No a totes les llars, els infants poden rebre les joguines que són habituals la nit de Reis. Creu Roja, des del primer dia d’aquest mes, ha encetat una nova edició de la campanya de recollida de joguines que té com a objectiu que els més petits de famílies amb mancances econòmiques i socials no es quedin sense joguines en aquestes dates tan assenyalades.
Cristina Hernández, tècnica de Joventut de Creu Roja, explica que la campanya no és una cosa del mes de desembre. “Comença el mes de novembre i d’aquí es deriven molts equips de treball i ja necessitem voluntariat des de llavors.” S’inicien les tasques d’inscripció de les famílies i les tasques burocràtiques, on està implicat Mauri Duch, un dels voluntaris d’aquesta entitat. “Bàsicament, faig la part, podríem dir-ne, administrativa, i la gestió de la recepció de sol·licituds i tota la part burocràtica.”
Ara jubilat, fa uns vuit anys que es va involucrar en les activitats de Creu Roja. “Durant tota la meva vida, tant laboral com no laboral, vaig poder gaudir de moltes coses gràcies a molta gent que feia activitats de manera altruista per als altres. Quan em vaig jubilar vaig pensar que què millor que retornar el que has pogut gaudir tants anys”, diu Duch. Admet que la campanya de recollida de joguines és especial i comenta que “quan veus que la part que hi ha darrere és la mainada, i és una mainada molt vulnerable, n’estàs molt sensibilitzat perquè els nens quan tornin a col·legi puguin portar la seva joguina, igual que la resta de companys”.
Hernández va fer estudis relacionats amb “la part social” i quan tenia 16 anys es va apuntar a fer de voluntària de Creu Roja. “Vaig començar amb gent gran i després vaig passar a infància”, assegura. Per a ella, també es tracta d’una campanya diferent, pel que fa a l’emotivitat. “Sempre he viscut amb molta il·lusió aquesta campanya. És molt intensa però molt agraïda” i explica que “és molta feina compactada en dos mesos, però també és veritat que mou molt voluntariat i és molt fàcil fer-la”.
És molt satisfactori veure “molta implicació de molta gent i tot té la seva recompensa” i manifesta que “el dia de les entregues és un dels més macos, perquè tot el treball que hem fet des del mes de novembre es materialitza amb el lot de joguines”.
Al centre cívic
Les joguines es deriven al centre cívic President Macià, on els voluntaris les classifiquen per tipus de joguina i per edats. “Els voluntaris s’encarreguen de fer els lots i són molt importants les inscripcions per tenir informació de les famílies, el nombre de fills i les edats”, diu Hernández. També destaca un apartat de les inscripcions on “demanem a què li agrada jugar a l’infant”. Llavors, quan es fan els lots, “el voluntari té una mínima noció de què pot posar-hi”, segons les preferències de cada infant.
Les joguines, que han de ser noves de trinca, no poden tenir connotacions bèl·liques ni sexistes, i es demana que siguin educatives i, a poder ser, també es demana el joc cooperatiu i familiar. “Com que les famílies que els reben tenen mancances a nivell econòmic o social, creiem que incloure una joguina d’aquestes al lot per poder jugar amb família i compartir-la” és una bona idea, apunta Hernández.
La sensació per a un voluntari com Duch és una mena de “sentiment d’agraïment a la ciutat”. Considera que aquesta campanya “és un projecte de ciutat”, però una entitat ha de tirar-ho endavant, i manifesta que “quan veus tantes famílies anònimes que porten les joguines és una gran satisfacció”.
Duch comenta que “nosaltres som la cadena de transmissió perquè això funcioni, però si no hi ha joguines no hi ha campanya”. Elogia el tarannà solidari dels joves que es van incorporant a aquestes tasques de voluntariat. I afirma que les joguines estrella de cada any són “les nines i les pilotes de futbol”.
Per a famílies que deriven des de Serveis Socials
Com recorda Mauri Duch, jubilat i voluntari de Creu Roja des de fa gairebé vuit anys, no tothom pot venir a demanar entrar en aquesta campanya. “Són famílies que ens deriven de Serveis Socials, que ja tenim en els nostres projectes i són usuàries nostres. Aquestes, per descomptat”, i afegeix que “també, des de Serveis Socials ens envien un percentatge de famílies que no estan en els nostres projectes”. El voluntari de Creu Roja assenyala que “sempre hi ha el filtre i la família que ve a buscar joguines és una família que realment té mancances i és vulnerable. No tothom pot venir a buscar-les”.
Cristina Hernández, tècnica de Joventut d’aquesta entitat organitzadora de la campanya de recollida de joguines, explica que “hi ha una part, potser la més agraïda i la més visual, que són els actes solidaris i de recollida de joguines, on es veu la ciutat que està més implicada i la solidaritat és més evident”.
Per poder dur a terme totes aquestes activitats, Hernández recorda que “es necessita molt voluntariat que doni resposta a aquestes empreses i entitats, per poder muntar tota la part de classificació de joguines, de confecció de lots i d’entrega a les famílies”.