Campanya per municipalitzar el SAD
Terrassa

Campanya per municipalitzar l’atenció domiciliària

Neix una plataforma per aconseguir una gestió 100% pública

La plataforma s'ha presentat a la plaça de la Torre del Palau / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“Avui iniciem una campanya per municipalitzar un servei essencial i públic“. Així ha resumit una portaveu de la plataforma la iniciativa impulsada per una xarxa d’entitats, hores d’ara amb unes trenta associacions, per aconseguir que l’Ajuntament assumeixi la gestió del Servei d’Atenció a Domicili (SAD). La campanya s’ha presentat aquest dimecres a la tarda a la plaça de la Torre del Palau.

El SAD és públic, però la seva gestió fa anys que depèn d’empreses subcontractades. L’Ajuntament el va externalitzar. Una xarxa de ciutadans i entitats reclama la municipalització del servei per acabar, diu, amb la vulneració de drets de les treballadores familiars i amb “la ineficiència en la prestació del servei”, punts bàsics, aquests dos, del seguit de demandes que la xarxa ha presentat avui dimecres. La plataforma recollirà signatures per reforçar les seves exigències.

Volen que l’Ajuntament “es comprometi fermament amb uns serveis públics de qualitat, de titularitat, gestió i provisió 100% públiques”, amb la participació activa d’usuaris i treballadores “com a garantia de drets universals, d’un bon servei a les persones usuàries i d’unes condicions laborals dignes per a les treballadores familiars”. La plataforma insta el Consistori a iniciar “de forma urgent” el procés per retornar la gestió al municipi, doncs per garantir drets “la millor fòrmula de prestació dels serveis públics és la gestió directa i pública des de l’Ajuntament i no pas la subcontractació a tercers privats”. Mentre duri el procés, l’Ajuntament no ha de formalitzar cap subcontractació “amb empreses o organismes que no garanteixin un mínim compliment de la normativa dels drets humans, les normatives laborals i la que regula la transparència i el bon govern”.

“Cal dir prou al mercadeig amb els nostres drets. Prou al negoci amb les nostres necessitats. Prou al lucre privat en mans d’empreses que no compleixen els mínims de dignitat i garantia dels drets humans, que no ofereixen un servei de qualitat, que esclavitzen les treballadores i que vulneren els seus drets laborals més bàsics. Les persones no som mercaderies”, indica el manifest presentat avui per la xarxa, un escrit dur i crític que denuncia el comportament de les empreses adjudicatàries, societats “que anaven creixent paral·lelament a la crisi social i econòmica i que, amb preus baixos i equips especialitzats en preparar licitacions, guanyaven fàcilment els concursos públics”.

Hores d’ara, el servei recau en “tres grans multinacionals que operen en borsa i amb cap voluntat o vocació d’atenció a les persones”. La plataforma assegura que aquestes empreses “han demostrat sobradament la seva ineficiència en la prestació del servei, ja que a més de la precarietat laboral a la qual sotmeten les treballadores, les persones usuàries són tractades com a un objecte mercantil més, ignorant les seves patologies i necessitats especials i diverses”.

L’objectiu de les adjudicatàries és “el benefici empresarial”, que aconsegueixen, segons la xarxa, “retallant las qualitat del servei i explotant les treballadores”. La única aportació de les empreses, afegeix, “és la de fer de mitjanceres entre les 1.700 persones usuàries i les 300 treballadores familiars”. El manifest parla de congelacions de convenis, hores que no es paguen, contractació per sota de la categoria laboral exigida, horaris canviants, recursos precaris, acomiadaments de treballadores crítiques, coordinació deficient i manca d’avaluació del servei, entre d’altres irregularitats.

Campanya per municipalitzar l’atenció domiciliària
To Top