La idea era aplicar el pla quan es reactivés l’oci nocturn, però no els donarà temps. El pla d’Ajuntament i operadors del carrer de la Rasa és tancar aquesta via del Centre, lloc tradicional de la marxa local, durant les nits dels caps de setmana, establint filtres d’entrada en els seus extrems, amb vigilància privada i control d’aforament. Si el projecte fructifica, la Rasa es convertirà en una espècie de recinte d’accés públic però limitat a la suma dels aforaments dels locals.
Fa mesos que la proposta es debatia en reunions entre hostalers i serveis municipals, fins i tot abans que en la Festa Major una agressió a la plaça Didó posés de nou la zona en l’ull de l’huracà. El pla ha madurat des de llavors i podria ser una realitat en les pròximes setmanes. Falten detalls, però els trets principals en debat són aquests: la Rasa es tancaria en el tram comprès entre el carrer de la Indústria i el del Pantà, amb filtres d’entrada, amb tanques, de manera que es pugui controlar l’aforament, qui entra, si és menor o major d’edat, si està en condicions físiques apropiades. Això, en a l’apartat qualitatiu. En el quantitatiu, la selecció servirà per saber quantes persones accedeixen al citat tram.
La intenció és sumar els aforaments de tots els establiments d’oci del sector per establir un màxim de clients. La xifra rondaria les 1.000 persones. Si l’aforament general és complet, no es permetria l’entrada de ningú més fins que no es buidi. En l’actualitat són set els establiments presents en aquest tram de la Rasa: tres discoteques, dos bars musicals i dos locals de restauració.
“Volem col·laborar entre tots per fer les coses bé i promoure un oci de qualitat i segur. I, després de tot el que hem passat, farem un esforç extra”, diu Sergi Hernández, representant del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i comarca en el sector de l’oci nocturn i responsable de la sala Born. Per “esforç extra” es refereix, sobretot, al fet que seran els locals, junts, els que assumeixin la inversió en un servei de seguretat privada general per al control al carrer, a més de la seguretat que ja tenen en els seus locals. De totes maneres, aquest servei comú de tots els operadors haurà d’obtenir una autorització especial de la Direcció General de Policia.
L’Ajuntament no ha confirmat el pla, pero la Policia Municipal tutelaria el dispositiu, no sols la seva concepció, sinó també la seva execució, i unitats de paisà dels Mossos d’Esquadra romandrien pels voltants.
Saber què es trobaran els empresaris, tant a la Rasa com en la resta de zones, quan s’aixequin les prohibicions, és una incògnita. L’anunci de reobertura després del tancament per la pandèmia, realitzat ahir per la Generalitat, ha provocat una cautelosa satisfacció i un temor lògic a parts iguals.
“Molta gent s’ha acostumat als botellots i ha arrelat un hàbit d’oci que costarà eliminar. Estem en suspens, no sabem què passarà, si els clients, per exemple, es creuran amb els mateixos drets que quan consumeixen al carrer”, reflexiona Sergi Hernández, crític amb els vaivens de les administracions en les seves decisions erràtiques sobre la reobertura d’un sector que se sent vexat: “Ja era hora que ens deixessin obrir. Per alguna cosa cal començar, però veiem que els mètodes són els mateixos que en les dues ocasions anteriors, quan vam obrir les portes i les vam haver de tancar a les dues setmanes”.
Ahir al matí, quan ja es coneixia la intenció del Govern, encara no se sabia el contingut de la resolució i l’aplicació tecnològica de l’anomenat “passaport Covid” no funcionava. “És el de sempre”, insisteix Hernández. Com ell, altres empresaris recorden que una sala “no s’obre en tres dies”, que hi ha neveres que omplir, personal que contractar, publicitat que activar, i tot estava encara en l’aire: “És evident que estem satisfets, però les coses no es fan així, amb precipitació, com si tinguessin l’obligació de fer passos que a vegades resulten contraproduents”, assenyala el responsable de la sala Born. “No som ximples”, conclou.
En candeletes
“La sensació és de content, encara que la reobertura sigui amb restriccions i estiguem a l’espera de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”, indica Antoni Marañón, gerent de la sala Fred Astaire i representant a Terrassa de Fecalon, Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn. “Fa temps que demanàvem el passaport Covid. Estem en candeletes després d’una espera insoportable de 18 mesos. El problema serà tornar a arrencar. Ens costarà molt fer-ho i haurem d’invertir molt en seguretat perquè les actitud incíviques del carrer no es traslladin als locals”, assenyala Marañón. La seva federació calcula que el sector, si hi ha continuïtat, trigarà encara cinc anys en recuperar la normalitat anterior a les restriccions.
Catalunya, amb 535 dies, és la comunitat autònoma on més temps ha estat totalment tancat l’oci nocturn, segons recorda la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i i Musicals (Fecasarm), que parla de pèrdues superiors a 6.000 milions d’euros.
El “passaport Covid”
Els espais interiors d’oci nocturn podran reanudar la seva activitat a partir de demà, la nit de dijous a divendres, amb horari màxim i pista de ball. I amb l’obligació dels clients de presentar un certificat, l’anomenat “passaport Covid”, i, per suposat, de portar mascareta si no estan bevent. Les discoteques veuran ampliat l’horari d’obertura: entre setmana podran tancar a les 5 de la matinada, i els caps de setmana, a les 6. La Generalitat va comunicar ahir la nova resolució, que tindrà una vigència de quinze dies i permet un aforament màxim del 70%.
Els clients hauran d’accedir als espais un cop realitzada la validació a través del web VerificaCOVID.gencat.cat, una eina que, segons el Departament de Salut, “permet verificar que els certificats Covid emesos pels estats membres de la Unió Europea i pel Regne Unit són vàlids”. El client haurà de presentar (en format digital o en paper) el codi QR del certificat “i els responsables d’accés al local el llegiran amb la càmera de l’aplicació”.
Si la persona hi pot accedir, sortirà a la pantalla la paraula “Validat”. Si el certificat no és vàlid, sortirà un “no Validat”. L’entrada als establiments es permetrà a les persones que tinguin la pauta completa de vacunació, les que hagin passat la malaltia els darrers mesos o les que disposin de prova diagnòstica amb resultat negatiu, “feta amb un màxim de 72 hores d’antelació si és una PCR o de 48 hores si es tracta d’un test d’antígen ràpid”. Durant els primers dies, el procés es faria amb la web, “a l’espera que estigui enllestida una aplicació que estarà a punt les properes setmanes i que tindrà les mateixes funcions”, va afirmar Salut, que resta a l’espera de la validació de les mesures per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
El semàfor
“En principi, sembla senzill, però no crec que ho sigui tant. Avui (per ahir) encara no funciona l’aplicació, que hauran de tenir els locals i els clients amb un codi QR de La Meva Salut. Serà com un semáfor: si surt vermell, el client no entra. Si surt verd, sí. I els responsables del local haurem de validar amb el DNI si la persona que mostra el certificat és la titular o no”, explica Toni Marañón, delegat de Fecalon. Joaquim Boadas, secretari general de la Fecasarm, va incidir en que la Generalitat no va actuar amb la previsió necessària “després de l’aixecament del segon estat d’alarma, tot permetent la consolidació dels botellots i festes privades”.
En qualsevol cas, va dir Boadas, “és una bona notícia que es pugui reobrir amb el certificat Covid amb pista de ball i horari prepandèmia”, pero la Fecasarm està en desacord “amb que no s’hagi aprovat una territorialització amb dades preobjectivades per evitar passes enrere”.