El govern ha aprovat finalment en solitari el pressupost municipal per a 2022 en un ple extraordinari aquest matí. L’oposició ha vist com les seves esmenes eren rebutjades i els comptes municipals tiraven endavant amb la majoria absoluta de Tot per Terrassa i Esquerra Republicana de Catalunya. Ciutadans ha votat en contra i el PSC i Junts per Terrassa han optat per l’abstenció, amb la confiança que algunes de les seves propostes entrin en pressupost els propers mesos.
El ple ha donat el vistiplau a un pressupost per a tot el hòlding municipal de 280 milions d’euros (215 milions per a l’Ajuntament i 45 milions per a les societats municipals). Els comptes municipals creixen en 20 milions respecte a 2021 i destinen 19,6 milions a inversions.
De manera excepcional, el pressupost reté partides per valor de 12 milions d’euros, l’import que l’Ajuntament tenia previst ingressar en concepte de plusvàlua. El canvi del sistema de càlcul provocarà un descens en l’ingrés, però el govern espera compensar-los de l’arribada del fons de compensació de l’Estat. “Puc avançar- ha dit Albert- que el gener de 2022 aixecarem bona part de les partides retingudes”. El regidor ha insistit en la importància que l’1 de gener “els serveis municipals puguin començar a comprometre despesa i a treballar programes per a 2022”.
El de 2022 serà un pressupost que creixerà durant l’exercici. Amb el superàvit de 2021 i via fons Next Generation. Terrassa ha presentat un paquet rellevant de projectes que, si obtenen recursos, impactaran en el pressupost via cofinançament, i en els serveis municipals, que hauran de gestionar un paquet ingent de nous projectes.
Pel que fa a les inversions, el pressupost destinarà l’any vinent 19,6 milions d’euros que es destinaran a projectes com la urbanització del parc de la República, la coberta de la pista exterior de Can Jofresa, s’invertiran 385 mil euros en actuacions a les rieres i 1,6 milions en la construcció del nou equipament del Roc Blanc. El 2022 serà l’any de la intervenció a la coberta del Mercat de la Independència i de la millora de les instal·lacions i l’equipament de l’empresa municipal Equip. També es reserven partides per a la reposició de col·lectors, la urbanització de la plaça del Pagès i 1,7 milions per al pla de millora dels polígons industrials.
El debat
En el debat de les esmenes, el govern ha “tombat” totes les propostes de l’oposició, argumentant que en alguns temes ja els està gestionant. Només ha prosperat la proposta socialista que els pressupostos portin l’acompanyament d’un estudi de la situació social i econòmica dels districtes de la ciutat.
En el torn del debat polític, Junts per Terrassa ha afirmat que la formació té “un dèficit de confiança en l’equip de govern”. La portaveu Meritxell Lluís ha recordat que ha fet “una oposició constructiva”, però “massa sovint tenim la sensació que tenim al davant un mur”. Junts ha tornat a insistir en el fet que les seves esmenes aprovades siguin sistemàticament no executades i ha deixat clar que “no compartim les prioritats fixades pel govern en el pressupost”.
Meritxell Lluís (JxT): “No compartim les prioritats fixades pel govern”
Com a exemple, ha citat la neteja i el manteniment. “Cada dia rebem queixes dels veïns”, ha dit Lluís. La regidora ha demanat a l’executiu “més lideratge” i “menys titulars” i ha recordat que són un grup “de consens, però no de submissió”.
Durant la sesió el portaveu de Ciutadans, Javier González, ha centrat el debat polític en l’anàlisi del pressupost, àrea per àrea. “S’estan dedicant més recursos a la gestió que a resoldre els problemes”, ha dit. La formació ha presentat una única esmena demanant la reducció d’1,5 milions del pressupost, atenent les incerteses de la plusvàlua.
Javier González (CS): “S’estan dedicant més recursos a la gestió que a resoldre els problemes”
El regidor ha aprofitat la protesta de Policia Municipal al ple per a recordar el dèficit de la plantilla i ha demanat “més sensibilitat. No fan tot el que podrien en els pressupostos i la gestió política és nefasta”. Els socialistes s’han sumat a la petició i han demanat al govern que “dialogui” amb la plantilla.
El pressupost més gran de la història
En el seu torn de paraula, els socialistes han enumerat les seves esmenes i han recordat que l’Ajuntament aprova “el pressupost més gran de la història” i que, amb ell, “es posen les bases de futur de tota una dècada en l’àmbit social, econòmic i mediambiental”, ha afirmat el president del grup Alfredo Vega. Els comptes municipals, però, “no donen resposta als problemes que té la ciutat. Atén necessitats, no ho neguem, però no incorpora elements estratègics”.
Alfredo Vega (PSC): “No donen resposta als problemes que té la ciutat. Atenen necessitats, no ho neguem, però no incorporen elements estratègics”
Els socialistes recorden que el pàrquing del Portal de Sant Roc continua pendent i al centre de la ciutat, “la ciutadania veu la mobilitat com un caos”. Cal “defugir de les ocurrències i de les solucions fàcils”, ha dit Vega, que ha demanat més recursos per a l’abandonament escolar prematur i més habitatge públic. “Amb el que veig al pressupost no hi has gaire marge. Veig declaracions i voluntats polítiques, però no ens consten convenis. Està molt bé informar i fer propaganda, però això no canviarà la realitat”.
Vega, que va ser alcalde fins a 2019, s’ha referit de manera expressa a l’eficiència municipal. “L’estructura condiciona el pressupost -ha dit-. El servei d’alcaldia, que per a mi estava ben dotat, s’ha incrementat en 471 mil euros i un servei infradotat com el d’estudis i l’Observatori, s’hi ha incrementat en 3.500 euros. No hi ha justificació”.
Les inversions “creen feina i riquesa a la ciutat”
Des de Tot per Terrassa, l’encarregada de respondre a l’oposició ha estat la tinenta d’alcalde Lluïsa Melgares, que ha defensat les bondats del pressupost i ha recordat que “l’espai públic millora. Els agradi o no”. Sobre la Policia municipal, “tenim un conflicte amb la plantilla, però estem negociant- ha dit-. Els treballadors tenen tot el dret a fer les seves protestes”.
La regidora ha recordat que les inversions municipals “creen llocs de feina i riquesa a la ciutat” i ha criticat que es presentin “esmenes condicionades al superàvit o als Next Generation”. Al pressupost de 2022, ha dit, “de cada 10 euros, 2 euros són per a donar un bon servei públic”.
Per la seva part, el republicà Isaac Albert ha tancat el debat i ho ha fet acusant l’oposició de “no fer la seva feina” i “buscar el titular. Sincerament, troben a faltar les seves propostes de millora”.
Isaac Albert (ERC): “Com a oposició no fan la seva feina i busquen el titular. Sincerament, trobem a faltar les seves propostes de millora”
El regidor ha retret a Junts que acusi el govern d’haver perdut el pols de la ciutat i a González, de Ciutadans, que demani una rebaixa del pressupost i, tot seguit, presenti una llista de projectes pendents. “Com?, amb quins diners? -li ha dit-. Són l’oposició hi han de fer la seva feina. Com sempre la realitat li espatlla el titular”.
Albert ha defensat que aquest mandat ha millorat “l’estructura de comandament absoluta i tancada de la Policia Municipal” i que hi ha més agents. També ha avançat la neteja urbana. “Vàrem trobar una ciutat en estat lamentable i la situació ha millorat. El canvi és molt evident”. Als socialistes els ha dit que el govern “no mira el retrovisor” i els ha explicat que “venim a transformar la ciutat”, però “no pot pretendre que canviem en tres anys el que no han fet en 40 anys”.
Ciutadans i PSC reclamen la presència de l’alcalde Ballart
La novetat del debat ha estat en la referència, per primera vegada en seu política, a la no presència de l’alcalde Jordi Ballart al ple i a l’activitat municipal.
En un moment de la sessió, González ha posat sobre la taula el tema de l’absència de l’alcalde, que l’agost de 2021 va anunciar que reorganitzaria l’alcaldia per ser al costat del seu fill malalt. Des d’aquell moment, Ballart manté reunions a l’Hospital de Sant Joan de Déu amb membres del seu equip. “Per a què està l’alcalde? – ha preguntat González-, sembla que per a algunes coses sí i per altres no. Necessitem una interlocució amb l’alcalde. Aquesta cadira l’ocupa vostè –li ha dit al tinent d’alcalde Isaac Albert- però està buida”. Ciutadans troba a faltar que Ballart hi sigui “des d’una pantalla o com sigui”.
Javier González (CS): “Per a què està l’alcalde? Sembla que per a algunes coses sí i per altres no”
El PSC s’ha sumat a la petició, “des de la comprensió i l’empatia”, ha dit el president del grup, Alfredo Vega. “Aquesta absència en un ple de 3 o 4 hores segurament està justificada, però demanem una solució”. Vega ha insistit en el fet que “la ciutat necessita un alcalde. Es van anunciar canvis (en l’àrea d’alcaldia) al principi que no hem vist. Quedi clar que li desitgem el millor i entenem la dificultat del moment”.
Lluïsa Melgares (TxT): “L’alcalde està actiu. Avui no està aquí és perquè el seu fill avui té tractament. Callin la boca“
Visiblement molesta, Lluïsa Melgares ha respost que “l’alcalde està actiu. Avui no està aquí és perquè el seu fill té tractament. Callin la boca“, els ha dit als portaveus del PSc i CS. Per a la regidora aquest és “un tema molt sensible”. “L’alcalde està actiu – ha volgut aclarir-, no ha deixat mai la seva responsabilitat, coneix les polítiques i dirigeix les polítiques”. Si necessiten una interlocució amb la primera autoritat, Melgares ha ofert l’oposició “una reunió quan vulguin, amb l’alcalde o bé amb mi”.