Terrassa

La plusvàlua marcarà part del ple municipal

Diverses propostes per defensar les finances locals

El municipi deixarà de percebre 12 milions al 2022 per la nul·litat de la plusvàlua / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Els partits del govern municipal, Tot per Terrassa (TxT) i ERC, intentaran consensuar amb la resta de forces una moció per defensar els ingressos de les arques locals en perill pel nou model de càlcul de la plusvàlua, l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys urbans. Avui, tots dos grups han anunciat en la junta de portaveus la seva moció. També ho ha fet Ciutadans (Cs), que ha proposat un acord i s’ha prestat a pactar una transacció amb la resta de grups.

La iniciativa neix de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que a l’octubre passat va anul·lar el mètode per calcular la base imposable. Hores després, el govern municipal va instar l’executiu espanyol a crear un fons extraordinari per compensar la pèrdua d’ingressos que la sentència podria ocasionar en les finances locals, mentre no entri en vigor el nou càlcul. El govern de TxT i ERC va xifrar en 12 milions d’euros els ingressos que deixaria de percebre l’any 2022. A aquests diners caldria sumar els 1,5 milions que esperava ingressar encara en aquest exercici.

Per als partits de govern a Terrassa, es feia necessari un fons permanent de compensació en favor dels municipis, i una adequació d’urgència, via Reial Decret Legislatiu, del mètode de càlcul per donar seguretat jurídica en la liquidació de l’impost. En el ple es discutirà l’assumpte. TxT i ERC tenen la seva pròpia proposta de resolució i Cs ha avançat que la seva “es pot complementar” amb la dels grups de govern.

La junta de portaveus ha donat compte de diverses propostes. Una, del PSC, sol·licitarà la col·locació d’una placa dedicada al poeta Federico García Lorca per recordar la seva estada a Terrassa, ciutat que va visitar dues vegades l’any 1935. Es tractaria, segons l’edil socialista Marc Armengol, de fer un pas més en el programa de reconeixement a persones il·lustres que han estat a la ciutat, com es va fer en el seu moment amb Albert Einstein, que té la seva placa prop de les Escoles. García Lorca, si prospera la moció, la tindria prop de les Esglésies de Sant Pere, que el poeta granadí va visitar.

 

El litigi policial

Ciutadans, com ha avançat el seu portaveu, Javier González, farà seva la reivindicació del sindicat SPL-CME, en litigi amb el govern municipal per la reorganització que la direcció policial vol dur a terme en la plantilla.

Els responsables policials volen que els canvis, impulsats per potenciar la policia de barri, s’apliquin a partir de l’1 de gener i el sindicat reclama que els ajorni fins el juliol del 2022, quan es disposi de nous efectius.

Menys públic i un avet de Nadal a replantar

És trist veure tan poc públic en els plens. Ho ha comentat aquesta tarda a la junta de portaveus Marc Armengol, regidor del PSC, en defensar la proposta socialista per promoure una reflexió sobre aquest descens d’interès detectat “més enllà de les restriccions per la pandèmia”. El fet que els plenaris se celebrin al matí també pot haver influït en aquesta desafecció popular, però el que el PSC demana és que els partits pensin en això en nom d’una major participació ciutadana, i proposa una campanya de divulgació per recordar els terrassencs que també poden participar-hi. Un altre acord, proposat aquesta vegada per Ciutadans, fa referència a l’arbre de Nadal instal·lat al raval de Montserrat. El partit taronja demana que l’arbre no es llenci després del període nadalenc, “que pugui ser replantat”.

La plusvàlua marcarà part del ple municipal
To Top