Terrassa

El BMX demana un pàrquing

La seva activitat genera problemes al veïnat

El club proposa condicionar un aparcament en aquest terreny / ALBERTO TALLÓN

Les molèsties es propaguen pel veïnat més pròxim i a vegades freguen la tensió. I els causants involuntaris, el Club BMX Terrassa, volen solucionar el problema com més aviat millor. Són conscients de les alteracions que provoca la seva activitat, perquè l’equipament acull moltes vegades ciclistes de diverses parts d’Espanya, fins i tot esdeveniments internacionals. Arriba molta gent, arriben molts vehicles, a vegades autocaravanes. L’entitat demana a l’Ajuntament la cessió d’un terreny situat a uns pocs metres del recinte, a les Arenes-la Grípia-Can Montllor, per convertir-lo en aparcament mentre manté viu en paral·lel el projecte de trasllat de la seva seu a una altra zona de la ciutat.

El Club BMX, molt actiu, amb uns 200 alumnes, té el seu circuit en una finca municipal situada entre els carrers de les Borges Blanques i de Reus i l’avinguda del Pintor Mir. Cada any és seu de cinc competicions regionals i un parell de tornejos nacionals. El pròxim 18 de desembre acollirà una carrera de Nadal amb presència de ciclistes procedents de França i Itàlia. Arribaran 200 esportistes, amb les seves famílies. I, com ha ocorregut tantes vegades, el trànsit de vehicles en el sector es tallarà per motius de seguretat, pel moviment de nens entrant i sortint. Es col·locaran carpes. Els autobusos urbans tornaran a canviar el seu itinerari entre divendres i diumenge, i els veïns també. S’estableixen protocols, s’avisa amb cartells, però sempre hi ha algun veí que no s’adona, o no pot fer una altra cosa, i aparca en els espais on no es pot aparcar aquests dies, i tornem-hi. Un membre del club surt al carrer per facilitar les coses i exercir d’ocasional aparcacotxes.

Ens sap molt greu. Entenem perfectament els veïns. Jo estaria molest també si visqués aquí”. Amb aquesta franquesa s’expressa Ricard Urbina, director tècnic del Club BMX, perquè assumir el problema sol ser el primer pas per a una solució. L’Ajuntament ajuda molt al club, subratlla el director tècnic, i entre tots busquen opcions per desembrollar una situació en la qual ha intervingut també l’associació de veïns, que col·labora amb l’entitat per a procurar una sortida per aquest atzucac.

I una sortida, almenys provisional, sembla pròxima, en la vessant geogràfica. Hi ha un terreny públic a uns 25 metres del recinte, en el triangle format pel carrer d’Ibáñez de Aldecoa, el de Reus i l’avinguda del Pintor Mir. Un tram d’aquesta parcel·la és zona verda, difícilment tocable, però un altre no, i aquesta part podria convertir-se en un aparcament a l’aire lliure, segons la proposta veïnal i del club. En bateria cabrien allà, segons els càlculs, entre 150 i 200 vehicles. Seria suficient.

Pensant en la mudança

Els responsables de l’entitat esportiva s’han reunit amb representants de les regidories d’Urbanisme i Esports per debatre propostes i buscar alternatives. El club creix any rere any. Fa tres temporades, la xifra d’alumnes era de 140. En l’actualitat ronda els 200. El recinte actual és d’uns 6.500 metres quadrats. “Estem molt limitats i a partir de setembre del 2022 ja no podrem assumir cap alumne més. No disposem de la capacitat suficient. Necessitem dos vestuaris per a nens i nenes i arribarà el moment en què no puguem seguir aquí”, recalca Ricard Urbina.

El repte de fons és aquest: canviar d’ubicació, tenint en compte no només la tendència al creixement del club, sinó la seva vitalitat hores d’ara. Una opció passava per unir les instal·lacions del Club BMX a les del Consell Esportiu a Can Jofresa, però aquesta possibilitat comportava molta inversió en moviments de terres i el caràcter era poc durador. Una altra opció manejada és el trasllat del club a un terreny municipal, com el que que té cedit en l’actualitat, però emplaçat a Can Parellada, a uns metres de l’hipermercat. Aquesta finca té una superfície d’uns 15.000 metres quadrats i s’acostaria molt més als estàndards sol·licitats per la Unió Ciclista Internacional per poder acollir competicions europees. Si s’opta per una mudança, que el pas es doni amb vocació de permanència i amb un projecte “amb cara i ulls per a organitzar competicions internacionals”, conclou Urbina

El BMX demana un pàrquing
To Top