Va ser com una bestreta del que segurament vindrà quan el pla de tancar el carrer de la Rasa les nits dels caps de setmana, amb vigilància privada al carrer i control d’aforaments, es posi en marxa una vegada concretat el projecte i obtingut el beneplàcit de la Direcció General de Policia. El passat cap de setmana, el de la reobertura de l’oci nocturn després de les draconianes restriccions de la lluita contra la pandèmia, va servir de prova, tenint en compte la continguda afluència de gent a causa del pont festiu, per desplegar aquest pla. La Policia Municipal va tallar els accessos a la Rasa i va controlar-ne l’entrada. Va haver-hi pocs problemes en la zona i els empresaris van expressar la seva satisfacció moderada en el primer cap de setmana de portes obertes. És molt probable que el cap de setmana vinent el control d’accessos a la Rasa ja el realitzi un servei de vigilància privada contractat pels locals.
“S’ha notat menys presència pel pont del Pilar”, comenta Dani Romero, propietari de Rasa 64 i de la sala Vinilo, aquesta situada al barri d’Ègara. Per a aquest empresari, l’operatiu de prevenció disposat per la Policia Municipal, amb dos cotxes patrulla tallant el carrer, un en la confluència amb el carrer de la Indústria i un altre en el del Pantà, va anar “de 10”. Els agents van establir un control de pas per evitar l’entrada de menors d’edat i el tràfec de material no permès, i tant el control efectiu com l’interès dissuasiu van funcionar, segons Romero. Els indesitjables que en altres ocasions rondaven pel sector per cometre delictes (robatoris amb violència a clients i treballadors dels locals, per exemple), no van aparèixer. Almenys, no se’ls va veure per allà.
Els clients havien de presentar un codi QR perquè els responsables de l’entrada en els establiments els escanegessin i sabessin si tenien la pauta completa de vacunació contra el coronavirus. Si el semàfor de l’aplicació es posava verd, endavant. Si sortia vermell, el clients no podien entrar. Va haver-hi alguns retards a les portes per al compliment del protocol, però al cap i a la fi va funcionar. “Divendres a la tarda l’aplicació va fallar, però a l’hora d’obrir va anar bé”, assenyala Antoni Marañón, propietari de la sala Fred Astaire. Tant en aquest local com en altres va ser necessari denegar l’entrada a algunes persones, amb el descontentament subsegüent d’alguns i la comprensió d’uns altres, amb la sorpresa dels qui només tenien una dosi i el compromís d’uns altres, els menys, de vacunar-se, Les sensacions generals, però, “van ser bones”, amb una clientela “contenta per tornar” i respectuosa a l’hora de mantenir la mascareta protegint les seves vies respiratòries a l’interior de la sala.
Protocol
La primera nit de la reobertura va ser la de dijous a divendres, però si les següents van ser fluixes, aquella primera ho va ser molt més. Era previsible: la nit obria de nou, després de 535 dies de tancament obligat, en una matinada de dijous a divendres, a les vespres del pont del 12 d’octubre i molta clientela, malgrat les ganes contingudes de sortir, encara no tenia del tot clar què fer, quin protocol seguir, i preferia esperar a una altra ocasió. “Volem potenciar les nits de divendres i dissabte”, deia ahir Dani Romero. La nit passada, de dilluns a dimarts (avui), el seu local es va mantenir tancat. S’ha d’anar pas a pas.
La veritable prova de foc arribarà el cap de setmana vinent. Les reunions dels cossos policials amb els operadors de la nit s’han succeït a les darrers setmanes: per planificar l’ambiciós pla de tancament de la Rasa i, sobretot, tenint en compte la precipitació forçada per la resolució de la Generalitat de permetre reobrir els interiors dels locals, per afrontar la nova etapa ja.
La Policia Municipal va anunciar divendres que reforçaria el seu servei nocturn amb les noves mesures i que el cap de setmana doblaria els seus efectius, amb sis patrulles més (dotze agents) que, segons l’Ajuntament, “reforçarien la zona centre i altres espais d’oci de la ciutat”.
Responsables policials van considerar ahir “positiu” el desplegament, desenvolupat per impedir que els clients entressin al carrer amb begudes o amb objectes perillosos. No es va registrar cap incidència greu, destacable, durant un dispositiu que no va incloure tan sols el carrer de la Rasa, sinó que també es va ampliar a altres sectors propers. Per exemple, uns agents van controlar la plaça del Vapor Ventalló, punt “calent” per la celebració de botellots als darrers mesos i objecte de denúncies veïnals. La policia tractava d’evitar que la vigilància reforçada a la Rasa provoqués una irradiació del problema a altres zones pròximes i que els conflictes només canviessin de lloc.
Un altre flanc del dispositiu va incloure la inspecció d’establiments, com determinats supermercats, per impedir que venguessin alcohol a hores no permeses. Era una altra manera de controlar els botellots. “S’ha evitat que la Rasa i els seus voltants tornessin a ser el que eren, una espècie de pati de col·legi on tothom accedia a fer de les seves”, diu Dani Romero, responsable del local Rasa 64. L’Ajuntament i els amos de discoteques i altres locals d’oci nocturn volen posar límit a aquesta disbauxa, “a la successió d’assentaments”, en paraules d’un altre propietari d’una sala en el sector.
Ja s’han fet els primers passos. El passat cap de setmana, com una mena de transició entre la paràlisi del tancament i la “normalitat” vigilada. Sembla que el paper desenvolupat per la Policia Municipal divendres i dissabte passats serà dut a terme a partir del pròxim cap de setmana per vigilants, pel que respecta al control d’aforament del carrer de la Rasa en l’operatiu de tancament de la via pública, entre el carrer de la Indústria i el del Pantà.
La mascareta
De moment, amb les noves mesures relaxades, les sales poden obrir els seus espais interiors amb un 70% del seu aforament legal i amb pista de ball, on s’hi pot ballar amb mascareta però no s’hi pot consumir. Els horaris estipulats són els mateixos d’abans de les restriccions per la pandèmia: els bars musicals, fins a les 2.30 entre setmana i les 3 hores el cap de setmana; les discoteques, fins les 5 entre setmana i fins les 6 del matí divendres i dissabtes.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va validar dijous la resolució del Govern. Quedava autoritzat un protocol que permet als locals exigir l’anomenat “passaport Covid”: el certificat, gestionat amb la web Verificat COVID.gencat.cat, per constatar que els usuaris tenen les vacunes pertinents, han passat el coronavirus en els darrers mesos o s’han efectuat una prova diagnòstica, amb resultat negatiu, realitzada amb un màxim de 72 hores d’antelació si és una PCR o de 48 hores si és un test d’antígen ràpid. A més, els clients han d’ensenyar el DNI per contrastar les dades. Els locals no poden conservar cap dada de la comprovació.
Un testimoni
E. C. L. te 18 anys. La nit de divendres va acabar a la Rasa malgrat que havia previst una nit de festa a Sant Cugat del Vallès. Allò no va funcionar. Aquest és el seu relat de la primera nit completa de marxa una vegada reobert l’oci nocturn: “Havíem quedat a les 23 hores per anar a Sant Cugat del Vallès. Havia reservat entrada i l’aforament permès era de 1.500 persones, però allà hi havia moltes més. Es diu que van vendre 4.000. No hi havia seguretat, va ser escandalós. Vam veure baralles i allaus per entrar. I passada molta estona, vam fer mitja volta i vam tornar a Terrassa, a la Rasa. Vam arribar a les 3 i tot va anar sobre rodes. Passat el control de la policia, vam acudir a un dels locals als quals anàvem abans. Ens van demanar el certificat Covid i el DNI, per verificar també l’edat. Vam passar tots. Hi havia cua, però no com abans. No hi havia molta gent. Sí que vam notar molt més control que quan es va reobrir l’oci nocturn uns dies, mesos enrere. Jo ho vaig agrair. Dins, gairebé tothom portava mascareta però el DJ cada dos per tres deia: ‘Ho esteu passant bé, poseu-vos la mascareta per continuar passant-ho bé en els pròxims mesos’”.