Terrassa

Ja no hi ha ampolles de plàstic al menjador de Mútua

Pla de la institució sanitària per reduir residus

Mútua ha lliurat cantimplores i ha instal·lat fonts al menjador

Ja no hi ha ampolles de plàstic al menjador laboral  de MútuaTerrassa. En el seu lloc, s’hi han instal·lat fonts d’aigua osmotitzada i s’han lliurat cantimplores als treballadors. I això per què? Perquè Mútua aposta de forma ambiciosa per la reducció de residus, segons ha destacat avui la institució sanitària, i té un pla mediambiental que permetrà estalviar anualment 74.000 ampolles de plàstic de 0,5 litres i 9.500 ampolles d’1,5 litres. La reducció afecta també, com no, al paper: Mútua calcula que a finals del 2022 haurà evitat la impressió de 300.000 folis a l’àrea d’Atenció Primària i més de 400.000 papers a Consultes Externes.

És el Compromís Verd de la institució, un programa dirigit per Josep Rull que ha dissenyat “una estratègia ambiental” per baixar la producció de residus, doncs els operadors sanitaris “han de ser exemplars” en l’aposta de sostenibilitat. Si tots els grups i centres sanitaris del món constituïssin un Estat, aquest seria el cinquè del planeta en contaminació per emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. I això no pot ser, perquè, en paraules de Rull, “salut i medi ambient són indissociables”.

MútuaTerrassa es va adherir l’any passat als acords voluntaris amb la Generalitat per a la reducció de gasos, la qual cosa permetrà intercanviar experiències i conèixer en quins paràmetres es mou la seva política ambiental. “Tot el que fem en aquest sentit ens sembla poc”, ha afegit Esteve Picola, director general de MútuaTerrassa, durant la convocatòria de premsa en la qual la institució ha presentat avui les seves dades en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

 

L’impacte

Picola ha remarcat que “qualsevol impacte negatiu en el medi ambient és un impacte negatiu en la salut de les persones”. Per tant, “hem de reduir al màxim l’impacte en el medi ambient”. El primer principi hipocràtic, “primum non nocere” (primer, no fer mal) així ho asenyala, com han subratllat Picola i Rull. La segona màxima és la prevenció. I ja en tercer lloc se situa la cura.

Mútua ha deixat d’imprimir peticions de laboratori, de RX i proves complementàries, i de preoperatoris urgents, així com les derivacions a especialistes. Vol evitar que els usuaris siguin intermediaris que transporten papers d’un centre a l’altre.  L’objectiu del grup sanitari terrassenc és haver estalviat, a finals del 2022, la impressió de 700.000 papers. Aquest projecte va començar el passat 2 de novembre a l’àrea ambulatòria de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa. El camí és llarg, però comença “amb un senzill primer pas”, ha dit Picola fent seu un proverbi xinés.

A la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es plantejaven tres punts: el repte (un dia sense paper, que Mútua ja ha fet), una acció (la retirada del plàstic) i el producte consolidat. I en aquest àmbit, Mútua disposa d’una empresa capdavantera, Axioma Solucions, especialitzada en el material tèxtil sanitari reutilitzable. Dos responsables d’Axioma, Ignasi Canal i Xavi Ortega, han explicat les característiques de bates, llençols quirúrgics, pijames i altres “teixits sense teixit”, una mena de paper plastificat, barreja de polièster amb fibra de carboni, l’ús dels quals, només en intervencions a Mútua, suposa un estalvi de 3,5 quilos de material d’un sol ús per operació. S’empren 300 pijames al dia. En total, un estalvi de 60 quilos diaris, 15.600 l’any, en pijames. Cada peça es pot reutilitzar 300 vegades.

Ja no hi ha ampolles de plàstic al menjador de Mútua
To Top