Terrassa

Terrassa tornarà a ser escenari de pel·lícula

Netflix escull la ciutat per al rodatge d'”Un hombre de acción”

Una escena de la pel·licula "Un hombre d'acción" /Ikiru Films

Les productores de l’audiovisual, La Pulga i El Elefante, sota el paraigües de Netflix, s’han fixat de nou en Terrassa per donar ambient a les seves pel·lícules i sèries. En concret, les tres empreses han apostat per incloure la ciutat al film “Un hombre de acción”, basat en la figura de l’anarquista Lucio Urtubia, qui també és conegut per falsificar diners que invertia en causes socials. Els protagonistes del film són Juan José Ballesta (“El bola”) i Miki Esparbé (“El Inocente” “Reyes de la noche”). La direcció recau en Javier Ruiz Caldera (“Superlópez, “Malnazidos”).

L’equip de la pel·lícula té previst rodar a Terrassa els dies 2, 8, 9 i 10 de novembre. Hi haurà plató al Parc Audiovisual de Catalunya i també plató exterior en zones del centre de Terrassa que no han transcendit del tot. Només se sap que serà a prop d’una de seu del BBVA i tot fa pensar que podria ser el Portal de Sant Roc. De fet, les productores fa pocs dies que van estar a Cardedeu i allà van gravar en quatre espais, un d’ells va ser l’ajuntament del municipi que per la pel·lícula es va convertir en una sucursal bancària de París.

Les productores sempre intenten que els rodatges passin desapercebuts, però es fa difícil per la dimensió de la seva feina. En aquesta pel·lícula, a més d’espais de la ciutat, hi pot haver moltes cares conegudes en el paper d’extra. S’ha convocat un càsting en línia demanant homes i dones, de 25 a 65 anys, amb els cabells naturals. La directora de figuració, Sandra Sánchez, va donar ahir més detalls. “Necessitem 250 extres i a hores d’ara només en tenim 150 i confiem que es pugui completar tan aviat com sigui possible”. (Els interessats han d’enviar un email a castingamoa@gmail.com)

La responsable va explicar que estava costant una mica pels requisits. “És un perfil de dona i home acotat perquè han de donar l’estètica els anys 60, 70 i 80 del segle passant. I és clar per això demanen que les dones portin els cabells tallats en mitja cabellera o curt i els homes portin cabells una mica llargs (2 o 4 cm) amb un tall clàssic”. Sánchez va afegir que estaven patint una mica. “El fet que s’hagi de fer en línia també és un hàndicap. És millor la prova presencial perquè en directe es veu millor qui s’adapta al perfil i pot ser virtualment costa més que la gent s’animi. De tota manera a Vigo varen tenir mil sol·licituds per 500 extres”.

L’anunci del càsting inclou una imatge adjunta que és el d’una manifestació a París del maig del 68 contra el general Charles de Gaulle. En aquesta ciutat es va establir Lucio Urtubia (Casacante, Navarra, 1931-París, 2020), el protagonista d’“Un hombre de acción”. Lucio hi va arribar l’any 1954, quan fugia d’un delicte de contraban en la frontera hispanofrancesa. A París, va treballar de paleta (un ofici que el va acompanyar tota la vida) i de seguida va relacionar-se amb les Joventuts Libertàries de la Féderation Anarchiste. Allà va conèixer intel·lectuals de la talla d’André Breton i Albert Camus. Poc de temps després va amagar a casa seva a un refugiat antifranquista, el mític Quico Sabaté, amb qui va compartir casa durant diversos anys, fins que aquest va morir.

Un “Robin Hood”
Lucio Urtubia es va implicar fins al moll de l’os en el moviment anarquista a França i a Europa , fins a l’extrem de robar per aconseguir fons per la causa revolucionària. És per això que el van batejar com “Robin Hood”. Va dur a terme nombroses accions, però una d’ella va saltar a primera plana pel seu volum i impacte mundial. Va ser la falsificació a la dècada de 1970 de 25 xecs de viatge per un import de vint milions de dòlars del banc dels Estats Units First National City Bank (actual Citibank) en la segona meitat de la dècada de 1970.

La vida intensa d’aquest obrer anarquista es portarà al cinema després de tenir referències escrites i visuals. Hi ha un documental que es va estrenar l’any 2007 dels cineastes bascos José Maria Goenaga i Aitor Arregi i una autobiografia, “La revolución por el tejado”, publicada l’any 2008. Anys després, Lucio va ser entrevistat per Jordi Évole a “Salvados” (3 de maig de 2015) i va protagonitzar un còmic, “El tresor d’en Lucio” (2018) del dibuixant Mikel Santos.

Altres rodatges 

La productora Netflix, que està a la pel·lícula “Un hombre de acción”, és una de les plataformes digitals que lidera el mercat dels continguts en “streaming” juntament amb Movistar +. La mateixa és promotora i col·labora en molts projectes audiovisuals, tant si són pel·lícules com sèries. I és també una de les que treballa amb el Parc Audiovisual de Catalunya (PAC) a Terrassa. El passat mes de febrer va desplegar plató de la sèrie “Alma” al campus de la Universitat Politècnica de Catalunya. També ho va fer per la sèrie “Feria”. Una altra de les serves sèries, “Hache” també conté escenaris de Terrassa i per la mateixa es van fer càstings per la primera i segona temporada. L’última va tenir lloc a finals de 2019 a la Casa Soler i Palet amb força participació. El PAC i Film Office van gestionar l’any passat un total de 66 rodatges, que es van distribuir així: llargmetratge (1, fa referència a “Donde caben dos”), videoclips (3), sèries (6), documentals (2), programes d’entreteniment (13), espots publicitaris (18), fotografia (9), exercicis acadèmics (11) i altres filmacions (3). Va ser un nombre inferior respecte a 2019, però cal considerar que l’any 2020 va esclatar la pandèmia per la Covid i, per tant, es va parar molta activitat de rodatge. Amb el temps, i amb la millora de la situació sanitària, ha remuntat i es confia en la recuperació.

Terrassa tornarà a ser escenari de pel·lícula
To Top