Terrassa

Els veïns que toquen a l’illa de vianants tindran targeta

L’Ajuntament amplia la zona amb distintiu als residents de les vies col·lindants a la nova àrea de vianants

Les illes del Vapor Gran i del Passeig es fusionen i es podrà cicular amb targeta blava o lila per ambdues/ Alberto Tallón

Tres mesos després de la creació de les noves àrees de vianants al Vapor Gran, el Passeig, el Vapor Ventalló i la Seu D’Ègara, l’Ajuntament aplica els primers ajustos per a millorar la mobilitat dels veïns de la zona. Durant les darreres setmanes, els residents dels carreres situats a la perifèria de l’illa de vianants, com Sant Cristòfol, Sant Genís o Joaquin de Paz, han manifestat les seves queixes per l’increment de tràfic. Les restriccions, diuen,els fan donar voltes en cotxe per arribar a casa i, en algun casos, demanen el dret a tenir accés a la targeta de resident, que permet accedir en vehicle a l’interior de les illes de vianants.

En breu podran fer-ho. “Els residents del carrers que toquen a l’illa de vianants tindran dret a targeta”, anuncia Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. La regidora explica que el govern aborda la implantació de les noves àrees de vianants “amb mirada àmplia”, amb la determinació d’estudiar “la situació carrer per carrer i buscar sol·lucions a cada problema”.
De moment, els residents dels carrers perifèrics com per exemple Sant Genís, Sant Cristòfol i Baldrich -en el tram entre Sant Quirze i Sant Marian- podran demanar el distintiu que els permet circular per la zona restingida.

La mesura afecta “als trams dels carrers adjacents que s’han vist obligats a fer recorreguts més llargs”, explica Melgares. Els residents podran recuperar els trajectes habituals d’entrada i sortida i evitaran les rutes alternatives de les darreres setmanes.

Els veïns del Vapor Gran i del Passeig podran circular per ambdues zones

Un exemple clar és el dels veïns de Sant Genís. Ara es veuen obligats a fer un llarg trajecte per Topete i Baldrich, sovint amb retencions, i amb la targeta podran tornar a entrar per Sant Francesc i pel carrer del Portal Nou.

A partir d’ara podran demanar el distintiu d’accés a l’illa de vianants les persones amb domicili als carrers perifèrics, els titulars d’una plaça d’aparcament, els propietaris de comerços i la resta de col·lectius autoritzats, com residències de gent gran, pares d’alumnes menors de 6 anys i els vehicles de serveis i d’emergències.

Per millorar la mobilitat interna de l’illa de vianants, l’Ajuntament ha decidit també unificar les dues grans àrees del Vapor Gran i del Passeig. D’aquesta manera, els residents d’ambdós sectors que siguin titulars d’una targeta lila o blava podran desplaçar-se indistintament per les dues zones.

Un projecte ferm, però empàtic
L’Area de Mobilitat de l’Ajuntament de Terrassa ja ha anunciat als residents del centre de la ciutat la voluntat d’ampliar la cobertura de la targeta de l’illa de vianants. Lluísa Melgares va mantenir dimecres una reunió amb els veïns del carrer de Sant Genís, a la que van assistir residents d’altres vies, també inquiets per les repercusions de l’ampliació de la zona lliure de contaminació.

Els veïns de Sant Genís es van reunir dimecres amb l’Ajuntament. S’hi van afegir altres residents del centre./ Alberto Tallón

“Son trobades molt enrriquidores, perquè ens permet conèixer de primera mà l’opinió de la ciutadania”, comenta Melgares. La regidora explica que “tots els canvis requereixen temps i empatia. Hem fet reunions prèvies amb els veïns de totes les àrees i erem plenament conscients que, un cop implantada la nova illla, caldria monitoritzar el seu funcionament i fer ajustos”.

L’ampliació de la cobertura de la targeta i la lliure circulació dels titulars de distintiu per les árees del Vapor Gran i el Passeig és una primera mesura que “pot sumar altres si contribueixen a millorar la implantació i a solucionar problemes”.

Adaptar-se a canvis com aquest, que multiplica per dos l’illa de vianants del centre de la ciutat, “requereixen temps, en som conscients -comenta Melgares-. Els canvis costen molt, però el moviment és positu i el diàlec amb els veïns ens permet tractar els problemes de manera gairebé individualitzada”.

Menys trànsit
Mobilitat ha començat a mesurar les intensitats del trànsit des prés de l’aplicació de les restriccions, el mes de juliol. “En general-diu la regidora- els volums han baixat”.
L’àrea de Mobilitat cita exemples com el del carrer del Vall, on l’any 2019 passaven 4.600 vehicles al dia. Avui circulen 350 cada jornada. En aquesta via, les emissions de diòxid de nitrògen han caigut dels 45mg/m3 als 21mg/m3. Del Portal Nou, que s’ha incorporat a l’illa de vianants després de vacances, han desaparegut 1.500 vehicles cada dia. Hi passaven 3.200 i ara circulen una mitjana de 1.700 cada dia.

Hi ha carrers que es queixen d’un volum superior de trànsit. “Són les percepcions dels veïns, i en alguns casos efectivament hem detecat petits increments”, puntualitza la regidora.
L’increment de l’illa de vianants busca millorar la qualitat de l’aire al centre de la ciutat, on es concentren deu centres d’ensenyament, i la salut de les persones, a banda de crear espais públics còmodes i amables, consolidant itineraris segurs que fomentin l’autonomia dels nenes i nenes en els desplaçaments a l’escola.

La mesura, recorda Melgares, “respon també a una exigència legal” de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les seves Accions pel Clima. El Pla de Mobilitat de Terrassa també fixava com a fita per al periode 2014- 2019 la reducció d’un 21% del’ús del vehicle privat.

El bus va registrar una cauguda en picat d’usuaris el 2020 per la Covid. Cada dia recupera viatgers i ja ha arribat al 85%

La societat pren cada dia més conciencia de la necessitat de tenir un comportament més respectuós amb el planeta. Una de les proves és l’aposta creixent per nous mode de transports més sostenibles, com la bicicleta o el patinet elèctric. i l’increment dels usuaris del transport públic. En darrer mes, la xifra de viatgers de l’autobús a Terrassa s’ha incrementat en un 5 per cent, el que suposa assolir el 85% de la demanda anterior a la pandèmia.

La intensitat del trànsit ha repuntat després de la Covid fns al 104%.

És la cara de la mobilitat. La creula posa el vehicle privat. En aquest moment s’han superat ja els volums de trànsit previs a la Covid-19 a Terrassa, amb un 104% de trànsit respecte a 2019.

Qui pot i qui no pot circular per l’illa

Les àrees de vianants no estan totalment vetades al cotxe. Hi ha col·lectius que tenen autoritzacio per circular, tot i que ho han de fer o bé amb la targeta que permet circular als veïns o amb una autorització temporal.

Poden circular en vehicle per la illa de vianants els residents, els propietaris o llogaters d’una plaça d’aparcament i els titulars d’establiments comercials. També els vehicles de càrrega i descàrrega amb autorització especial, com les persones amb mobilitat reduïda i els acompanyants de les persones que viuen en rediències de la gent gran.

Fins ara només s’han sol·licitat un 45% de les targetes

L’Ajuntament anima els veïns, comerciants i propietaris d’aparcaments de l’illa de vianants que facin la sol·licitud de la targeta que els permetrà circular per la zona restringida. En aquest moment només un 45% de les persones que hi tenen dret han iniciat la tramitació. Mobilitat ja està entregant les primeres i continuarà distribuint-les de manera gradual. Al llistat de receptors s’incorporaran ara els veïns dels carrers perifèrics.
Per descomptat tenen entrada lliure els vehicles d’emergències i requereixen d’autorització les persones que accedeixin als aparcaments públics que hi ha a l’interior de la zona de vianants, els taxis i els vehicles de càrrega i descàrrega.

Cal tenir en compte que les noves àrees es van implantar el juliol amb una moratòria sancionadora per facilitar l’adaptació de la ciutadania. A partir de l’1 de gener la policia sancionarà.

Melgares: “Escoltarem a tothom”

L’ampliació de l’illa es va impantar el juliol, però la proba de foc ha estat després de la tornada a classe. Quina valoració en fa?
Hi ha deu escoles al centre, per tant era un moment important. També ho era escoltar a les persones que hi viuen, treballen o aparquen al centre i als comerços. És el cas dels carrers fronterers. Encara no poden ser illa de vianants, però els hem escoltat amb voluntat de solucionar problemes. I ho seguirem fent.

L’objectiu era reduir el trànsit de pas
Efectivament. I que el 100% del projecte tingui èxit, però amb una àmplia mirada per a resoldre els problemes.

La primera illa va tenir molta resistència del comerç, que ara està encantat. Dècades després, creu que l’ampliació acabarà agradant a tothom?
Molta gent valora els avantatges de l’espai públic sense cotxes, fins i tot les persones que es queixen de problemes. La gent té clar que no podem seguir així, especialment els joves. Aquesta no és una aposta ideològica, tampoc només per a la salut. Ho fem perque la legislació ens obliga i per la importància de recuperar l’espai públic. Només cal veure la gent com gaudeix dels carrers de la nova illa.

Els veïns que toquen a l’illa de vianants tindran targeta
To Top