El projecte de recuperació del cultiu de la vinya a Terrassa ha donat un pas endavant avui dimarts amb l’adjudicació d’una finca del sector de Mossèn Homs. L’Ajuntament ha signat el contracte d”arrendament rústic i aprofitament agrícola d’unes parcel·les municipals a l’empresa Rabassaires. La durada és de 10 anys, prorrogable fins a un màxim de 30 i el contracte inclou la recuperació i reintroducció de les varietats autòctones com el Terrassenc o el Trobat blanc.
Aquest dimarts s’ha signat el contracte d’arrendament rústic i aprofitament agrícola dedicat a la vinya en una de les parcel·les municipals de la finca de Mossèn Homs a l’empresa Rabassaires. La finalitat és que els terrenys es destinin al conreu de vinya per a la recuperació i posterior comercialització de vi procedent de varietats tradicionals de vinya del Vallès.
Amb aquesta adjudicació, el govern municipal assegura que avança “en la voluntat de recuperar el passat vitivinícola de Terrassa i de la comarca, amb un projecte que preveu plantar vinyes en una de les parcel·les de Mossèn Homs, situada a l’Anella Verda, i amb l’objectiu de recuperar la varietat de raïm autòcton local, com era el Terrassenc”. Per al regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Carles Caballero, la signatura d’aquesta adjudicació “representa una passa més, i força important, per a que en un futur proper la ciutat pugui comptar amb una varietat de vi amb el nom de Terrassa”.
A més, segons el regidor, “el fet de poder plantar vinyes en un entorn com és l’Anella Verda, amplia la varietat i biodiversitat d’un dels pulmons verds més importants, alhora que es recupera una activitat a les terres de producció de la ciutat, dos segles després».
En el contracte, l’arrendatari es compromet a gestionar a la plantació la varietat de raïm escollida d’acord amb l’Ajuntament i treballar en la recuperació de varietats antigues o existents. A més, el 10% de les vinyes, aproximadament 450 plantes, es dedicaran al cultiu experimental de les varietats a recuperar, com són el Terrassenc o el Trobat blanc.
El Terrassenc era un raïm de gra atapeït, de color verd fosc abans de la maduració i resistent al fred i a les plagues. El Trobat blanc, en canvi, és de gra fort i compactat, consistent i que fa un raïm mitjà. Per a aquesta tasca, però, es requerirà l’informe favorable i de compromís de seguiment tècnic per part de l’INCAVI.
Autoritzacions
La plantació de vinya està regulada per normativa de la Unió Europea. Cal sol·licitar una autorització per poder-la executar. En el cas de Terrassa, caldrà demanar una autorització de nova plantació. El procés de concessió, anomenat mecanisme de salvaguarda i regulat en base a uns criteris d’admissibilitat i prioritat, permet als estats membres un increment anual màxim de l’1% de la superfície plantada de vinya per tal d’assegurar un creixement ordenat del sector durant el període 2016-2030. Així, la part adjudicatària haurà de sol·licitar dins el termini establert una autorització de nova plantació en la parcel·la arrendada al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
El període per sol·licitar una nova plantació pel mecanisme de salvaguarda serà del 15 de gener fins a l’últim dia de febrer, o aquell que es dicti en la convocatòria corresponent a l’any 2022. En cas d’obtenir-se, es preveu que es pugui iniciar la plantació el proper any 2023.
Recuperar la tradició
El projecte Rabassaires treballa actualment en parcel·les que encara mantenen vinyes velles del passat vitícola del Vallès Occidental i cerca replantar en terrenys en desús en zones on abans la vinya havia estat tant present, com en el cas de Terrassa. L’objectiu, destaca l’Ajuntament, “és recuperar la història del territori, de la seva memòria, en aquest cas, en el món del vi i de la vinya”.