Terrassa

Canvi de comptador si té 12 anys o si s’espatlla

El reglament de Taigua s’adapta a l’ordre del Ministeri d’Indústria que limita la vida útil dels comptadors i prohibeix la reparació

Tres comptadors a un immoble de Terrassa. Un de cada deu han finalitzat la seva vida útil./ nebridi aróztegui

Prop de cent mil abonats d’un comptador d’aigua a Terrassa miraran a partir d’ara l’aparell per comprovar si ha caducat o si una avaria els obliga a canviar-lo. Un gest que no havíem fet mai fins ara i que una ordre del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme els empeny a fer.

El Govern de l’Estat ha fixat la vida útil dels comptadors d’aigua en 12 anys i prohibeix la seva reparació en cas d’avaria, de manera que davant qualsevol falla no es podrà manipular l’aparell i s’haurà de substituir per un nou. L’ordre va entrar en vigor l’octubre de 2020 i ara s’incorporarà al reglament de Taigua, l’empresa pública gestora del servei a la ciutat.

Un total de 7.257 comptadors, un 7% dels prop de cent mil aparells que hi ha a la ciutat, superen els 12 anys de vida i d’aquests, 3 mil ja han depassat els 15 anys de funcionament.
Els seus titulars haurien de substituir-los per un nou, però davant l’alarma que la mesura ha generat, el Ministeri ha decidit donar un marge de cinc anys més “per a la seva substitució o verificació”. Superat aquest termini, l’incompliment de l’exigència pot comportar multes fins als 5 mil euros.

Canviar el comptador, per caducitat o per avaria,costa entre 35 i 40 euros. Si és de lloguer, el paga Serviaigua

En només dos anys, prop de 10 mil comptadors més superaran a Terrassa l’antiguitat de 12 anys i entraran en temps de descompte per a la seva renovació.

Són el 10% del total de comptadors de la ciutat, on la majoria estan per sota dels 10 anys de vida. Concretament, un 93% del parc de comptadors no ha esgotat encara la seva vida útil i un 83% té menys de 10 anys. Els abonats només hauran d’estar pendents de si s’espatlla.

Evitar manipulacions
Les reparacions no estan permeses, entre altres raons per evitar manipulacions dels aparells, que han d’esgotar la seva vida útil tal com es van instal·lar, sense cap modificació.
La nova ordre per a la renovació de comptadors aterra a la ciutat en un escenari inèdit que marcarà com es resol la renovació del parc de comptadors.

el 93% dels comptadors estan per sota dels 12 anys de vida útil. Un 10% d’aquests, estan a dos anys de caducar

Des del 10 de desembre de 2018, la gestió del servei de l’aigua l’exerceix l’empresa pública Taigua, però el manteniment dels comptadors continua a càrrec de l’anterior concessionària privada. En el traspàs del servei, Mina va ser contractada per Taigua per desenvolupar algunes de les tasques relacionades amb la prestació del servei, entre elles el manteniment dels comptadors.

Davant la polèmica sobre qui canviaria el comptador i qui assumiria els costos, el Govern de l’Estat ha deixat clar que si el comptador és de lloguer, correspon al titular resoldre la renovació. A Terrassa l’empresa del grup Mina Serviaigua és la propietària dels comptadors de lloguer.

En el cas que el comptador sigui de propietat, si els abonats “tenen contracte de conservació amb Mina, és Mina qui renova el comptador per un de nou”, expliquen des de la companyia. El cost del nou aparell, però, l’assumeix l’abonat.

1,58 euros al més es paga en concepte de lloguer del comptador d’aigua al rebut

Canviar el comptador, bé per caducitat o per avaria, pot costar entre 35 i 40 euros. Els preus varien en funció de la qualitat de l’aparell –resistència i durabilitat– i de factors tècnics com la capacitat de resistència a un cabal, una pressió i una temperatura determinades.

Objectiu: renovar equips
L’ordre d’Indústria vol modernitzar els equips de mesurament, millorar les lectures, evitar els errors de metratge i incorporar equips que permetin l’estalvi energètic. Tots aquests factors poden influir en el preu dels nous aparells.Davant d’aquesta nova realitat, el lloguer del comptador pot ser la millor opció, apunten alguns experts.

A Terrassa, Mina aplica actualment una quota de lloguer d’1,58 euros al mes que surt reflectida al rebut. Quan es renovi el comptador, si es manté la fórmula del lloguer, el preu dependrà de les empreses que ofereixin els aparells. L’empresa municipal Taigua anuncia que prepara “l’entrada a aquest mercat”.

350 aparells canvia Taigua cada any per avaria

L’operadora pública està valorant “un preu d’equilibri” i la possibilitat que els comptadors s’incorporin a la quota del servei com un element més del cicle integral de l’aigua. Quan això passi, comenten des de Taigua, “la previsió és que existirà una davallada important en benefici dels consumidors”.

Actualment 56.530 comptadors d’aigua de la ciutat són de propietat, un 56%, i 42.995 són de lloguer, un 44%. La majoria dels que ja han esgotat la vida útil són de propietat, 4.754 aparells, enfront dels 2.503 de lloguer que han superat els 12 anys.

Pel que fa a les avaries, Mina Pública d’Aigües de Terrassa assegura que no fa cap reparació de comptador a la ciutat, on “tots els avariats són substituïts per un de nou”. Pel que fa a Taigua, l’empresa municipal canvia uns 350 comptadors cada any per avaria. Un 60% d’aquests mesuradors són propietat de l’abonat domèstic, comercial o industrial i un 40% correspon a comptadors de lloguer.

800 mil euros d’impagats des de desembre de 2018

El reglament de Taigua, que regula el servei d’abastament, els drets i obligacions dels usuaris, anirà al ple d’octubre per ser sotmès a dues modificacions. A banda de la relativa a les noves condicions de substitució dels comptadors, el document actualitzarà el llistat de les causes de suspensió del servei en cas d’impagament.

L’objectiu és restringir al consum domèstic, en el cas de les famílies en situació de vulnerabilitat, la impossibilitat de tallar l’aigua per impagament. El tall per deute es manté per als usos comercials i industrials i per les famílies amb recursos.

Després de dos impagaments, un avis i activada la via executiva, es procedeix al tall del subministre

Taigua registra una mitjana anual d’impagaments superior als 200 mil euros. En el període comprès entre el 10 de desembre de 2018 i el 30 de setembre de 2021, el deute s’ha enfilat als 800 mil euros. 227 mil euros, un 15%, corresponen a rebuts no liquidats de l’activitat econòmica. Aquestes xifres es consideren deute estructural, donada la seva reiteració.

Des de desembre de 2018, el servei registra un acumulat de 2,1 milions de retards o impagaments. En la majoria dels casos tres mesos després, un cop es tramita la reclamació del pagament, el rebut s’ha liquidat i la xifra cau fins als 1,5 milions. Posteriorment la meitat, uns 700 mil euros, es cobren per via executiva, quedant un impagat final de 800 mil euros.

El tall del subministrament s’aplica a tots els abonats no vulnerables. Després de dos impagaments, un avís i activada la via executiva, si no s’abona l’import es talla l’aigua..
En el cas de les famílies en risc d’exclusió s’activa la tarifa social, amb cobertura fins al 100%. Terrassa en va ser ciutat pionera.

Canvi de comptador si té 12 anys o si s’espatlla
To Top