Terrassa

Minyons signa la millor actuació d’una colla després del confinament

La 43a Diada de Minyons de Terrassa va constituir un èxit rotund

El 3 de 9 amb folre descarregat diumenge per Minyons de Terrassa a la seva Diada / arnau alcalà

[Ramon Codinas Fort]

Els Minyons de Terrassa, amb un programa ambiciós del nivell màxim que ha permès el poc temps de preparació amb que s’ha comptat, s’han presentat a plaça i, amb una exhibició tècnica magistral, han assolit tots els objectius plantejats, tot estrenant fins a tres noves construccions de gran dificultat. A la 43a Diada de la Colla, Minyons de Terrassa va oferir una gran actuació diumenge a la Plaça Vella: 4 de 8, 3 de 9 amb folre, 2 de 8 amb folre, pilar de 6, pilar de 5.

La festa ja va començar dissabte al vespre, en l’actuació de vigília al raval de Montserrat. Després de dos pilars de 4 simultanis de salutació, els Minyons van aixecar un 4 de 8, un 3 de 8, i un 2 de 7, tancant l’exhibició amb dos pilars de 5 simultanis. Tot efectuat amb moltes estrenes obligades pel temps d’inactivitat, i amb l’objectiu de preparar els castells de diumenge, on la intenció, en gran part d’ells, era alçar-los un pis més.

Abans d’acomiadar-se de la plaça, els components més petits de la colla van realitzar un simpàtic pilar de 4 amb folre de canalla.

En aquesta actuació, els Minyons van estar acompanyats de la colla dels Tirallongues de Manresa. Els de la capital dels Bages van alçar castells de 6 pisos i el seu primer pilar de 5 des la represa.
Ja diumenge, després d’unes matinades castelleres pels carrers del centre de la ciutat, a les 12 del migdia començava l’actuació estrella de la Diada de la colla, amb un matí radiant i en una plaça Vella amb força concurrència tant de públic, com d’aficionats i de mitjans de comunicació. Hi havia molta expectació. I no era per menys, ja que el programa anunciat pels Minyons i la seva solvència i efectivitat, presagiaven el que podia ser un nou dia assenyalat en la història dels castells.

Obrir plaça
Com el dia anterior, els Minyons van obrir plaça amb un 4 de 8 molt ferm i de bella factura. I tot seguit, el plat fort de la jornada. Un 3 de 9 amb folre, que es va alçar a la primera, i que van completar amb seguretat i fermesa davant l’eufòria de públic i castellers. En cap cas va semblar un primer 3 de 9 realitzat després de dos anys justos des del darrer que s’havia pogut veure, a càrrec també dels Minyons, a la vigília de la Diada de la colla del 2019. Aquest castell, ha estat tot un símbol -molt esperat i celebrat- de la tenacitat d’un món casteller que es caracteritza per l’esforç i les ganes de tornar a treballar de valent per ser presents a les festes i a les places.

L’actuació va continuar amb el també primer 2 de 8 amb folre dels Minyons, amb una execució molt emocionant i molt ben defensat en la seva descarregada. Van tancar l’exhibició tot estrenant, amb un silenci sepulcral de tota la plaça només trencat per l’impressionant i emotiu so de les gralles, un espectacular pilar de 6 marca de la casa, que va acabar de desfermar l’eufòria de tots els presents.

Els Minyons es van acomiadar alçant un pilar de 5 de comiat juntament amb les altres dues colles presents a la diada, i amb el qual van cloure aquest curs casteller tan breu com atípic, amb l’esperança posada en un 2022 que pugui tornar a portar una temporada castellera pletòrica a les places d’arreu del país. D’altra banda, els Castellers de Sants van alçar un 5 de 7, un 4 de 8 i un 7 de 7, i els Castellers de Sant Cugat, un 5 de 7, un 4 de 7 amb agulla i un 4 de 7.

La Diada de Minyons
Cada any, el tercer cap de setmana de novembre arriba la Diada de la Colla dels Minyons de Terrassa. Dues actuacions, vigília i Diada, amb les quals tanquen la temporada castellera iniciada el mes de març.

En una temporada, normalment fan entre trenta i quaranta actuacions de diferents nivells, amb diversos punts àlgids (les festes majors de Terrassa, Vilafranca, Barcelona i Girona, per exemple) on s’hi acostumen a veure els castells més espectaculars. La més esperada de totes les actuacions castelleres de Minyons, però, des de l’any de la creació de l’entitat el 1979, i d’assistència ineludible per a tothom que ha estat membre de l’agrupació i per a tot aficionat als castells és la Diada de la Colla.

L’arribada de la Covid va obligar a una aturada dràstica i total que va afectar tot el món casteller. De mica en mica, torna la normalitat.

Mostres simbòliques
Després d’algunes mostres simbòliques aquest passat estiu, a finals de setembre els nous protocols sanitaris permeten una tímida reactivació de l’activitat castellera. Les colles poc a poc comencen els seus assajos i actuacions, amb molts controls, grups reduïts, mascareta obligatòria, etc. De les més de 100 colles castelleres existents en l’actualitat, aproximadament la meitat han tornat mica en mica a l’activitat en aquests dos darrers mesos, un període de recuperació que en l’àmbit casteller ja es coneixerà per sempre més com “la represa”.

La temporada 2021, una temporada ben atípica, dels Minyons de Terrassa s’ha confegit únicament amb les vuit actuacions que ha permès el calendari a causa de la pandèmia de la Covid-19, en les quals han pogut anar treballant un ventall de castells i de castellers que s’ha anat ampliant i perfeccionant fins arribar a la culminació de la Diada de la Colla. Una vegada més, va ser una diada especial, una diada que ha tornat a situar la ciutat de Terrassa i els seus Minyons al capdavant de la història dels castells.

Diades plenes de fites

A la Diada s’hi han dut a terme construccions emblemàtiques, com el primer castell de 7 pisos (1979), el primer de 8 (1982), el primer de 9 (1988), el primer castell de Gamma Extra de la història (1993), el primer castell de 10 descarregat (1998), el primer “doblet” de 10 (2015) o, fins i tot, l’encara millor actuació castellera de tots els temps (2016).

To Top