Terrassa

Cambra de la Propietat: “La plusvàlua era injusta i abusiva”

La institució retreu l’Ajuntament que es queixi “quan ha cobrat un tribut sabent que no era just”

Des d'ahir, el Centre Cultural ja és la Factoria Cultural de Terrassa. /Nebridi Aróztegui

La sentència de Tribunal Constitucional que declara nul el mètode de càlcul de la plusvàlua “s’hauria d’haver dictat fa anys. Estem des de 1988 en aquesta situació injusta”. Ho afirma Joan Planas i Comerma, secretari general de la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca, i secretari de l’Associació Intercameral de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya.

El lletrat critica que l’administració “es va inventar un sistema (de càlcul de la plusvàlua) que li ha permès cobrar un tribut sense tenir en compte la capacitat econòmica del contribuent ni si en l’operació hi havia hagut guany patrimonial”. D’aquesta manera, en operacions de venda o herències s’ha obligat a tributar a tothom, independentment de les circumstàncies personals i, fins i tot, si en la transacció, la propietat s’havia devaluat.

Els propietaris avançan ara les vendes per acollir-se a la sentència

La de dimarts és la tercera sentència del TC sobre les plusvàlues. La primera, dictada el 2007, ja va establir que si no hi havia guany no era procedent tributar via plusvàlua. La segona eliminava l’impost si el guany era inferior a la quota i la tercera anul·la ara el mètode de càlcul de la base imposable de l’impost.

La sentència deixa els ajuntaments sense una de les seves principals fonts d’ingressos. En el cas de Terrassa, l’administració deixaria de percebre 12 milions d’euros.

Des de la Cambra, Joan Planas es mostra especialment crític amb l’actitud municipal. “Els ajuntaments sabien que aplicaven una figura injusta i inconstitucional. La sentència no els ve de nou. Han anat cobrant de manera injusta als contribuents durant molts anys. No podem queixar-se ara”.

L’avancen les vendes
El pronunciament del Tribunal Constitucional tindrà conseqüències immediates en les transaccions immobiliàries. De moment, els propietaris que tenien previst vendre els pròxims mesos, corren a fer-ho ara que la sentència deixa la plusvàlua en suspens, abans que el govern de l’Estat reguli la figura tributària. Ahir matí ja van augmentar les consultes a la Cambra de la Propietat de particulars interessants en avançar la venda de pisos i cases.

Pels que han abonat l’impost en transaccions anteriors, Planes recomana esperar a “veure el text de la sentència del TC. Hisenda diu que no té caràcter retroactiu, però cal saber què diu el Tribunal”.

En el cas dels particulars que han portat el cobrament de la plusvàlua als tribunals, Planas afirma que “fins que no tinguin sentència ferma, és d’aplicació la sentència del TC”.

Hisenda redacta un esborrany legal del tribut

El Ministeri d’Hisenda va emetre ahir un comunicat en el qual anuncia que està redactant “un esborrany legal que garantirà la constitucionalitat del tribut, oferirà seguretat jurídica als contribuents i certesa als ajuntaments”. De fet, els municipis van fer pública ahir la pèrdua en els ingressos que els reportarà la nul·litat del sistema de càlcul de la plusvàlua –en el cas de Terrassa 12 milions– i van reclamar una resposta de l’Executiu de Pedro Sánchez. La Federació Espanyola de Municipis i Províncies s’ha pronunciat. El seu president, l’alcalde de Vigo Abel Caballero, entén que caldrà “una nova norma que permeti restablir l’impost amb justícia de recaptació”. La FEMP vol interpretar la sentència amb el Ministeri d’Hisenda, i anuncia que demanarà al govern de l’Estat buscar una solució conjuntament.

Cambra de la Propietat: “La plusvàlua era injusta i abusiva”
To Top