Homenatge a Carmen Pablos LLuís Clotet (5)
Terrassa

Homenatge a una lluitadora: Carmen Pablos

Terrassa reconeix una activista feminista

Carmen Pablos, durant l'homenatge / LLUÍS CLOTET

Terrassa ha reconegut avui amb un acte municipal a Carmen Pablos Martínez (Langa de Duero, Soria, 1928), una activista feminista que va ser una de les fundadores, l’any 1983, de l’Associació de Vídues de Terrassa i n’ha estat, durant mols anys, la seva presidenta.

El reconeixement públic s’ha celebrat a La Coral de Prodis, al carrer del Pantà. i ha reunit familiars, companyes i amics de la Carmen. La seva associació tenia com a objectius principals donar suport a les vídues, oferint informació sobre els recursos disponibles.

Filla d’Agustín Pablos Navas i Carmen Martínez Garriga, la Carmen és la gran de sis germans i germanes. El seu pare era metge i volia viure prop de Barcelona. La família Pablos-Martínez va arribar a Catalunya l’any 1940, primer a Vilaverd i després a Flix, on la Carmen es va casar amb el Domingo Vila Maimó. Van tenir dues filles i un fill. Per la feina del seu marit, es van traslladar a Balaguer, on va quedar vídua l’any 1962. Després de la mort del seu marit, la Carmen va començar a treballar a casa fent jerseis amb una màquina de tricotar. L’any 1965 es va traslladar a Terrassa amb les seves filles, el seu fill i la seva sogra per treballar a la tintoreria Castelló.

Les filles de la Carmen van estudiar al col·legi de les Carmelites, i allà la germana superiora Maria Àngels Servat li va presentar dues professores que també eren vídues: la Lluïsa Carbonell Marcet i la Pilar Querol Conesa. Juntament amb unes quantes dones més, les tres es van començar a reunir per donar-se suport mutu, i així va néixer l’embrió de l’Associació de Vídues de Terrassa. L’Ajuntament afegeix que, amb els anys, la Carmen va anar més enllà i va esdevenir “una activista pels drets de les dones a la ciutat de Terrassa”.

Homenatge a una lluitadora: Carmen Pablos
To Top