Terrassa

L’abocador continua sense data final

El dipòsit de Coll Cardús no ha deixat de rebre deixalles vallesanes durant la pandèmia, però a hores d’ara, continua sense una data de tancament

Vista Aèria del dipòsit de Coll Cardús. La planta de residus té més de cinc dècades i, després de la seva clausura, requerirà 30 anys més de manteniment en el temps.

L’abocador de Coll Cardús continua la seva activitat sense una data de clausura, després de l’incompliment de nombrosos compromisos de tancament. L’empresa Tratesa, del Grup Hera, responsable de la gestió de la planta, fa temps que demana una nova ampliació de l’equipament, una mesura que a la pràctica fa saltar pels aires el darrer anunci de la Generalitat que Coll Cardús acabaria la seva activitat i quedaria segellat l’any 2023.

Coll Cardús, al fons, vist des de Terrassa / Nebridi Aròztegui

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Isaac Peraire, explica que en aquest moment “falten 300.000 metres cúbics de residus per completar la cota” de tancament de la planta. Una dada que no permet, afirma, fixar un calendari de clausura donat que “tot dependra del ritme d’aportació de residus”.

La planta de residus de Coll Cardús no ha deixat de rebre durant la pandèmia de la Covid-19 les bales inertes procedents del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRVO), situat a escassos metres. L’equipament tracta tot el residu de la comarca que no se separa a casa, el sotmet a un procés de selecció per fraccions i, un cop destriades les escombraries no reciclables, les compacta en bales inertes i les envia com a destí final al dipòsit de Coll Cardús.

Tratesa, l’empresa gestora del dipòsit, ha demanat una nova ampliació que l’ARC descarta

“L’abocador es tancarà quan estigui acabat d’omplir i no s’ampliarà”, insisteix Peraire, que durant els quatre mesos que fa que ocupa el càrrec ha mantingut reunions amb el Consorci de Residus del Vallès occidental, l’Ajuntament de Vacarisses i amb la plataforma Prou Pudors de Coll Cardús.

“Intentarem que es pugui començar a tancar l’abocador per la part que més afecta Vacarisses”, explica Pereira. “L’any 2022 l’Agència de Residus va invertir 9 milions en la millora d’instal·lacions per evitar les males olors i pel que fa al tancament de l’abocador, farem el possible per prioritzar la zona que més afecta Vacarisses”.

Fa més de tres dècades que l’abocador situat a la finca de Coll Cardús el gestiona l’empresa Tratesa, que va assumir la direcció d’una planta que acumulava dècades de recepcions incontrolades de deixalles. El 1999 van culminar diferents fases d’ampliació que van culminar amb un pla d’ordenació i tancament acordat entre la Generalitat i el consistori de Vacarisses.

El mantra dels assentaments
El desembre de 2013, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el tancament de l’abocador i va fixar el primer semestre de 2015 com a data. Però per enèsima vegada els arguments tècnics tornaven a desautoritzar les institucions públiques: l’assentament de les deixalles deixaven en paper mullat l’horitzó d’arribar a la cota de tancament.

Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental /Nebridi Aróztegui

El darrer anunci és de l’any de la pandèmia. El 3 de setembre de 2020 la Generalitat anunciava el tancament de Coll Cardús pel 2023, Un any més tard, A l’Agència de Residus ningú s’atreveix a posar-hi data.

300 mil metres cúbics falten en aquest moment per acabar d’omplir l’abocador i procedir al seu segellament definitiu. Tratesa, però, demana una nova ampliació, de manera que l’horitzó de la clausura torna a ser incert. El Grup Hera és l’encarregat de gestionar l’abocador, el seu tancament i serà també el responsable del manteniment de la instal·lació durant 30 anys després de la seva clausura definitiva.

300 mil metres cúbics de residus falten per acabar d’omplir el dipòsit de Coll Cardús, afirma l’Agència de Residus

A Vacarisses, l’Ajuntament i la població fa anys que denuncien els problemes de pudors procedents de l’abocador i reclamen que es tanqui l’equipament. L’Ajuntament va demanar el juny una reunió amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, per tal de posar-la en coneixement de la situació. El mes de juliol, l’alcalde Antoni Masana traslladava personalment al nou director de l’Agència de Residus de Catalunya les queixes sobre les pudors –unes 900 en un any– i el malestar de la població per aquesta problemàtica.

L’associació Prou Pudors, novament “decebuda”

La plataforma ciutadana Prou Pudors de Coll Cardús diu sentir-se “decebuda” després que l’Agència de Residus de Catalunya torni a deixar sense data el tancament de l’abocador. Fonts de l’entitat recorden que “l’alcalde ens va assegurar que el 2023 es tancaria i ara resulta que l’empresa gestora demana poder portar més residus”.

900  queixes per les pudors que surten de l’abocador han cursat des de Vacarisses durant un any

Des de Prou Pudors de Coll Cardús expliquen que “el mateix senyor Joan Griñó –la corporació Griñó es va fer el 2015 amb el 95% d’Hera Holding– va dir que en 6-7 anys l’abocador estaria clausurat, però ara no està clar si serà així”.

Els veïns afectats per les pudors recorden que “hi ha un pla de tancament que ha estat sotmès a nombroses modificacions” i que ara no té calendari. “Estem desanimats”, diuen. El col·lectiu espera ara una proposta de l’Agència de Residus de Catalunya per posar fi a les olors que pateixen des de fa anys.

El següent repte, trobar un nou dipósit

El setembre de 2020, la direcció de l’abocador de Coll Cardús va anunciar l’Ajuntament de Vacarisses que iniciava les actuacions pertinents per procedir al tancament definitiu de l’espai. Es preveia que el procés de clausura de l’abocador durés tres anys.

Coll Cardús és el darrer gran abocador pendent de clausura de la zona metropolitana, després que el del Garraf tanqués portes l’any 2006. Avui l’Agència de Residus hi ha sobre la taula la trobada d’un destí per als residus no reciclats que genera la comarca del Vallès Occidental. “Estem treballant en la planificació de nous abocadors i ja anem tard”, reconeix Peraire, que afirma que si s’han de fer noves infraestructures anem a contrarellotge”. Qualsevol solució passarà pel model d’abocador/dipòsit. La incineració “està descartada”. El març de 2020 el Parlament va instar al Govern a una moratòria de nous projectes d’incineració a Catalunya.

Centre de Tractament de Residus de Coll Cardús / Nebridi Aróztegui

L’abocador, un futur centre d’economia circular

L’abocador de Coll Cardús ja planifica el seu futur després de la clausura. L’espai es convertirà en un centre tecnològic de l’economia circular els anys vinents, segons va anunciar el president del grup Hera Holding, Joan Griñó, el setembre de 2020. Un cop s’ompli l’abocador, se segelli i es cobreixi de terres. El centre vol ser un pol d’investigació centrat en l’economia verda. Els treballs d’aquest nou centre aniran, va anunciar Griñó, en paral·lel al segellament de l’abocador. L’empresari fixava l’estiu de l’any passat en 640.900 tones el volum de residus que encara hauria de rebre l’abocador abans de la seva clausura, que l’empresa gestora fixava més enllà de l’any 2026.

L’abocador continua sense data final
To Top