Terrassa

Doble premi internacional a Mútua

El Congrés Mundial d’Hospitals premia el model d’atenció integral durant la Covid i la Unitat d’Hospitalització Terapèutica de TEA

Mútua ha aplicat un model d’atenció integral durant la pandèmia que ha rebut el reconeixement internacional / nebridi aróztegui

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa ha estat doblement reconegut per la Internacional Hospital Federation en la 44a edició del Congrés Mundial d’Hospitals, que aquesta setmana se celebra a la Fira Montjuïc de Barcelona. En la sessió de lliurament de premis, aquesta tarda, l’entitat ha rebut la medalla de plata en la categoria de “lideratge i gestió” al model integral implantat a l’atenció primària, l’hospitalària i la sociosanitària durant els mesos més crítics de la pandèmia.

Una professional atèn a un pacient a la planta 15 de MútuaTerrassa/Nebridi Aróztegui

La comunitat hospitalària internacional ha reconegut també, en aquest cas amb la medalla de bronze en la categoria de “qualitat i seguretat del pacient”, el projecte de la Unitat d’Hospitalització Terapèutica de TEA (Trastorns de l’Espectre Autista). El servei, primer i únic a l’Estat espanyol, incorpora un model de contenció mecànica zero, amb la incorporació de les famílies al procés de rehabilitació dels infants i adolescents amb autisme i treballa el seguiment intensiu després de l’alta hospitalària.

Les doctores Teresa Mur i Amaia Hervás van rebre ahir els guardons al Congrés Mundial d’Hospitals

Ambdós projectes han estat distingits d’entre un total de 250 treballs arribats de 38 països. Amb els reconeixements actuals, Mútua és l’única entitat sanitària de l’Estat espanyol guardonada en tres categories en la trajectòria dels premis. El 2015, la International Hospital Federation va premiar, en l’edició celebrada a Chicago, la Fundació Integralia Vallès de Mútua en la categoria de responsabilitat social corporativa.

Mobilització en pandèmia
“Ens vam deixar la pell”, explica la doctora Teresa Mur, coordinadora assistencial de l’àrea primària ambulatòria de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa. “Tots els professionals, sense deixar ningú, des del personal de neteja fins als metges, passant per tota la plantilla”.

Mútua és l’únic centre a Espanya guardonat en tres categories. Dues reconegudes ara i una el 2015

La doctora Mur explica com el mes de març de 2020 la irrupció de la Covid-19 va obligar a tancar les portes dels hospitals i adaptar les estructures assistencials a un fenomen sense precedents.
La International Hospital Federation premia el model integral implantat durant la pandèmia a Mútua que immediatament va establir circuits segregats per pacients amb simptomatologia respiratòria, va tancar alguns CAP petits i va concentrar l’assistència als pacients Covid o compatible al CAP Rambla i els cribratges escolars a centres com el CAP Sud.

A l’atenció primària es va implantar l’atenció telemàtica i telefònica i el servei d’Integralia -el “call center” de Mútua- va incorporar protocols de derivació immediata de pacients amb sospita Covid al CAP Rambla.

250 treballs de 38 països han competit en la 44 a edició del Congrés Mundial d’Hospitals, celebrat a Barcelona

“La situació era molt complexa i vam decidir funcionar de manera completament transversal”, explica la doctora Teresa Mur. En poques setmanes “professionals de la primària van incorporar-se a l’hospital, a l’àrea sociosanitària i als hotels habilitats com a hospitals”. El dispositiu va mobilitzar tota la plantilla de Mútua, que “es va adaptar rapidíssimament. Per molta eina que posis a l’abast, sense la col·laboració dels professionals no ho hauríem aconseguit”.

El model integral va incorporar un equip d’atenció a residències i a domicili, integrat per binomis de professionals de la medicina i la infermeria. També es va mantenir “l’assistència primària especialitzada amb consultes i derivacions virtuals”, un sistema que els especialistes han integrat al seu treball i encara perdura.

Personal de Mútua Terrassa durant els dies crítics de la Covid/ Nebridi Aróztegui

Durant els mesos més durs de la Covid els pacients crònics no podien anar a consulta i es va habilitar un sistema de missatgeria que comunicava la medicació al pacient i l’informava de la recollida a la farmàcia.

De fet, Mútua va tramitar telemàticament els milers de baixes laborals dels pacients positius i dels seus contactes. De la mateixa manera, per primera vegada va utilitzar la plataforma RedCOV, que va permetre fer un seguiment dels pacients en línia desde l’Hospital i des de la primària. “Aquesta eina –explica la doctora Mur–ens ha permès fer un seguiment dels pacients que anaven a casa després d’un ingrés o bé per complir amb l’aïllament i fer un seguiment individualitzat, valorant el risc i actuant en funció de la gravetat de cada cas”.

La doctora Mur ha recollit avui a la Fira de Barcelona la medalla de plata que la federació internacional hospitalària concedeix al projecte de MútuaTerrassa i als seus professionals. Com a responsable i líder de la iniciativa ha representat al seu equip i a tota la plantilla de Mútua, que després d’any i mig de treball intens rep un nou reconeixement, en aquesta ocasió d’àmbit internacional.

Teresa Mur explica que en aquest moment, quan la pandèmia dóna un respir al sistema sanitari, “a molts ens surt el cansament del darrer any”.

En els moments més difícils de la Covid-19 als hospitals, recorda, “estàvem desbordats, però contents de poder salvar vides, colpits per les moltes situacions dramàtiques que hem viscut i satisfets d’acompanyar els pacients i els familiars en moments tan difícils”.

Guardó al model d’atenció a infants i joves amb autisme

Van ser pioners fa tres anys en la creació d’una Unitat d’Hospitalització Terapèutica de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) que avui continua sent única a Espanya. Ara, la innovació en el model assistencial que aplica aquest equip professional ha tingut el reconeixement de la International Hospital Federation.

La doctora Amaia Hervás, acompanyada del seu equip multidisciplinar /Nebridi Aróztegui

La doctora Amaia Hervás Zúñiga, cap del servei de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Hospital Universitari de MútuaTerrassa i directora clínica de l’Institut Global d’Atenció Integral al Neurodesenvolupament de Barcelona, recollia aquesta tarda un guardó internacional que fa feliç al seu equip, molt pressionat per l’increment de la demanda en salut mental infanti-juvenil i la manca de recursos.

El servei de Salut Mental Infantil i Juvenil de MútuaTerrassa ha estat reconegut en la categoria de qualitat i seguretat del pacient per la seva innovació metodològica

La unitat premiada té 10 places d’hospitalització per a nens i joves menors de 18 anys i ja ha atès 75 pacients des de la seva creació.

L’equip de la doctora Hervás ha apostat per a la implantació d’un model innovador en pacients amb TEA, que passa per la incorporació de les famílies al procés assistencial “treballant amb ells com a part de l’equip”, comenta la doctora Hervás. A Mútua, els familiars dels nens i joves amb TEA ingressats poden restar acompanyar-los durant les estades, que es perllonguen fins als tres mesos. Aquest i altres mesures han donat resultat i avui “el 100% dels ingressats milloren i les famílies ho valoren positivament”.

La unitat elimina la restricció mecànica i permet les famílies ingressar amb els pacients

A la unitat de TEA està descartada la restricció mecànica i només s’intervé amb tècniques de mínim impacte i de subjecció natural. La medicació, explica la doctora Hervàs, “és personalitzada. Una analítica de sang i els marcadors genètics ens permeten adaptar la farmacologia a la metabolització del pacient, sent més efectiva i amb menys efectes secundaris”.

Un cop donats d’alta, els pacients tenen un seguiment intensiu en funció de les seves necessitats.

La doctora Hervàs i el seu equip han apostat per un nou model de gestió innovador que situa Terrassa com a referent de la renovació metodològica en pacients amb TEA. “El nostre model es pot replicar -explica Hervás-. De fet, hem col·laborat amb Estats Units i Austràlia i ara un hospital andalús s’ha interessat per conèixer la metodologia i potser treballar conjuntament”.

Doble premi internacional a Mútua
To Top