“Una història que defugís de les visions més tècniques i que busqués una mirada més social, més cultural i més humana” de la relació de Terrassa amb l’enginyeria i els enginyers. Així va descriure en part l’objectiu del llibre “Terrassa, bressol d’enginyers” la seva coordinadora, la professora d’Història de la UAB Doris Moreno al MNACTEC, on es va presentar.
Es tracta d’un treball on han participat set autors, concretament Bernat Hernández, Josep Puy, Manuel Peña, Manuel Márquez, Sílvia Carbonell, Àngel Duarte i Xavi Marcet, i que ressalta la presència dels enginyers a la ciutat i la importància de la presència, des de l’any 1902, de l’Escola Industrial.
L’acte de presentació va comptar aquest dijous amb la presència de Josep Perarnau, director del MNACTEC, que va assenyalar que “quan ens van demanar de participar en un projecte que parla d’enginyers i d’enginyeria” des de la seva institució ho van tenir molt clar d’acceptar i va afegir que “Terrassa és bressol d’enginyers i també bressol d’enginys”. També va recordar que, l’any que ve, l’Escola Industrial complirà 120 anys de la seva fundació.
Continguts i qualitat
Josep Armengol, president de la Fundació Institut Industrial, va manifestar la seva satisfacció amb “els continguts i la qualitat” d’aquest llibre i va destacar que es tracta d’un “treball excel·lent sobre la Terrassa industrial del segle XX i la creació de l’Escola Industrial”, que va definir com “una escola de prestigi”.
La tinenta d’alcalde de l’Àrea de Projecció Econòmica i Projecció de la Ciutat de Terrassa, Núria Marín, per la seva banda, va apuntar que aquest llibre “parla de ciutat” i va dir que “l’Escola Industrial ha jugat un paper cabdal i és un dels signes d’identitat de la ciutat”. A més, va assenyalar que “el llibre ens ajuda a entendre millor la realitat de la ciutat”. Posteriorment, els autors van fer algunes reflexions sobre les seves aportacions a aquest treball.