Que hi ha un problema d’estacionament sembla evident. La qüestió radica en què fer, quines mesures prendre per pal·liar la falta d’aparcament al barri de Sant Pere Nord. Per a la rambla de Francesc Macià i els seus voltants conflueixen diverses propostes, i una d’elles, la veïnal, és instal·lar allà zona taronja, d’estacionament limitat en el temps i gratuït. Comerciants del barri porten temps, dècades, reclamant-hi zona blava.
La zona blava és imprescindible “per solucionar el problema greu d’aparcament i incentivar la rotació i l’arribada de ciutadans d’altres barris”, apunta Joaquín Peñalver, president d’Autònoms Egarencs. Aquest model, recorda, impera en molts barris i la seva implantació no suposaria cap problema per al veïnat, entre el qual hi ha molts comerciants (els que queden), perquè en els trams “blaus” es podria estacionar lliurement, sense pagament, al migdia i a la nit. A més, “no s’establiria a tota la rambla, sinó en una part”. Col·locar àrees exprés no és la solució idònia, segons els autònoms, perquè només beneficiaria a un tipus d’establiments. El comerç local, i especialment el de Sant Pere Nord, “s’enfonsa sense remissió”, destaca Peñalver.
Autònoms organitzats i l’associació de veïns no comparteixen parers sobre les accions a emprendre, però sí hi ha consens de diagnòstic: falta rotació de vehicles, com demostren els estudis realitzats per l’Ajuntament. L’AVV diu entendre la “petició legítima” de comerciants, però subratlla que la zona blava no és una demanda veïnal, defensa altres opcions i no defuig el debat. Jaume Ávalos, president de l’entitat veïnal, suggereix dur a terme proves pilot i en les reunions celebrades amb el govern municipal ha proposat un pla de mobilitat que inclou la possible implantació de la zona taronja “per dinamitzar el comerç, evitar cotxes aparcats de llarga durada, augmentar la capacitat d’aparcament pels veïns i reduir el volum de trànsit i els estacionaments indeguts”.
I què és la zona taronja? Aplicat ja en poblacions com Rubí, Montcada i Reixac, Igualada o Cerdanyola del Vallès, és un sistema d’aparcament que permet una rotació gratuïta, amb tiquet però fins a un límit horari i mitjançant l’ús d’una aplicació per a mòbil. A Cerdanyola i Rubí el taronja ha substituït al blau aquest any. A la localitat rubinenca, el nou model es va posar en marxa “per afavorir la rotació i maximitzar l’ús de cada plaça d’aparcament sense que això suposi un cost” per als usuaris”, segon l’Ajuntament de Rubí. A Montcada i Reixac, el lema de la iniciativa era explícit: “Aparcar al carrer no té preu”. En aquesta població es permet estacionar en els trams taronges durant 60 minuts. A Igualada, el termini és de 90, com a Cerdanyola.
Horaris
L’AVV ha suggerit un pla que inclogui sistemes de control com l’aplicació mòbil, la presència de vigilants i els tiquets obligatoris amb màquina expenedora o paper escrit a mà. Els horaris proposats serien els mateixos que els de les zones blaves, de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 i de 16.30 a 20 i els dissabtes, de 9.30 a 13.30. El pla de l’entitat veïnal contempla també una campanya de foment de la rotació en l’aparcament subterrani de la plaça del Primer de Maig, amb l’aplicació de descomptes comercials o la senyalització de la seva existència en els accessos a la rambla.
Ávalos lamenta la falta de resposta municipal a les propostes i sí que coincideix amb els autònoms en una queixa: tots tenen la impressió que l’Ajuntament intenta traslladar la responsabilitat de la decisió a les associacions, a una entesa entre les parts. El govern municipal afirma que tracta de gestionar els diferents interessos entre comerciants i l’associació de veïns i que treballa en una solució. L’informe que Mobilitat va redactar al maig passat, però, admetia que la zona blava permetria “vitalitzar l’activitat econòmica”, reduir el volum de trànsit i incrementar la capacitat d’aparcament per als residents.
La polèmica al parc de la República
El projecte del Parc de la República constitueix un altre àmbit de polèmica. El solar, entre el carrer de Provença i l’avinguda del Vallès, és un aparcament a l’aire lliure, però el pla urbanístic no contempla zona per estacionament. Autònoms Egarencs defensa la construcció del parc, però mostra la seva discrepància pel fet que no inclogui places per a cotxes. On aniran a parar les desenes de vehicles que cada dia aparquen allà?, es pregunten.
El president de l’associació, Joaquín Peñalver, no descarta emprendre una campanya d’informació i convocar protestes. L’associació de veïns recorda que l’aparcament al descampat serà eliminat a la darrera fase de les obres, l’any 2024 o el 2025, i que a hores d’ara, després d’anys de treball, “no té sentit” hipotecar el projecte d’un nou pulmó verd “que augmentarà la qualitat de vida dels ciutadans i revaloritzarà la zona”. I tot, per deixar 50 o 100 places per a vehicles, opció “que no resoldria el problema”. L’AVV proposa optimitzar les places ja existents a l’avinguda del Vallès, fent-les en bateria, crear nous espais a l’avinguda de Béjar i habilitar, al 2024, els terrenys que quedin lliures (uns 5.000 metres quadrats) quan acabin les obres. L’Ajuntament diu que ja pensa en alternatives com la de Béjar.
El servei municipal de Mobilitat ha elaborat enguany un estudi de l’estacionament a la rambla de Francesc Macià. Aquestes són algunes de les conclusions: al 23% de les places analitzades (101) es van detectar vehicles estacionats durant més de 24 hores i al 68% de les places sempre hi havia el mateix cotxe, sense rotació. Només hi havia moviment al 32% de les places en una rambla amb una ocupació d’estacionament del 97%; tan sols hi havia tres places lliures de cada 100. Aquest valor baixa al 70 o el 80% en altres sectors regulats per zona blava, indica l’estudi. I afegeix que en cas d’implantació de zona regulada, la rotació podria arribar a ser de 7,4 vehicles al dia durant la franja de regulació. Ara aparquen a la rambla 2,3 vehicles per plaça al dia.