La tarda d’aquest dissabte 27 de novembre el Centre Cultural El Social ha entregat els guardons als tres Terrassencs de l’any, en la 52ena edició: Maria Àngels Busom Olivella, Maria Jesús Comellas Carbó i Jordi Grau i Martí. L’entrega dels reconeixements s’ha pogut reprendre al Teatre Principal després d’un any sense certamen, a causa de la pandèmia.
Ricard Figueras, president del Centre Cultural El Social, ha explicat que el certamen del Terrassenc de l’any “parla de pertinença i identitat, i dignifica la ciutat amb grans personatges”. L’acte ha recordat la història dels tres terrassencs guardonats i ha fet honor a les tasques representatives que els han fet mereixedors del premi vitalici, a més d’entregar-los l’insígnia i la rosa a cadascú dels premiats.
Maria Àngels Busom Olivella va començar la infància amb passió per la música i l’estètica. Va descobrir la seva vessant solidària amb l’estreta col·laboració que va formar amb la Parròquia del Carme. En un viatge amb el seu marit, Francesc Torras –guardonat també com a Terrassenc de l’any el 2016- es van endinsar en la pobresa i precarietat de condicions que vivien els nens i nenes de Guatemala. Arran de l’experiència, van decidir crear l’ONG “Oberts al món” que té com a lema “L’educació com a motor de canvi”, i proporciona els recursos i escolarització necessària als infants desfavorits.
A més, té un paper molt actiu en la Taula de Nadal, sopar solidari nadalenc que es proporciona a les persones sense sostre. “És increïble el que pots fer amb pocs recursos. Sempre he volgut dedicar la meva vida a ajudar als altres”, ha expressat Maria Àngels Busom.
Maria Jesús Comellas, per la seva banda, des dels 14 anys sabia que es volia dedicar a l’educació. Després d’un temps de donar classes, va adonar-se que el seu paper radicaria en ajudar a aquells nens i nenes que tenien dificultat a l’escola, i va fundar l’Escola Heura. La psicologia, però, sempre li havia cridat l’atenció, i va trobar que el seu camí era un punt mig entre les dues carreres: la psicopedagogia. Des de llavors, va enfrontar-se a un món catedràtic masculinitzat i va aconseguir imposant-se, i avui dia, amb 78 anys, segueix exercint la seva vocació i passió. “L’educació no deixa de ser una persona que acompanya una altra, i cadascú ha de jugar el seu paper, però sense deixar ningú enrere”, ha expressat Comellas.
Jordi Grau i Martí s’ha convertit en un emblema de la Festa Major de Terrassa, que porta 30 anys de trajectòria. Des de jove ja es va endinsar en el món de la reconstrucció i elaboració de figures festives de la mà del seu pare, Josep Grau. Amb més de 400 figures treballades, cada any fa el Capgròs que corona la Festa Major, amb les seves pròpies tècniques i combinació de colors. Sempre ha estat un gran defensor de la cultura popular de Terrassa. “Ha contribuït a construir l’imaginari de la Festa Major de la nostra ciutat tal i com és ara. Donem les gràcies a que s’ha quedat a Terrassa per omplir-la màgia”, ha expressat Josep Villagrassa, assessor de l’Àrea Promoció Econòmica i Projecció de la ciutat.
En acabar amb la memòria de la trajectòria dels guardonats, la tradicional Àguila de Terrassa els ha fet un ball d’homenatge, i La Terrasseta del Cor Montserrat ha ofert una actuació teatral i musical als assistents.