Terrassa

L’Ajuntament demana un fons per compensar la plusvàlua

El govern municipal reclama un gest a l’Estat mentre no entri en vigor el nou mètode de càlcul

La plusvàlua és un ingrés vital pels ajuntaments

L’equip de govern municipal insta l’Estat a la creació d’un fons extraordinari per compensar la pèrdua d’ingressos que pot ocasionar sobre les finances municipals la sentència del Tribunal Constitucional (TC) què suprimeix la plusvàlua, mentre no entri en vigor el nou mètode de determinació de la base imposable.

En comissió informativa, l’Executiu municipal va xifrar en 12 milions els ingressos que deixaria de percebre l’any 2022 per la nul·litat de l’impost, xifra a la qual caldria sumar els 1,5 milions que esperava ingressar abans de finals d’any de 2021.

El Govern municipal també creu necessària la creació d’un fons permanent de compensació en favor dels ajuntaments per la reducció d’ingressos que generi el nou mètode de determinació de la base imposable, en compliment del principi de suficiència financera.

D’altra banda, l’executiu municipal també insta al govern de l’Estat que adeqüi d’urgència, via Reial Decret Legislatiu, la metodologia de càlcul de la base imposable. Això permetria dotar de plena seguretat jurídica la liquidació de l’impost.

El TC ha anul·lat el mètode per determinar
la base imposable

L’anunci del Tribunal Constitucional que estima la qüestió d’inconstitucionalitat, anul·lant diversos apartats de l’article 107 de la Llei d’Hisendes Locals, comportaria a la pràctica la supressió de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, la plusvàlua.

“L’impost no està en qüestió”
La sentència anul·la el mètode objectiu de determinació de la base imposable, donat que pressuposa que sempre es produeix un increment de valor dels terrenys, només pel simple pas dels anys, sense considerar si realment s’ha produït aquest increment ni la quantia real d’aquest. Per tant, el que es posa en qüestió no és l’impost com a tal, diu l’Ajuntament, sinó el mètode de càlcul de la base imposable.

Terrassa insta Pedro Sánchez a adequar urgentment la metodologia

Per al tinent d’alcalde de Serveis General i Govern Obert, Isaac Albert “la responsabilitat d’haver arribat a aquesta situació és únicament del govern de l’Estat en la mesura que no va abordar la reforma legislativa que instava a fer el mateix TC en l’anterior sentència de l’any 2017, amb l’objectiu de corregir els supòsits en què es liquidava l’impost sense existir un increment real de valor dels terrenys”. El tinent d’alcalde, considera que “en un moment en què els ajuntaments centren els esforços en la recuperació econòmica i es troben immersos en l’elaboració dels pressupostos per al 2022”, la pèrdua dels ingressos provinents d’una figura tributària tan cabdal com la plusvàlua, “desmuntaria totes les previsions pressupostàries i obligaria a emprendre retallades precisament quan la mateixa Comissió Europea defensa que el que calen són polítiques expansives”.

La plusvàlua és un impost d’aplicació potestativa que actualment tenen incorporat la gran majoria d’ajuntaments i que forma part del model de finançament local. Amb les dades de la liquidació 2019 els ajuntaments catalans van ingressar 590 milions d’euros d’aquest impost.erras

L’Ajuntament demana un fons per compensar la plusvàlua
To Top