Té els colors de l’aurora, vermell i groc, i és una estrella que sembla moure’s. L’associació ALBA, d’ajuda i tractament de les addiccions, prepara el seu 35è aniversari, que celebrarà a partir del gener amb una intensa campanya a xarxes socials i amb canvi de marca, de logotip. I ho farà, sobretot, mantenint la seva tasca social, amb la qual atén una mitjana de 900 persones l’any. Al 2020, tot i la pandèmia, la xifra d’atesos va ser de 981.
Aquests 35 anys donen per molt. Donen, per exemple, per avaluar l’evolució de les addiccions, de la devastació causada per l’heroïna als vuitanta i els noranta a la primacia de l’alcohol, la cocaïna i el cànnabis, aquest entre els més joves. Dels tractaments centrats únicament en les substàncies tòxiques a l’aparició de les addiccions tecnològiques.
Maruja Rambla, presidenta de l’associació, ha repassat de manera succinta avui aquests 35 anys, des de la fundació de l’entitat en 1987 i la creació del primer centre de dia a Ca n’Anglada a l’any següent, un centre de dia “que va ser el primer a Catalunya i Espanya” com a tal, al marge de les granges de desintoxicació i unitats que imperaven en aquell moment. “La idea no va agradar molt al principi”, ha recordat Rambla. No es veia amb bons ulls la creació d’aquests centres en un entorn urbà, però ALBA va demostrar, segons la seva presidenta, que no apartar als malalts del seu context era positiu.
Trasllat
L’any 1995 va arribar al trasllat de la fundació al Vapor Gran i al 1996, el programa de reducció de danys per a l’acolliment immediat de drogodependents. I en el 2003, una nova fita: la mudança d’ALBA a la seu en la qual roman, al claustre de l’antic convent de Sant Francesc, on va presentar ahir la seva nova imatge.
L’autor del logo és Martí Co, que ha consensuat amb la direcció de l’entitat una imatge corporativa “del segle XXI, dinàmica”. Serà la que aparegui en la campanya en xarxes socials que posarà en marxa Lluís Puig, encarregat d’aquests quefers en una associació que continua treballant dia a dia contra les addiccions en un context preocupant de descens de l’edat del primer consum de substàncies tòxiques. Per això es va crear l’any 2017 la unitat ALBA Jove, que va començar a treballar amb menors d’edat. L’associació també desenvolupa projectes de cooperació amb dones a Burkina Faso.