Terrassa

Premi Muncunill local a una alerta per salvar als bombers

La 5a edició dels guardons premia el projecte local Prometeo; l’empresa Viralgen i i la distribució de teràpies genètiques; la fundació cultural Fair Saturday i el científic Borja Corcóstegui, pioner en el desenvolupament de la vitrectomia. També l’enginyera tècnica Laura Tremosa

Joan Herrera, amb el guardó a Prometeo a la mà, a l'escenari del Teatre Principal, acompanyat dels candidats al premi i de la tinenta d'alcalde Núria Marín /Alberto Tallón

El Teatre Principal va acollir ahir la 5ª edició dels Premis Muncunill a la Innovació, que en l’àmbit local ha recaigut en el projecte Prometeo, un dispositiu ideat per un bomber egarenc que alerta els professionals en situacions de risc. Joan Herrera va rebre emocionat el guardó per una iniciativa que ha estat reconeguda internacionalment. Prometeo ha guanyat el premi de la multinacional IBM a Nova York, que l’ha reconegut com el millor entre 5000 projectes de 165 països que aspiraven al premi.

La cinquena edició dels premis Muncunill a la Innovació va recuperar ahir l’escenari tradicional del Teatre Principal, en una sessió amb aforament limitat. Amb Prometeo, han estat guardonats tres projectes més a la innovació a nivell estatal i un honorífic, que ha estat per a Laura Tremosa, la segona catalana en obtenir el títol d’enginyera industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya.

El Premi Muncunill a la Innovació d’àmbit estatal en la modalitat empresarial ha estat per a l’empresa Viralgen, una biotecnològica amb seu al Parc Científic i Tecnològic de Gipúscoa que desenvolupa vectors adenoassociats per a assajos clínics i per a teràpies genètiques.

Joan Herrera, impulsor del projecte Prometeo/ Alberto Tallón

En l’àmbit cultural, el Premi Muncunill ha recaigut en la Fundació Fair Saturday, que promou nous projectes singulars a través de la cultura amb impacte social. Tot i la seva curta trajectòria -va néixer el 2015- ja ha esdevingut un referent internacional.

El tercer Premi Lluís Muncunill a la Inovació a nivell estatal, aquest en l’àmbit social, és per Borja Corcóstegui, director mèdic i científic de l’Institut de Microcirugia Ocular (IMO) i pioner en la introducció i el desenvolupament de la vitrectomia a Europa.

La cerimònia d’entrega dels premis va reunir ahir al Teatre Principal a representants de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Ciència i Innovació, a banda de personalitats de les institucions i entitats terrassenques. La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín, ha estat l’encarregada de lliurar els premis en delegació de l’alcalde. Ho ha fet acompanyada del regidor d’Economia Social i Innovació, el republicà Pep Forn.

La sessió ha començat amb una conferència de la sotsdirectora de l’ESEIAAT i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán. La professora ha parlat del llegat de la dona de ciència Maria Montessori, pionea en noves metodologies padagògiques i mètodes d’aprenentatges que encara perduren. Seguidament, s’ha procedit al lliurament dels premis.

Joan Herrero: “Prometeo neix de l’incendi d’Horta de Sant Joan, on van morir cinc companys”

El bomber Joan Herrera ha estat el primer a recollir el guardó. Després d’agraïr el guardó, ha explicat que el projecte “neix de l’incendi d’Horta de Sant Joan, on van morir cinc companys. Vaig prendre el compromís de trobar una solució per a previndre aquestes conseqüències”. El dispositiu Prometeo ideat per aquest professional,  te la mida d’un mòbil i es col·loca al braç del bomber. L’aparell incorpora uns sensors que identifiquen en temps real la temperatura, humitat i la presència de toxicitat a l’ambient per la combustió en un incendi i avisen al professional perquè pugui retirar-se a temps. Les alertes indiquen del perill per colors (vermell, groc i verd). El vermell avisa el bomber que ha de sortir immediatament de la zona.

“Es un plaer estar a un a ciutat on es reconeix la innovació”, ha dit Javier García, CEO de Viralgen. L’empresa s’ha convertit en només 3 anys en un referent mundial en la producció a gran escala de nous tractaments mèdics per a teràpies genètiques. La seva aportació ajuda a que persones amb malalties genètiques que fins ara no tenien cura tinguin per primer cop accés a tractament.

Fundació Fair Saturday: “Y si conseguim un dia com el Black Friday per reflexionar sobre la cultura i l’art com a motor social?”

La Fundació Fair Saturday ha esdevingut un referent en la innovació cultural i social. Eibar, fundadora de la entitat, ha apuntat que “vivim el més gran periode d’incertesa de la història moderna”. En aquest context, ha convidat a militar per a la seva causa social. ”Y si conseguim un dia com el Black Friday per reflexionar sobre la cultura i l’art com a motor social?”, va preguntar al públic, a la societat.

Núria Salan, durant la seva conferència sobre el llegat de Maria Montessori /Alberto Tallón

Borja Corcóstegui ha agraït el guardó, abans de recordar que el seu projecte va començar amb un hospital oftalmològic a Tinduf (Sahara). “Yo puc ser un nom, però darrera d’aquest projecte hi ha un equip a la Fundació Ulls del Mon”. El científic ha iniciat projectes de futur com el xip de la retina en la investigació de la retinosi pigmentària. Corcósegui és un dels especialistes en oftalmologia amb millor reputació d’Espanya, segons recull el primer Monitor de Reputació Sanitària (MRS).

Laura Tremosa, segona dona catalana en obtenir el títol d’enginyeria industrial /Alberto Tallón

Feminisme i tecnologia
El guardó més emotiu ha estat el rebut a títol honorífic per l’enginyera industrial Laura Tremosa, que ha recordat que els seus pares van mencionar l’enginyeria com a única opció d’estudis vetada. “M’ho van posar fàcil”, ha dit. Ja llicenciada, va descubrir la divulgació científica, “que em va permetre veure l’evolució de la tecnologia des de la revolució industrial fins ara”. L’enginyera ha bolcat bona part de la seva trajectòria professional en el desenvolupament de la tecnologia i la seva divulgació tècnica. Feminista i militant del PSUC, ha escrit nombrosos artícles i publicat els llibres “La Mujer ante el desafio tecnológico” i “La robótica en la industria catalana”.

L’entrega dels Premis Muncunill a la Innovació 2021 ha culminat al Teatre principal amb la representació d’un fragment de l’espectacle “Fenomen”, a càrrec de Quin Girón. L’artista i creador del circ contemporani i Mon Ribas, coreògraf cíborg, han sorprès al públic amb una peça impactant i embolcalladora.

Premi Muncunill local a una alerta per salvar als bombers
To Top