Ben entrada la tardor, és època de bolets, i, com cada any, la Fira del Bolet arriba a Terrassa. Enguany n’és la XV edició, emmarcada dins la nova campanya de la Tardor de Cuina i Bolets que aquest matí ha reunit centenars d’egarencs a la plaça del Triomf, al costat del Mercat de Sant Pere, per assaborir i aprendre sobre les diferents varietats de bolets que podem trobar a Catalunya.
La Fira ha ofert demostracions d’elaboracions de plats amb presència de bolets des de tradicionals fins a exòtics, com la gyoza de rovellons, a més de 40 parades de botigues especialitzades en més de 50 varietats de bolets de proximitat i tòfones arreu del territori català que han venut els seus productes a preus assequibles.
“Venem cep deshidratat, múrgola, camasec, camagroc, rossinyol, aldareix, muixarnó en sec, i en fresc tenim rovelló, trompeta, llenega, rossinyol i camagroc. El fredolic ja s’ha acabat, tenim molta demanda” ha afirmat la Marta Gómez, de la botiga monbolets, de Berga, satisfeta amb les vendes del matí. Tot i que el bolet ha estat el protagonista indiscutible de la jornada, els egarencs que passejaven per la fira també podien adquirir altres productes de tardor com castanyes, hortalisses i formatges.
El Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, amb l’ajuda de l’alumnat del cicle formatiu d’hostaleria de l’Institut Cavall Bernat i l’Escola de Turisme del Vallès, ha cuinat en directe plats i tapes amb aroma de tardor i bolets, com un risotto de ceps, xampinyons, trompetes de la mort i rossinyols i una botifarra de rovellons, escalivada i anxova i Sant Llorenç per a degustar.
L’Aitor Ricard, alumne de Terrassa del cicle formatiu d’Hostaleria mencionat, està satisfet de participar a la Fira, i que aquesta es celebri a la ciutat: “Està bé venir a les fires i conèixer més enllà de comprar menjar al supermercat. Serveix per donar a conèixer empreses petites i cooperatives i estar més en contacte amb la realitat”, ha declarat, mentre remenava el risotto.
A banda de gaudir dels bolets un cop a la boca, és important saber distingir quins són bons per la salut i quins són verinosos. A l’Aula micològica de la Fira, el reconegut biòleg i expert en bolets Daniel Siscart ha ofert consells al públic sobre la importància de parar atenció a la mida, el color, l’olor, les làmines i el tacte del bolet abans de consumir-lo.
“El bolet és un element en ocasions oblidat, però pot donar molt de joc a la nostra dieta. És important, però, fugir dels trucs populars a l’hora de collir bolets, com esperar unes hores aviam si produeixen efectes adversos. Hi ha alguns bolets que produeixen efecte al cap de set o vuit hores, quan arriben al fetge. El bolet només es pot consumir si es té claríssim que no és perillós per a la salut”, ha explicat, davant d’un seguit de bolets de tots els estils i mides catalogats amb etiquetes de “comestible” o “no comestible”, entre els quals hi havia alguns al·lucinògens de vius colors.
Per amenitzar la Festa, l’entitat cultural La Papallona de Sant Pere ha ofert música en directe i actuacions pensades per als més petits.