Estem per sota de la mitjana de les poblacions de més de 70.000 habitants de Catalunya i per sota de les ciutats de l’entorn més pròxim. Terrassa és la localitat amb els preus de lloguer d’habitatge més baixos. Han descendit gairebé un 5% en un any. Així ho indica un informe de la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca que posa de manifest altres dades impactants: a la nostra ciutat el preu mitjà del lloguer era, en el tercer trimestre del 2021, gairebé la meitat del de Sant Cugat del Vallès i un 34% inferior al de Barcelona.
Per elaborar el seu estudi, la Cambra de la Propietat Urbana ha utilitzat la informació de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat, tancada el 30 de setembre d’enguany. L’estadística indica que a Terrassa, malgrat un augment del 4,62% en l’últim trimestre, el preu mitjà del lloguer ha baixat el 4,98% anual, situant-se en 613,82 euros al mes.
El descens registrat a Sabadell ha estat del 4,03%, amb una xifra de 680,53 euros mensuals, mentre que la variació interanual experimenta el 4,81% de descens a la ciutat de Barcelona, on el lloguer mitjà costa 932,31 euros el mes. La baixada és més acusada a Rubí, amb el 7,12% (652,26 euros), però l’informe llança una dada espectacular pel que fa a Sant Cugat del Vallès. Allà la tendència és la inversa, i amb guarismes cridaners: a Sant Cugat s’ha registrat un augment del 19,33%; el preu se situa en 1.222,32 euros.
La queixa
I els preus continuaran baixant en els propers mesos, a la força. Això denuncia la Cambra de la Propietat Urbana en advertir que la llei de contenció de lloguers té “un efecte devastador” en aquest segment del mercat immobiliari, en paraules de Joan Planas Comerma, secretari de la institució. Posar sostre legal al mercat, segons la cambra, provoca conseqüències contràries a les a priori desitjades. Molts propietaris, diu Joan Planas, es tiren endarrere ara i renuncien a posar els seus habitatges en el sector del lloguer. En definitiva, segons Planas, s’està indisposant el binomi habitatge-lloguer.
Aquesta és la tendència anunciada per la cambra. L’apartat del seu estudi referent al nombre de contractes indica, però, que la xifra de lloguers ha pujat gairebé totes les poblacions comparades en la variació trimestral (entre el tercer trimestre del 2021 amb relació al del 2020).
Llevat de Barcelona, per raons òbvies de caràcter demogràfic, Terrassa és la gran ciutat on s’hi han formalitzat més contractes d’arrendament en el tercer trimestre del 2021, amb una xifra de 1.152, que representa un 4,35% d’increment. A la capital catalana el nombre de formalitzacions ha estat de 14.398 (un increment del 30,24%) i a Sabadell, de 945 (el 3,39%). A Rubí i Sant Cugat del Vallès les xifres són, respectivament, de 303 (1,68%) i 573 (8,11%).
Un estudi publicat per un portal immobiliari a l’estiu passat indicava, malgrat tot, que Terrassa i Manresa eren les dues ciutats catalanes on el preu del lloguer havia augmentat més en cinc anys.