“Mira, una rata, i una altra, mira, i com neden”. Uns vianants s’han aturat a veure els ànecs de la basseta del Parc de Vallparadís, al costat de la piscina, però l’estampa bucòlica s’ha tornat terrenal de cop en veure els rosegadors, molts. L’Ajuntament ha hagut d’actuar en les últimes setmanes en aquesta zona per eradicar una plaga de rates. Ha tancat el passadís situat darrere de l’estany per desratitzar el sector i frenar un augment de rosegadors causat per les restes d’aliments, la presència de l’aigua de les basses i els rierols i els amagatalls que ofereix la vegetació.
La zona de la basseta és un dels punts de supervisió continuada del servei municipal de Protecció de la Salut, que l’any 2022 veurà augmentat en un 50% el seu pressupost per lluitar contra les rates i contra altres amenaces per a la salut pública. La proliferació de grans rosegadors al Parc de Vallparadís ha motivat queixes d’usuaris. Fins a catorze avisos va rebre el Consistori durant el mes de setembre. Abans, l’Ajuntament no havia conegut alertes referents a aquesta zona en el que havia transcorregut del 2021. A partir de setembre la situació ha empitjorat. El sector, segons el govern municipal, és d’atenció continuada, però també “dels més difícils de tractar per la facilitat d’accés i l’afluència de persones i animals”.
A resultes de la sèrie de comunicacions i instàncies, Protecció de la Salut va planificar una actuació específica en aquest terreny. L’acció contra la plaga va començar el passat 11 d’octubre i va ser necessari tancar el passadís, “preservant la seguretat de les persones i els animals”, afegeix l’Ajuntament. No es pot desratitzar en trajectes de pas de persones i animals. L’Ajuntament ha instal·lat en aquest tram dues caixes porta-esquers. Quan passin quinze dies, “és comprovarà l’activitat dels rosegadors i és farà el seguiment corresponent”.
Vigilàncies
A tot el parc es desenvolupa un control sistemàtic amb periodicitat trimestral, amb un número de punts variable segons la conjuntura, la xifra de caus i la seva activitat, entre altres factors. Al març i al juliol es van realitzar les vigilàncies corresponents als dos primers trimestres.
L’acció del tercer trimestre es va iniciar el 22 de setembre, però la proliferació de rates ha obligat el Consistori a aplicar una mesura de xoc a l’octubre. Abans, a l’agost, es va fer una intervenció extraordinària entorn de la piscina, a les dues bandes, molt a prop de la basseta. Cada any s’actua allà abans d’obrir la temporada de bany i tot just després. Enguany, aquestes intervencions no semblen suficients. La incidència de rates a l’estany del parc és elevada, admet el Consistori, i causada pels aliments deixats allà, per l’aigua, per la vegetació i per unes condicions de calor i humitat òptimes per a la reproducció d’aquests animals.
El confinament va alterar l’any passat la presència de rosegadors a Terrassa. La disminució de l’activitat als carrers entre els mesos de març i juny ila reducció del manteniment municipal van provocar rates i ratolins ampliessin el seu camp d’acció. Les actuacions de desratització durant el 2020 van ser 663. Enguany, l’Ajuntament ha realitzat 376 intervencions fins el 30 de setembre.