La regidoria d’Educació té com una de les accions prioritàries lluitar contra l’abandonament escolar i donar sortida als joves que al final de l’ESO queden fora del sistema per motius diversos. Una de les mesures anunciades és l’obertura d’una escola de noves oportunitats, que començaria a l’Espai Bit en el recinte de la Masia de Ca N’Anglada com a lloc provisional.
L’Ajuntament ja ha començat en posar fil a l’agulla per fer realitat el programa. Així, la nova escola funcionarà sota el paraigua de l’escola La Llar i també de Foment, dos serveis claus municipals en formació de joves i adults. La Llar ja ha rebut l’encàrrec de fer una selecció dels primers alumnes que en formaran part i que en el seu inici seran vint.
La nova escola pilotarà sobre dos eixos. Per una banda potenciarà les habilitats i les competències personals i d’altra es farà formació i acompanyament de cara a una inserció laboral. Tot amb l’objectiu que els joves participants puguin tenir més eines i recursos per afrontar el present i el futur.
La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, i el seu equip, van deixar clar ahir que “l’escola de noves oportunitats no és un bolet, sinó un programa transversal amb La Llar, Foment i Serveis Socials i vinculem aquests serveis per la seva expertesa”. Aquestes tres àrees faran de tutors perquè la idea és que el servei formatiu el faci un tercer extern a través d’una licitació.
Els nous detalls sobre la nova escola de segones oportunitats es van donar a conèixer ahir en la comissió informativa de Cicles de Vida. Durant la mateixa es va parlar d’altres accions de millora per lluitar contra el fracàs escolar. En aquest sentit es vol augmentar també el nombre de programes de formació inicial (PFI). Actualment hi ha 12 en funcionament tant d’iniciativa pública (Ajuntament i Generalitat) com privada concertada. El regidor socialista, Carles Lázaro, es va mostra molt favorable. “Cal incidir en aquest tema perquè els joves de 16 anys que no aproven el graduat d’ESO no quedin fora i es puguin recuperar a través d’una formació que puguin retornar a classe o trobar una feina”.
L’escola de noves oportunitats i l’increment de cursos de formació inicial se sumen a més iniciatives. La regidora d’Educació va recordar ahir que s’han demanat dades del grau de fracàs escolar a Serveis Territorials d’Educació, precisament per saber la situació real a Terrassa L’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha divulgat que, a l’Estat espanyol, el percentatge d’abandonament a l’ESO és d’un 22%.