, va significar un punt d’inflexió en aquest tipus de delictes a Terrassa. A les 6 del matí, una banda de lladres va estavellar un vehicle contra la porta de l’establiment. Es van endur gran quantitat d’articles. En la seva fugida cap a la plaça Vella, un veí va llençar per la finestra un radiador que va impactar contra el vehicle, però no va aconseguir aturar-lo. Després de l’assalt, la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra es van reunir amb representants del gremi de joiers i van acordar fer un pla de seguiment i reforçar la seguretat.

Vacunació anti-Covid

El centre cívic Montserrat Roig, a l’avinguda de Barcelona, va esdevenir un centre de vacunació contra la Covid a la nostra ciutat. Aquest nou punt de vacunació el gestionava el Consorci Sanitari de Terrassa. Des de finals de desembre de l’any 2020, només es vacunava a MútuaTerrassa. En els mesos següents, la vacunació es va estendre a d’altres espais.

To Top