El Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT) de Terrassa tornarà a exposar el pessebre napolità que el figurinista barceloní Josep Massagué va anar construint a casa seva al llarg de molts anys. Serà ja la tercera edició de la mostra, que coincideix amb el 75è aniversari del museu i també els 75 anys que Massagué va complir el passat 30 de novembre. En aquesta ocasió, però, hi haurà novetats.
Ja jubilat, Massagué va descobrir el “presebbio napulitano” en un viatge, el va fascinar, i va decidir fer-ne un a casa seva. Fa quatre anys, quan la directora del Museu Tèxtil, Sílvia Carbonell, va anar a casa de Massagué per demanar-li figurins per a l’exposició del Mag Lari, li va veure el pessebre, i va dir que l’havia d’exposar.
Així, el Nadal de 2018 els terrassencs vam veure i descobrir el “pessebre napolità del segle XXI”, com el seu autor l’anomena, perquè tot i respectar-ne l’essència, l’estètica i el vestuari característics, està elaborat amb materials, teixits i pintures actuals, i hi ha afegit elements i personatges de la seva creació.
L’èxit de la mostra, va fer que el Museu Tèxtil tornés a presentar el pessebre el Nadal de 2019. Ara ho torna a fer, però amb alguns canvis. Per a l’ocasió del 75 aniversari del Museu Tèxtil de Terrassa, Sant Josep i la Mare de Déu podran aixoplugar-se en un portal nou, una rocca, com se’n diu a Nàpols del grup central del Naixement. “Les runes d’un templet circular grecoromà que se’m va posar al cap fer per aquest any substitueixen la cova, la grotta més tradicional. També he afegit la parada del pagès que ven melons i síndries, la castanyera que ven, a més de les castanyes calentes, caramels, anissos, pomes ensucrades i altres llaminadures. És nova també la parada de la peixateria”, explica Massagué, que per a l’any vinent ja pensa en “altres oficis i figures que aniran enriquint el món del pessebre”.
“Amb aquesta escena nadalenca, en Josep Massagué mostra la seva ànima d’artesà pulcre i minuciós i ens sedueix amb les diverses escenografies que hi apareixen i amb uns peculiars personatges que vesteixen una indumentària sumptuosament tractada”, destaquen des del museu.
El pessebre quedarà exposat a a la sala “espai Zero” del museu des del diumenge 12 de desembre i fins el 2 de febrer de 2022. El mateix dia 12, el propi Massagué oferirà una visita comentada amb entrada lliure però amb places limitades a l’aforament de la sala.
Des del museu expliquen per a més informació i/o per concertar visites per a grups cal escriure a auladidactica@cdmt.cat o trucar al 93 731 52 02.