Oferir oportunitats als joves amb potencial i motivació per estudiar, però que necessiten acompanyament i suport econòmic. Aquesta és la principal línia d’actuació de la Fundació Impulsa, una entitat fundada l’any 2015 a Osona, que aquest curs 2021-22 ha fet el salt a altres territoris com Terrassa, on beca els estudis en Formació Professional (FP) de 23 nois i noies d’entre 16 i 20 anys.
La iniciativa va néixer de la mà d’un grup d’empresaris de Vic que volien impulsar el potencial i el talent dels joves, treballant per la igualtat d’oportunitats i permetent que qualsevol noi o noia, independentment del context socioeconòmic que tingui a casa, pugui arribar allà on vulgui a nivell formatiu i professional.
Amb el temps, la fundació ha anat creixent tant en nombre d’alumnes becats com de presència al territori. Aquest curs ja és a Osona, el Berguedà, la Garrotxa, el Moianès, el Bages, Sabadell i Terrassa, on beca un total de 247 joves que, a canvi, es comprometen a fer unes quantes hores de voluntariat social.
El 94% dels joves becats per la fundació obtenen el títol d’FP, quan la mitjana catalana es troba al voltant del 50%
La feina de l’entitat, però, va molt més enllà del suport econòmic. El valor afegit de la Fundació Impulsa es troba en l’acompanyament dels joves, a qui s’assigna el mentoratge d’un professional amb llarga trajectòria. “La gran majoria són empresaris, però no és un requisit indispensable. Només els demanem que tinguin més de 30, que comparteixin els valors de la fundació i que no vegin la mentoria des d’un punt de vista assistencialista sinó com una eina d’aprenentatge bidireccional”, explica Judit Sànchez, tècnica de programes de la fundació. “En el cas de Terrassa, tenim tant homes com dones i de sectors molt diversos: metal·lúrgic, sanitari, arts gràfiques, funció pública, restauració, comerç, docència, acció social, etc.”, afegeix.
L’acompanyament als joves és per a una durada mínima de dos anys, el que dura un cicle formatiu de grau mitjà. Les trobades acostumen a celebrar-se cada quinze dies o mensualment i serveixen per abordar qüestions que van des dels mateixos estudis o perspectives professionals fins a qüestions més personals, passant també per la promoció d’habilitats transversals.
Interessos compartits
Els mentors passen per un procés de selecció i compten sempre amb el suport del tècnic de referència de cada territori. Des de la fundació, intenten aparellar-los amb joves amb qui comparteixin interessos personals o branca professional.
És el cas de l’odontòloga Emi Carreras i la Sohayla Haakoul, una jove de 17 anys que cursa un cicle d’auxiliar d’infermeria.
“Iniciatives com la de la Fundació Impulsa són vitals per aprofitar el talent i les ganes dels joves que per circumstàncies vitals poc favorables es podrien perdre. Hem de fer créixer aquest talent i consolidar-lo en la nostra societat”, assenyala Carreras, que considera que els mentors poden aportar “consells, exemple i valors tals com l’esforç, la tenacitat i per sobre de tot, l’ajuda als joves a superar i revertir condicions adverses i a tenir objectius clars pels quals lluitar i esforçar-se”.
El 65% dels nois i noies becats troben feina vinculada amb els seus estudis després del seu pas per la fundació
La Sohayla està encantada. “És una experiència molt bonica. L’Emi és fantàstica. M’ha explicat moltes coses de la seva clínica, m’ajuda molt amb els estudis i m’anima a seguir endavant, però també parlem de moltes altres coses”, destaca la jove, que assegura que “tenia clar que volia fer FP i la beca d’Impulsa m’ha ajudat a aconseguir-ho”.
La noia afirma que quan acabi el cicle que està cursant, en voldrà fer un altre de grau superior i espera poder seguir vinculada a la Fundació Impulsa.
De fet, l’entitat també beca i acompanya amb mentoratge a alumnes que volen estudiar un cicle de grau superior i que ja han passat abans per la fundació.
41 sol·licituds
A Terrassa, de moment, tots els alumnes becats estan cursant un cicle de grau mitjà. La fundació va rebre 41 sol·licituds i finalment n’ha pogut atorgar 23.
La selecció s’ha fet tenint en compte diversos criteris. El de més pes és el de renda, però també cal que el jove tingui interès per ell mateix. Els tutors de 4t d’ESO de Terrassa poden presentar tres alumnes per centre (tant és si són públics, concertats o privats) als serveis educatius de l’Ajuntament de Terrassa, que fan una primera valoració en funció de la situació socioeconòmica familiar. Després, la fundació s’encarrega d’entrevistar els candidats un a un per acabar de fer la tria.
Enguany, els sectors que han generat interès entre els joves terrassencs becats són variats: el sanitari, els serveis a la comunitat, el comerç, el químic, les arts gràfiques, el manteniment de vehicles, la moda, la indústria alimentària, la gestió administrativa, la fabricació mecànica, la informàtica i l’electricitat i l’electrònica.
El procés de selecció de joves de cara al curs que ve ja ha començat. L’entitat ha mantingut contactes amb els centres de la ciutat per explicar-los el projecte. Podran presentar candidatures fins a finals de gener. La resolució no es comunicarà fins al mes de juny.
“L’empresa ha d’arribar on no arriba l’administració”
Salvador Ramon, establert a Terrassa des de fa més de 20 anys, és un dels empresaris més rellevants en el sector del peix. És el president de FRIME, el principal distribuïdor de tonyina sostenible a Europa. És també propietari de la peixateria i el restaurant Cal Tonyina i l’administrador de l’empresa d’apartaments turístics Petit Luxe. A més, exerceix d’ambaixador de la Fundació Impulsa a Terrassa. Ha estat una de les persones clau perquè l’entitat decidís fer el salt a la nostra ciutat.
Com va conèixer la Fundació Impulsa? Jo volia fundar una entitat similar i a mig camí em vaig topar amb la Fundació Impulsa. Em van explicar un dia el projecte i vaig veure que el que estaven fent era el que precisament volia fer jo. Així doncs, en comptes de crear la meva pròpia fundació, em vaig embarcar a formar part d’Impulsa.
Què el va atraure de la proposta? Fa molt de temps que tinc al cap que quan l’administració pública no arriba a donar el que hauria de donar a la societat, els empresaris som responsables, en certa manera, de cobrir aquestes necessitats. Portem uns anys de crisi governamental i econòmica que no han permès cobrir una sèrie de necessitats de país. Quan veig a joves que s’han de posar a treballar amb un salari mínim perquè no es poden pagar els estudis, alguna cosa no funciona. Si des de les empreses, podem cobrir aquesta mancança, cal fer-ho.
En què consisteix la seva tasca com a ambaixador? La Fundació Impulsa va néixer a Osona. La meva idea era exportar el model a altres zones de Catalunya i així va néixer la figura de l’ambaixador. Es tracta d’un mecenes principal que ajuda que la fundació s’implementi en una ciutat o territori i a buscar més mecenes i mentors que ajudin que cada cop tinguem més joves becats.
Què aporten els empresaris a la fundació? Tota institució privada ha de tenir certa responsabilitat social. Els empresaris hi poden col·laborar com a mecenes, com a mentors, fent col·laborar el personal de la seva empresa en la fundació… També hi ha un programa que es diu Impulsa Emprenedoria per ajudar els joves a crear el seu propi projecte empresarial i un altre, l’Impulsa Oportunitats, que ofereix pràctiques i estades laborals en empreses. Les empreses necessitem gent amb empenta, fusta i ganes i els joves que beca Impulsa responen a aquest perfil.
I què aporta la Fundació Impulsa al teixit empresarial? Col·laborar amb iniciatives socials, aporta valor a les empreses. Tenir la Fundació Impulsa en la nostra xarxa de contactes ens ajuda a trobar certs perfils professionals i als joves, a tenir una beca per cursar uns estudis que no podrien tenir d’una altra manera i a poder arrencar professionalment de mans d’empresaris que han cregut en ells. És un “win-win”.