Terrassa

L’atenció de Creu Roja a desfavorits creix el 150%

La institució agraeix el suport de Terrassa en un acte al Teatre Principal

Marià Gàllego, president local de Creu Roja, durant l'acte d'avui / ALBERTO TALLÓN

“Moltes gràcies, de tot cor”. Gràcies a persones, entitats, empreses, col·laboradors. L’agraïment col·lectiu l’ha donat aquesta tarda Creu Roja en un acte multitudinari al Teatre Principal amb el qual ha volgut reconèixer el suport obtingut l’any passat, el dur any de la pandèmia. Amb aquesta ajuda, l’assemblea local de la institució humanitària va poder continuar el seu treball, mobilitzant el seu personal i els seus voluntaris, en un context en el qual va créixer el 168% l’activitat de l’àrea de Creu Roja que atén assumptes de salut i exclusió social. En aquest segon apartat l’augment va ser espectacular: 25.221 persones van ser ateses per l’entitat, el que suposa un increment del 150% en comparació amb l’any 2019.

Davant la crisi sanitària i social, Creu Roja “va haver de reorganitzar tots el seus recursos i potenciar les seves fortaleses” per garantir el seu funcionament operatiu i “articular noves respostes, principalment de salut i socials, per a les noves necessitats”. El 2020 va ser l’any de la catàstrofe sanitària, però va ser també l’any, diu la institució, “del voluntariat, de l’esforç, del compromís, de poder comptar amb noves persones que es volien sumar a la nostra tasca, de treballar més estretament amb l’Ajuntament de Terrassa i amb entitats de barri”. I sobretot, el 2020 va ser l’any “del major dispositiu d’acció humanitària de la Creu Roja en la seva història”. Calia garantir, i ampliar, els serveis essencials: l’atenció a les persones sense sostre, la garantia d’alimentació i la posada en marxa del projecte Creu Roja Respon.

L’organització té una àrea d’influència que inclou, a més de Terrassa, els municipis de Matadepera, Rellinars, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell, amb un total de 250.000 habitants. La majoria dels voluntaris de l’entitat són dones (el 70%), amb preponderància de membres que superen els 51 anys.

El perfil de les persones, de caps de família, que s’adrecen a la institució per demanar ajut és el d’una dona autòctona d’entre 35 i 44 anys, amb fills i amb estudis primaris. I amb més dos anys en situació d’atur. Durant l’any 2020, Creu Roja va atendre 1.580 infants i joves i 1.293 persones grans, repartint un total de 200 “kits” de suport social i 300 amb material d’entreteniment destinat al segment de població gran, al que es van realitzar 524 visites de seguiment. La delegació local va oferir un programa d’ocupació per a 239 persones i va atendre 132 víctimes de violència de gènere i 190 immigrants i refugiats. En l’apartat de salut i socors, l’entitat va atendre 12.722 persones i va distribuir 60.500 mascaretes.

La incertesa

“Mai hauríem imaginat que d’un dia per a un altre sofriríem una situació amb tanta incertesa”, ha afirmat avui Marià Gàllego, president local de Creu Roja. Les al·lusions a la incertesa i el desconcert dels primers moments de la pandèmia han estat constants en els discursos oferts durant l’acte, que ha reunit més 500 persones al Teatre Principal.

La xifra podia haver estat més alta, però les relaxacions en les restriccions sanitàries van arribar quan la cerimònia ja estava organitzada. El periodista Xavi Coral ha exercit de presentador d’un acte emotiu que ha homenatjat ciutadans, entitats (nou han rebut unes litografies de reconeixement), socis i membres d’una institució humanitària que ha recordat, en un dels moments més commovedors, Juan Pedro Berloso, secretari del comitè local, mort fa uns mesos. Un exemple d’una ciutat que ha destacat pel compromís col·lectiu “i el treball en equip”, en paraules de Lidia Lanuza, presidenta provincial de Creu Roja.

L’atenció de Creu Roja a desfavorits creix el 150%
To Top